Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulfold-archivum/a-kozteve-parhuzamos-valosaga-a-brusszeli-csucsrol-3963136/

A köztévé párhuzamos valósága a brüsszeli csúcsról

Így lett Orbán Viktor „Európa egyedüli megmentője” – holott három másik ország kormányfője is vétózott.

A téves tájékoztatás az MTI hétfő este 8 óra 6 perckor kiadott gyorshírén alapult, amely szerint „Megvétózta Orbán Viktor a török menekülttáborokból Európába történő áttelepítési javaslatot, félbeszakadt az EU-csúcs”; azonban később Brüsszelben tartózkodó tudósítók megírták, hogy más országok is vétót emeltek: a ciprusiak, a görögök és az olaszok is.

„Egy ember van a gáton. Egy. Álljunk mellé mi is!” – a kormánypárti híreket és mémeket megosztó Elég! Facebook-csoport ezzel a kommenttel osztotta meg Orbán Viktor fényképét – időben szintén az MTI-s korrekció után. A posztot eddig több mint 3700-an osztották meg.

A történteket több hírportál is összefoglalja, így az Index Comment:com sajtóblogja is.

Ezek szerint félórával később, 8 óra 33 perckor már az MTI sem Orbánnal a címben hozta le a bővebb tudósítást, „EU–török csúcs – Megszakadt a találkozó”, majd 8 perccel később Orbán egyedüli vétója is kikerült belőle.

Ennek ellenére a köztévében még jóval később, este 10 órakor is Orbán egyedüli vétója szalagcímmel ment le az anyag, a Híradóban pedig Kovács Zoltán kormányszóvivő ecsetelte hosszasan a miniszterelnök vétóját, talán azért, hogy Orbán 2011–12-es szabadságharcos imázsát élessze újra – vélte a blog.

A dolog másik szépséghibája, hogy nem egészen világos, technikai értelemben miféle vétóról van szó: elképzelhető, hogy inkább ellenvetésekről, hiszen egyelőre nincs egyezség, tehát nincs mit megvétózni sem.

Kedd hajnalban a megállapodást körvonalazó zárónyilatkozatot tettek közzé, és erről az EU több vezető politikusa is optimistán úgy nyilatkozott, elvezethet a jövő héten esedékes csúcson kötendő tényleges megállapodáshoz.

A közmédia nem hagyta annyiban az Orbán Viktor vétójáról szóló hétfői és keddi közléseket, ezért közleményt adott ki, melyet változtatás nélkül közlünk: „Újból kiderült, nem a közmédia, hanem a közmédiával ellenséges médiumok hazudnak: a közmédia hétfő este a valóságnak megfelelően tudósított az EU-csúcsról, mégis újból az az alaptalan vád érte, hogy megmásítja a történteket. A magyar online és kereskedelmi médiumok (index.hu, 444.hu, hvg.hu, Népszabadság) tendenciózusan hazudnak a közmédiáról, és nem ez az első alkalom, hogy lelepleződnek. Az alábbi hírügynökségi beszámolók is a közmédia híradását erősítik meg”. A közlemény ezután a Sky.com, a Reuters, a Tagesspiel és a Die Welt cikkeit linkeli bizonyítékként.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …