Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Két szoba, hall
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/ket-szoba-hall/alberlet-velenceig-erezni-a-pesti-arak-elszallasat-3936680/

Albérlet: Velencéig érezni a pesti árak elszállását

Az agglomerációs településeknél is távolabb merészkednek azok, akik a magas árak elől menekülnek.

Aki Újpalotáról a IX. kerületbe jár dolgozni, az nagyjából egy órát utazik. Ennyi idő alatt a Velencei-tótól vonattal is el lehet érni ugyanoda: Agárdról például 42 perc alatt ér föl a zónázó járat a kelenföldi metróvégállomásra, Velencétől pedig mindössze 37 perces az út. Miközben az utazással töltött időben nincs érdemi különbség, a lakókörnyezetben és az albérletárakban igen. Ez lehet az oka annak, hogy egyre többen keresnek bérlakást a Velencei-tó környékén, csak éppen nem találnak. „Rengeteg az érdeklődő, de egyelőre nem tudunk segíteni: a kiadó nyaralókat tulajdonosaik általában csak nyáron és csak üdülőként adják ki egy-két hétre, hosszabb időre nem. Pedig lenne irántuk kereslet egész éves használatra is, hiszen a bérleti díjuk a fővárosinál jóval alacsonyabb lenne” – mondja portálunknak Kovács Csaba, a Balla Ingatlanirodák agárdi irodájának vezetője. Hozzáteszi, hogy a régióban még a befektetők sem tűntek fel, egyelőre nem jellemző, hogy valaki lakást vesz abból a célból, hogy azt tartósan bérbe adja.

Kiadó lakás a területen olyannyira nincs, hogy ilyet Velencén, Agárdon vagy Gárdonyban még az Ingatlan.com kínálatában sem találni. Az ok vélhetőleg az, hogy azt a néhány bérleményt, amely piacra kerül, egyből ki is veszik. Jelenleg kiadó házból is csak egy van: a Velence ófalujában álló, négyszobás, 100 négyzetméteres házat havi 150 ezer forintért hirdetik. Ezen túlmenően csak lakásnak kevésbé alkalmas nyaralókat találni, abból is csak hármat. Igény viszont amúgy sem ezekre van, hanem klasszikus, rendes otthonokra.

A Velencei-tó környékén is észlelt folyamatok a budapesti helyzettel állhatnak összefüggésben: a belvárosi árak nagyjából elérhették a maximális értéket, a belsőbb területeken komolyabb drágulás már nem várható. Ugyanakkor ez nem igaz a főváros egészére: például azokban a kijjebb eső kerületekben, amelyekben korábban olcsóbb volt az albérlet, az idén elkezdtek felfelé szökni az árak. Az Otthon Centrum adatai szerint az első negyedévbeli komoly megugrás eredményeként ma a külvárosokban 40–80 százalékkal többet kell fizetni a bérleményekért, mint tavaly ilyenkor. És ugyan ez éves adat, de a drágulás az idén indult meg igazán, párhuzamosan azzal, hogy a belvárosi árak égbe szökése alábbhagyott. Vélhetőleg tehát az történt, hogy a belsőbb területeken a piac már nem bírt el további drágulást, akik pedig az eddigi áremelkedések következtében költözni kényszerültek, a külvárosokban jelentek meg, ezzel fölhajtva az ottani árakat. Ennek folytatása csapódhat le abban, hogy sokan már a kilométerben mérve távolabbi, ám időben nézve közelebbi településeken keresgélnek albérletet, és elmerészkednek egészen a Velencei-tóig.

A bérlakást keresők mellett a lakásvásárlókat is a tó felé terelheti az alacsonyabb árakon túl az, hogy a környék nemcsak jó vasúti és kerékpár-közlekedéssel rendelkezik, hanem az autópályáról is könnyen elérhető. Ráadásul a sztráda már Budapest vonzáskörzetében is fizetős, így már ez sem számít hátránynak. „Mi is azt érzékeljük, hogy a lakóövezetek az autópályák mentén kiterjeszkednek az alapvetően nyaralóterületnek számító régiókra. Ez minden irányban megfigyelhető, a Velencei-tó környéke is ebbe a körbe tartozik” – ezt már Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője emeli ki. Véleménye szerint a vásárlókat a tó azért is vonzhatja, mert azonkívül, hogy elérhető távolságban van Budapesttől, olyan vízparti terület, amely a Balatonnál lényegesen olcsóbb, így nyaralóterületnek is kiváló.

Mint azt a Balla Ingatlanirodák agárdi irodavezetőjétől megtudjuk, a tónál alapvetően két ingatlantípust keresnek a vevők. Vagy a 10 millió forintnál olcsóbbat, vagy a 20 millió körülieket. Kovács Csaba szerint ennek feltehetőleg az az oka, hogy a kettő közti árkategóriánál nincs meg az a plusz, amiért az érdeklődők egy ingatlanba beleszeretnek: vagy nem elég jók, vagy pedig nem annyira elhanyagoltak, hogy olcsón megvéve fantáziát lássanak a felújításukban.

Igazi luxuslakásra a Velencei-tónál nem nagyon van kereslet. Mindenesetre tény, hogy itt a luxus azért mást jelent, mint a Balatonnál: ami a magyar tengernél 120 millióba kerül, az a kisebbik tónál 60-ba. Ezért a pénzért egyes Balaton-parti településeken még jó állapotú házakat sem lehet kapni, nemhogy luxusingatlant.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Kósa Lajos: A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható
Kósa Lajos azt mondta, hogy az őszi ülésszakban ez lesz a két fő irány. Ebben „semmi meglepő nincs, mert eddig is ezt csináltuk, és mindig is erről beszéltünk a kampányban” – jegyezte meg.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Brüsszel jegeli a balkáni bővítést
Az Európai Unió tagállamai­nak nem sikerült megegyezniük Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről. Ez a komoly visszalépés elgondolkodtató.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …