Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Könyvesház
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/konyveshaz/haboru-homoszexualitas-szelsosegek-4262399/

Háború, homoszexualitás, szélsőségek

A háborús tudósításairól ismert Carolin Emcke vasárnap veszi át a német békedíjat.

Carolin Emcke fellép a kisebbségek jogaiért és a politikai szélsőségek ellen, könyvet írt saját homoszexualitásáról és arról, milyen társadalmi megkülönböztetést szenvedett el a coming out után.

Legújabb, októberben megjelent kötetében, a Gegen den Hass (A gyűlölet ellen) pedig arról ír, hogyan válik a gyűlöletbeszéd szalonképessé Németországban. Az Egyesült Államokban történt, fehér rendőrök által elkövetett, feketék elleni erőszakos tetteket és az Iszlám Állam ideológiáját is elemzi; a könyvben azt vizsgálja, hogyan keletkezik a gyűlölet. Korábban a szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakcióról is írt egy könyvet Stumme Gewalt (Néma erőszak) címmel.

A német Der Tagesspiegelnek adott interjúban azt mondta:

inkább lesz politikailag korrekt, mint erkölcsileg infantilis.

Az esszéista, újságíró, háborús tudósító idén megkapta a német könyvszakma békedíját, amelyet vasárnap vehet át Frankfurtban a könyvvásáron.

„Körülbelül annyira eredeti ötlet, mint ha valaki azt mondaná: a Bambi édes” – így kommentálta a Die Welt a hírt a díj odaítélésekor.

„Nagyon-nagyon eredeti választás” – írta ironikusan a konzervatív napilap. Szerintük teljesen jogos és nagyon unalmas döntés született.

„Emcke olyan író, akit a modern értelmiség egyértelműen a jó oldalra sorol, bátran ki lehet posztolni a Facebookra, mielőtt még kitenné az ember, milyen mélyen sokkolta a brexit és hogy milyen fura Donald Trump frizurája” – vagyis még a többi közhely előtt. A cikk egyébként nagyon szemtelenül tálalja az Emcke-jelenséget. Azt írja, hogy Emckének bölcs bagolyszeme van, és mindent nagyon helyesen és nagyon jól tesz. „Még véletlenül sem szeretne mások szenvedéséből esztétikai tapasztalatot fabrikálni vagy erkölcsi tekintélyként feltüntetni magát” – értsd: dehogynem.

Ezt a negatív reakciót leszámítva viszont általános elismerés övezi a korábban a Der Spiegel, majd a Die Zeit hetilapoknál dolgozó Carolin Emckét, aki szabadúszó újságíró, de a Süddeutsche Zeitungnál van egy állandó, heti rovata. A díj odaítélésében nagy szerepet játszottak háborús tudósításai.

Gyakran tudósít háború és krízis sújtotta övezetekből, Afganisztánból, Pakisztánból, Irakból és a Gázai övezetből.

Első nagy sikert aratott könyve, a Von den Kriegen (A háborúkról) is erről szólt. „Esszéiben és háborús tudósításaiban nagyon személyesen ír arról, hogy az erőszak, a gyűlölet és a némaság hogyan képes megváltoztatni az embert” – írta a díj odaítélésekor indoklásában a német könyvkiadók és könyvterjesztők egyesülete.

A békedíj a német irodalmi-tudományos élet egyik legfontosabb elismerése. A német könyvkiadók és könyvterjesztők egyesülete ítéli oda 1950 óta. Minden évben a frankfurti könyvvásár zárónapján adják át, idén október 23-án, vasárnap.

Az eddigi díjazottak között ott találjuk Jürgen Habermas német szociológust, filozófust – Carolin Emcke egyébként nála tanult – és Susan Sontag amerikai esszéistát. Múlt évben a német–iráni író, publicista Navid Kermani kapta az elismerést. Külföldi alkotó is kaphat békedíjat, eddig két magyar kapta meg, 1991-ben Konrád György, 2004-ben Esterházy Péter.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …