Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulfold-archivum/a-vereseg-utan-inkabb-brusszelt-valasztjak-a-dk-sok-3846295/

A vereség után inkább Brüsszelt választják a DK-sok

Niedermüller Péter és Molnár Csaba európai parlamenti képviselők hiába jutottak be a Gyurcsány vezette párt listáján.

Az országgyűlési választáson két olyan politikus indult, aki egyben az Európai Parlamentben (EP) is képviselő: Niedermüller Péter és Molnár Csaba, mindketten a Demokratikus Koalíció (DK) részéről. Utóbbi ugyan nem mérette meg magát egyéniben, Niedermüller azonban Budapest 4-es számú választókörzetében indult, ahol csak 37,13 százalékot sikerült besöpörnie, a fideszes Varga Mihály 5 százalékkal előzte meg. Niedermüller azonban a DK országos listájának negyedik helyén állt, így mandátumra jogosulttá vált, Molnár pedig a lista második helyezettjeként juthat az Országgyűlésbe. Csakhogy választaniuk kell: EP-képviselőként ugyanis nem lehetnek a nemzeti parlamentnek is a tagja.

Az európai parlamenti képviselők választásáról szóló jogszabályt még 1976-ban alkották meg, itt felsoroltak számos olyan körülményt, amely összeférhetetlen az EP-képviselői mandátummal. Idetartozik például, ha valaki egy tagállami kormány vagy az Európai Bizottság vagy Bíróság, a Számvevőszék tagja, az Európai Központi Bank igazgatóságának a tagja, esetleg európai ombudsman. A nemzeti parlamenti tagság akkor még nem tartozott ebbe a körbe, azt csak egy 2004-es módosítás rendelte el. Ez volt az a nagy bővítési hullám, amelynek során Magyarország is belépett az Európai Unióba. Onnantól kezdve ha egy EP-képviselő tagja lesz a nemzeti parlamentnek – vagy fordítva –, akkor az egyik megbízatásáról le kell mondania.

Lapunk megkérdezte Niedermüller Pétert, melyik parlament tagja lesz a jövőben. A politikus kijelentette, hogy a listás mandátumáról lemond, átadja a helyét egy utána következőnek, kedden reggel pedig repülőgépre ül, és Brüsszelbe utazik, EP-képviselőként folytatja. Tervei szerint a 2019-es európai parlamenti választás után is marad az uniós törvényhozás tagja – a választási eredményektől függően természetesen. A politikus megjegyezte, hogy ha megnyerte volna az egyéni körzetét, akkor értelemszerűen inkább azt a mandátumot tartotta volna meg. Molnár Csabát is megkérdeztük, ő hasonlóan nyilatkozott, vagyis folytatja a munkáját Brüsszelben.

Mivel a DK-lista 5. és 6. helyén szereplő Varju László és Oláh Lajos is egyéniben szerzett mandátumot, s a Gyurcsány-párt összesen hat listás helyre jogosult, a sorrendben következő Székely Sándor, Gréczy Zsolt, Ara-Kovács Attila és László Imre juthat a magyar törvényhozásba.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …