Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulfold-archivum/a-facebook-lenyomhatna-donald-trumpot-3951945/

A Facebook lenyomhatná Donald Trumpot

Mennyire lenne demokratikus, ha a közösségi oldal beleszólna a kampányba?

Több Facebook-alkalmazott is felvetette múlt hónapban Zuckerbergnek, hogy segíteni kellene elkerülni Donald Trump elnökké választását – számolt be róla a Gizmodo. Bár egyelőre semmi komolyabb lépésről nem tudni, a The Guardian máris megkongatta a vészharangot: a lap szerzője, Trevor Timm szerint bár szörnyű lenne, ha Trumpot megválasztanák, de az is riasztó elképzelés, hogy a közösségi portál képes lehet manipulálni emberek millióinak választását csupán néhány algoritmus átírásával.

Hogy olyan óriások, mint a Facebook vagy a Google alakítani tudnák a választások menetét kódok átírásával, évekig csak hipotetikus elképzelés volt. A Harvard jogászprofesszora, Jonathan Zittrain 2010-ben írt arról, miként tudna vajon a Facebook eldönteni egy választást, anélkül hogy bárki észrevenné a beavatkozást. Egy kutatás pedig kiderítette: 2010-ben 340 ezer pluszszavazatot hozhatott, hogy a Facebookon hangsúlyosan megjelentek számunkra olyan ismerőseink képei, akik voltak már szavazni. A 2012-es választások során a site egy szélesebb rétegben ismételte meg a kísérletet. Sheryl Sandberg ügyvezető igazgató aztán 2014-ben igyekezett tisztázni: a cég nem tudja irányítani az érzelmeket, és sosem próbálná meg befolyásolni a választásokat. Mindezt azok után, hogy kiderült: mégiscsak szeretnek kísérletezni a befolyásolással.

Idén számolt be egyébként arról is a The Guardian: a Facebook különböző módszerekkel segítheti az elnökjelölteket az adatgyűjtésben. Ennek segítségével pedig hatékonyabban juthatnak el a politikus hirdetései bizonyos szavazókhoz. Robert Epstein pszichológus pedig a Politico Magazine-ban arról beszélt, hogy a Google könnyedén tudja úgy alakítani az idei választásokat, hogy az emberek nem is veszik észre a manipulációt. A szerző szerint a keresőoldal a bizonytalan szavazók akár húsz százalékának preferenciáit is tudja alakítani. Mindenesetre azt Epstein is leszögezte, hogy ennek a fajta manipulációnak a nagy része akár szándékolatlan is lehet. A közösségi média egyre növekvő népszerűsége mellett pedig eleve nehéz elképzelni, lehetséges-e egyáltalán a teljes befolyásmentesség.

A Gizmodónak Eugene Volokh professzor mindenesetre elmondta, hogy a teljes feltevés hipotetikus, és semmilyen törvény nincs, ami megakadályozhatná a Facebookot a manipulációban. A közösségi portál magáncég, olyan tartalmat promotál vagy blokkol, amilyet csak akar. „Ugyanazokkal a jogokkal rendelkezik, mint a New York Times. Akár totálisan blokkolhatják Trumpot, ha úgy kívánják, de támogathatják is őt.”

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Máris sor került a Karácsony-Bajnai találkozóra
Alig néhány nappal főpolgármesterré választása után Karácsony Gergely máris sort kerített az egykori miniszterelnökkel, a Bajnai Gordonnal való találkozójára is.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Kádár keresztelője
A kádári restauráció talán legszebb jelképe a Sztálin-szobor talapzata. A forradalomban ledöntött bálványt a megtorlások után nem kellett és nem is lehetett „testi” valójában restaurálni.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …