Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Határon túl
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/hataron-tul/hatalmas-siker-csak-veluk-lehet-levaltani-ficot-4075700/

Hatalmas siker: csak velük lehet leváltani Ficót?

Hatalmas, történelmi sikert ért el az MKP a szlovákiai megyei választásokon.

A Magyarság Házában tartott rendezvényen Rákóczi Krisztián, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa elmondta: nyolc megye képviselő-testületének tagjaira és megyefőnökére voksolhattak múlt szombaton a szavazók Szlovákiában. A választáson a várakozásoknak megfelelően rendkívül alacsony volt a részvételi arány, a választásra jogosultaknak alig több mint 20 százaléka adta le voksát – idézte fel.

Mint mondta, Pozsony „a jobboldal bástyája” maradt, de a kormányzó, Robert Fico vezette baloldali Irány–Szociáldemokrácia (Smer–SD) elsöprő sikert aratott a többi megyében: vagy győzött, vagy csak nagyon kevés választotta el tőle. Az MKP és a Most-Híd küzdelmével kapcsolatban Rákóczi kiemelte: akárcsak négy évvel ezelőtt, az MKP ezúttal is sikeresebb volt, bár a Most-Híd a korábbi eredményeihez képest erősített.

Az MKP megerősödött a magyar régiókban, és sikerült bebizonyítania, hogy országosan megkerülhetetlen tényező. Ezért ha a 2016-os parlamenti választásokon a jobboldali pártok le akarják váltani Robert Ficót, kénytelenek lesznek bevenni együttműködésükbe a magyar pártot is – vélekedett.

Az elemző arra is kitért, hogy helyesnek bizonyult az MKP-nak a Most-Hídnak tett javaslata, hogy azokban a körzetekben, ahol a magyarok többségben vannak, induljon teljes listával mindkét párt, ahol pedig kevesebben vannak a magyarok, mint a szlovákok, ott egyezzenek meg az együttműködésről.

Őry Péter, a MKP közigazgatási alelnöke hangsúlyozta: pártja óriási, történelmi sikert aratott, ennek jelentőségét növeli, hogy Pozsonyt kivéve minden megyében önállóan indult, továbbá parlamenten kívüli pártként tudott olyan eredményt elérni, amilyet több parlamenti pártnak sem sikerült. Múlt szombaton bebizonyosodott, hogy a párttal továbbra is számolni kell, egy jobboldali együttműködésben a kormány leváltásához szükség van az MKP-ra – mondta. A politikus üdvözölte, hogy új jelöltek, köztük fiatalok is sikert értek el az MKP színeiben, korábban ugyanis sokat küzdött a párt azért, hogy a fiatalokat megszólítsa.

Öllös László, a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet elnöke is beszélt előadásában arról, hogy a jelenlegi szlovákiai megyerendszer rossz, mert nem vette figyelembe a történelmi régiókat és azt sem, hogy a települések önmaguk is alkottak régiókat, tömörüléseket. A megyerendszer kialakításakor a tiltakozásokat is figyelmen kívül hagyták – emlékeztetett. Úgy látja, mivel ez a rendszer nem élvez különösebb támogatást, „nem kell meglepődni” az alacsony választási részvételen. Ennél kevesebben már csak az európai parlamenti választásra mennek el Szlovákiában – jegyezte meg.

Az elemző szerint a többségi rendszernek köszönhető, hogy a kormányzó párt, a Smer nagy győzelmet aratott. Meglátása szerint a magyarok választási kedvét nemcsak az országos, hanem a megyei átlaggal is össze kell hasonlítani: a nagyszombati megyében például a megyei átlagnál magasabb volt a magyarok választási kedve. A magasabb választási kedv „csodákat tehet”, ezzel a második fordulóban is érdemes számolni – mutatott rá.

A nagyszombati megyében Berényi József, az MKP megyefőnökjelöltje bejutott a második fordulóba. Országos átlagban a Robert Fico vezette kormánypárt, a Smer–SD tarolt a múlt szombaton tartott, negyedik szlovákiai megyei választáson.

Az MKP-nak a listáján vagy a támogatásával induló jelöltek közül 39 magyar megyei képviselőt sikerült a megyei testületekbe juttatnia. Közülük 34-en az MKP saját listáján indultak, egy függetlenként az MKP támogatásával, négyen pedig a pozsonyi megyében alkotott széles körű jobboldali koalíciós listán. Az MKP-nak – amely a 2009-es megyei választásokon 40 megyei képviselői mandátumot szerzett, de az elmúlt években néhány mandátumot elvesztett – ez azt jelenti, hogy a megyei képviselő-testületekben hárommal több képviselője lesz, mint közvetlenül a választások előtt.

A Most-Hídnak a párt sajtóosztálya szerint 17 megyei képviselőt sikerült bejuttatnia a megyei képviseletekbe. Közülük négyen a párt saját listáján, 13-an pedig különböző koalíciós listákon a Most-Híd jelöltjeként kerültek be a megyei képviseletekbe. A Most-Híd a 2009-es megyei választásokon 2 képviselőt szerzett, a szombati voksolás előtt pedig 4 képviselőjük volt.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …