Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Határon túl
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/hataron-tul/bent-vannak-a-karpataljai-kozgyulesben-a-magyarok-3981790/

Bent vannak a kárpátaljai közgyűlésben a magyarok

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség listájáról nyolcan bekerültek.

A KMKSZ és UMDSZ közös listájáról nyolc képviselő kerül be a Kárpátalja megyei tanácsba. A szeptemberben megkötött választási megállapodásnak megfelelően a két magyar szervezet négy-négy képviselőt delegál a megyei önkormányzati testületbe.

A szavazatok 20 százalékát megszerző, Kárpátalján befolyásos Egységes Centrum (JC) párt tizennyolc, a 16,7 százalékot elért hatalompárt, a Szolidartitás (Szolidarniszty) tizenhat, a 12 százalékkal befutó Újjászületés (Vidrodzsennya) tizenegy, a 8,7 százalékot szerző Haza (Batykivscsina) nyolc, az Ellenzéki Tömörülés (Oppozicijnij Blok) négy képviselővel lesz jelen a megyei tanácsban.

Magyar győzelem született a beregszászi járásban, ahol a KMKSZ megszerezte a szavazatok 30 százalékát. A második helyen a JC, a harmadikon pedig az UMDSZ végzett. A leadott voksok mintegy 75 százalékával a szavazók megerősítették Babják Zoltánt Beregszász polgármesteri tisztségében.

A Nagyszőlősi járási tanácsba bejutott mind a KMKSZ, mind az UMDSZ, a testületben az előbbi hét, az utóbbi négy képviselővel lesz jelen. Az előzetes adatok szerint Bocskai Istvánt is újraválasztották Nagyszőlős polgármestereként.

Nem végleges adatok szerint lesz magyar érdekképviselet az ungvári városi tanácsban, ahol a KMKSZ a szavazatok 5,8 százalékát szerezte meg. Munkácson ugyancsak bejutott a KMKSZ a városi tanácsba a voksok közel 6,5 százalékának megszerzésével.

Jól szerepeltek a magyarok Csap megyei jogú városban is, ahol a szavazatok több mint 25 százalékát kapták.

A választásokkal foglalkozó konferenciát tartottak ma a Magyarság Házában.

A kárpátaljai magyar közösség összefogása sikerre vezetett az ukrajnai helyhatósági választásokon – emelte ki a nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Potápi Árpád János a Nemzetpolitikai Kutatóintézet rendezvényén rámutatott: a vasárnapi voksolás nagyon fontos választás volt, egy nehéz helyzetben lévő közösség mutatta meg, hogy ha összefog, akkor minden nehézség ellenére is tudja a szavát hallatni, és meg tudja mutatni erejét – hangsúlyozta.

Felidézte, hogy szeptember 5-én kötött megállapodást Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség a közös indulás érdekében. A mostani helyhatósági választáson fogott össze először a két meghatározó kárpátaljai magyar szervezet, hogy közös jelöltlistát állítson a Kárpátalja megyei tanácsba és más önkormányzatokba.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke közölte: a választás legfontosabb eredménye az, hogy megmaradt a kárpátaljai magyarság számára a remény. Nem kívánják a nehéz helyzetben sem feladni a küzdelmet a kárpátaljai magyarság megmaradásáért – mondta, és kiemelte az „erős, őszinte magyarországi támogatást”, az oktatási-nevelési támogatást, a tanárok segítését és az önkormányzatok közötti együttműködést.

Nem vesztette el az ottani magyarság a racionális gondolkodását sem – utalt az UMDSZ-szel való megegyezésre az elnök, akinek pillanatig nem volt kétsége, hogy ezt az eredményt tudják hozni. Kitért arra is, hogy megkerülhetetlen erő lesz a megyei közgyűlésben a KMKSZ, nélküle nem lehet majd koalíciót létrehozni. Rámutatott: az esetleges együttműködések során elvárják, hogy a kárpátaljai magyarság érdekeit vegyék figyelembe. Az igazi próbatétel azonban csak most jön, hogy ténylegesen tudnak-e együttműködni a jövőben is az UMDSZ-szel – jegyezte meg.

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke kiemelte: fontos és előremutató, hogy az elmúlt hónapokban a kárpátaljai magyarság tudatosította magában, az anyaország mellett elsősorban magára számíthat jövője megteremtése során. Szerinte elsősorban finomhangolásra volt szükség a két tömörülés programjánál az együttműködéshez, ebben a nemzetpolitikai államtitkárság kiemelt segítséget nyújtott.

Hozzátette: egymásban nem az ellenséget, még csak nem is az ellenfelet kell látni, hanem az értékes embereket. A kampány rövid volt, de sokan bekapcsolódtak, és azok is elkezdtek hinni az együttműködésben, akik korábban nagyon szkeptikusak voltak.  A következő, igen nehéz feladat az élet valamennyi területén az együttműködés lesz, de erre a maguk részéről nyitottak – jegyezte meg.

Darcsi Karolina, a Lehoczky Tivadar Intézet politológusa arról beszélt, hogy talán az 1990-es voksolás után volt ilyen erős érdekképviselete a magyarságnak, amely meg tudta mutatni a vidék számára is, hogy milyen erőt képvisel.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …