Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulfold-archivum/civileket-tiltananak-ki-oroszorszagbol-3990517/

Civileket tiltanának ki Oroszországból

Külföldi civil szervezetek nemkívánatossá nyilvánítását és Oroszországból való kitiltását javasolták szenátorok.

A szenátorok a tavaszi ülésszak utolsó napján fogadták el a legfőbb ügyészségnek, a külügyi tárcának és az igazságügyi tárcának címzett dokumentumot. Ebben azt kérték, hogy a vádhatóság és a minisztériumok vizsgálják meg a Szövetségi Tanácsban összeállított úgynevezett hazafias stoplistát, és állapítsák meg, hogy a benne szereplő civil szervezetek kimerítik-e az úgynevezett nemkívánatos szervezetekre vonatkozó, májusban hatályba lépett törvény előírásait.

A felsőház listáján mások mellett szerepel a Soros Alapítvány, az Ukránok Világkongresszusa és a Freedom House washingtoni székhelyű jogvédő szervezet is. A Szövetségi Tanács véleménye szerint „Oroszország az utóbbi negyedszázadban a nemzeti érdekei, értékei és intézményei ellen irányuló leghatalmasabb támadást élte át”. Ennek a támadásnak a célja a belpolitikai helyzet befolyásolása, az orosz nép „hazafias egységének aláásása”, valamint „a Független Államok Közössége térségében orosz részvétellel zajló integrációs folyamatok szétverése” volt – vélik a szenátorok.

A törvényhozók kifogásolták, hogy ebbe a „felforgató tevékenységbe” példa nélkül álló értékben vonták be a nem kormányzati szervezeteket, közöttük olyanokat is, amelyeket külföldi államok a költségvetésükből pénzeltek. „Joggal lehet az Oroszország elleni puha agresszió alkalmazásáról beszélni” – írták. Valentyina Matvijenko, a Szövetségi Tanács elnöke azzal indokolta a tizenkettes tiltólistát, hogy létre kell hozni azokat az eszközrendszereket, amelyekkel megvédik Oroszország politikai szilárdságát és szuverenitását.

Vlagyimir Putyin államfő május végén, jogvédők kifogásai ellenére aláírta a nemkívánatos külföldi és nemzetközi szervezetek betiltását szabályozó törvényt. A jogszabály alapján azokat a nem kormányzati szervezeteket nyilváníthatnák nemkívánatosnak, amelyek „veszélyeztetik Oroszország alkotmányos rendjének alapjait, védelmi képességeit és biztonságát”. Az ilyen szervezetek működését betilthatják, közigazgatási, valamint büntetőjogi felelősségre vonhatják őket, vagyonukat befagyaszthatják. A döntést a legfőbb ügyész vagy helyettesei hozhatják meg, a külügyi minisztériummal egyeztetve.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

A szuperkötvény lett a favorit a piacon
Az Államadósság-kezelő Központ harmadik negyedéves, friss adatai szerint mára egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz lett a legkeresettebb konstrukció a piacon.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Jerry, Rainlla és Johnas
Hongkong a gazdagok játszótere. Emésztgettem volna még ezt a mondatot, de Manoj, a hiperaktív indiai csak beszélt tovább. Mellé ültem le, miután bemutatkoztam egy asztaltársaságnak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …