Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/gazdasag-archivum/ttip-ketsegtelenul-vannak-nezetelteresek-a-felek-kozott-3927737/

TTIP: „kétségtelenül vannak nézeteltérések” a felek között

Franciaország nem támogatja az amerikaiakkal folytatott uniós szabadkereskedelmi megállapodást.

Úgy tűnik, nem volt alaptalan Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter azon kijelentése, amely szerint zsákutcába került az Egyesült Államokkal kötendő uniós szabadkereskedelmi megállapodás. Tegnap több vezető európai politikus is megszólalt a témában, és a legenyhébb nyilatkozat szerint is „még sok a tennivaló az Európai Unió és az Egyesült Államok között folyó transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségi (TTIP) tárgyalásokon”. Ezt az optimista nyilatkozatot Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter mondta a Der Spiegelnek. Cecilia Malmström, az Európai Bizottság kereskedelempolitikáért felelős tagja pedig azt nyilatkozta, hogy nem jutottak zsákutcába a tárgyalások, a cél továbbra is az, hogy még Barack Obama amerikai elnök mandátumának lejárta előtt tető alá hozzák az egyezményt.

A francia államfő ugyanakkor semmi esélyt nem lát erre. Francois Hollande úgy fogalmazott, hogy Franciaország nem akar olyan látszatot kelteni, mintha a TTIP-ről folyó tárgyalások az év végéig befejeződhetnének. Hollande szerint nincs értelme tovább húzni a jelenlegi tárgyalásokat, Franciaország nem fog tudni jóváhagyni egy megfelelő alapokkal nem rendelkező megállapodást. A francia külkereskedelmi államtitkár ennél konkrétabban fogalmazott. Matthias Fekl közölte, Franciaország a jövő hónapban a tárgyalások befejezésére szólítja fel az Európai Bizottságot.

Angela Merkel német kancellár szintén érzékeltette, hogy „kétségtelenül vannak nézeteltérések” a felek között. Sigmar Gabriel tegnap egyébként megismételte korábbi mondatait, miszerint háromévi tárgyalás után egyetlen lényeges kérdésben sem sikerült megállapodni. Hozzátette ugyanakkor, hogy a dolgok jelenlegi állása mellett nincs rá esély, hogy az EU és Washington az idén egyezségre jusson, hacsak az EU nem akarja „alávetni magát az amerikaiaknak”. Szerinte a kérdést jóval a tengerentúli elnökválasztás után ismét napirendre lehet tűzni.

Európában a TTIP az egyeztetéseket körüllengő titkolózásról lett hírhedt. A brüsszeli kabinet ugyanis csak vonakodva ad ki információkat a tárgyalásokról. A közvéleményt emellett a génmódosított élelmiszerek behozataláról szóló fejezet foglalkoztatja, az amerikaiak ugyanis azt szeretnék elérni, hogy az EU-ban jelenleg betiltott technológiával készülő élelmiszerek is a boltok polcaira kerülhessenek. Továbbá az a kérdés is rengeteg vitát generál, hogy beperelhetik-e majd az államokat a multinacionális cégek, ha a kormányok számukra kedvezőtlen szabályozást léptetnek életbe.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

A szuperkötvény lett a favorit a piacon
Az Államadósság-kezelő Központ harmadik negyedéves, friss adatai szerint mára egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz lett a legkeresettebb konstrukció a piacon.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Megkezdődött az olasz békemenet
A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar trikolór is felbukkan „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!” felirattal.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …