Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/gazdasag-archivum/tul-sok-kedvezmenyt-kapnak-a-multik-magyarorszagon-4261778/

Túl sok kedvezményt kapnak a multik Magyarországon

Róna Péter szerint a hatalmas összegű támogatások is hozzájárulnak a bérek alacsonyan tartásához.

A minap a Passauer Neue Pressének nyilatkozva Orbán Viktor egyebek között arról beszélt „ha Magyarországnak azt vetik a szemére, hogy csak pénzt fogadunk el az EU-tól, akkor ez sérti az önbecsülésünket, mivel ez csak az érem egyik oldala”. Az EU régi, gazdag tagállamai „nagyon sok pénzt keresnek Magyarországon és a magyarokon”, és a kohéziós alapok támogatásai csak részben ellensúlyozzák, hogy „a többi EU-ország hatalmas tőkéje legázol bennünket”.

Róna Péter közgazdász ennek kapcsán arról beszélt lapunknak, hogy éppen a multinacionális cégeknek adott állami támogatások erősíthetik a miniszterelnök által bírált folyamatot. A szakértő az OECD jelentésére hivatkozva elmondta, hazánkban 45 százalékkal magasabb a multinacionális cégeknek juttatott állami pénz, mint a másik három visegrádi ország átlaga. Ráadásul Róna Péter szerint e juttatások felhasználásának nyomon követése sem biztosított, így nem tudni, mire költik a kiválasztott multik. Az Oxfordi Egyetem oktatója arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek a hatalmas összegű támogatások is hozzájárulnak a bérek alacsonyan tartásához.

– Ezenkívül az is hozzájárul az uniós és a regionális államokhoz képest lemaradó hazai keresetekhez, hogy az állam feltűnően sokat központosít a nemzeti jövedelemből. Ezen is sürgősen változtatni kellene – tette hozzá.

A magyarországi bérek nagyságát az is befolyásolja, hogy – éppen a betelepülő multik termelési szerkezete miatt – a tőke részesedése nagyobb a nemzeti jövedelemből, mint az Európai Unió átlaga, és így logikusan kevesebb jut a munkára. Végül az is jelentős probléma, hogy a bértábla alsó részein lévő rétegek keresete olyan alacsony, hogy abból nem tudják fogyasztásukkal a belső keresletet kellő mértékben növelni, aminek hatása érezhetően hiányzik a gazdasági növekedésből.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Megkezdődött az olasz békemenet
A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar trikolór is felbukkan „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!” felirattal.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Máris sor került a Karácsony-Bajnai találkozóra
Alig néhány nappal főpolgármesterré választása után Karácsony Gergely máris sort kerített az egykori miniszterelnökkel, Bajnai Gordonnal való találkozójára is.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …