Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulfold-archivum/egyiptomot-es-kinat-is-kisegitette-magyarorszag-3899282/

Egyiptomot és Kínát is kisegítette Magyarország

A magyar kormány számon kérő hangütésű emberi jogi állásfoglalásokat akadályozott meg.

Emberi jogi ügyekben komoly gesztusokat tett a magyar kormány az elmúlt hetekben Kína és Egyiptom felé is. A Magyar Nemzet több forrásból megerősített információi szerint előbb egy közös európai uniós állásfoglalást sikerült megvétóznia diplomáciánknak. A dokumentum állásfoglalás lett volna öt kínai emberi jogi aktivista bebörtönzéséről, de magyar kezdeményezésre az egészből nem lett semmi. (Úgy tudjuk, végül más tagállamok is ellenezték az állásfoglalást, de Magyarország volt a legaktívabb.)

Diplomáciai forrásunk szerint volt uniós tagállam, amelynek képviselői személyesen is érdeklődtek a Külügyminisztérium illetékes főosztályánál ódzkodásunk okairól, és azt a tájékoztatást kapták, hogy a „legfelsőbb szinten” született a politikai döntés.

A magyar lépés oka egyértelműen Orbán Viktor májusra tervezett pekingi útja lehet. A magyar diplomácia nem szerette volna, hogy egy ilyen állásfoglalás „rontsa a magyar kormány pozícióit”. Az év második felében Budapest ad majd otthont a Kína–Kelet-Közép-Európa találkozónak, ehhez a magyar fél szintén nagy reményeket fűz. Hazánk, mint ismert, elsősorban a Belgrád–Budapest vasútvonal megépítésében számít a kínai részvételre, igaz, ennek konkrétumairól évek óta húzódnak a tárgyalások. Korábban éppen a Magyar Nemzet írta meg, hogy többen fúrják a tervet, köztük az Európai Bizottság, Olaszország (amely magának szánná a kereskedelmi útvonal szerepét), illetve az utóbbi időben protekcionista gazdaságpolitikát hirdető, Kínában ellenfelet látó Donald Trump amerikai elnök is.

Úgy tudjuk, több nyugat-európai tagállamban rosszallással vették tudomásul az állásfoglalás elmaradását. Nem ez volt azonban az első ilyen eset: tavaly ősszel a dél-kínai-tengeri területi vitákban készült volna hasonló, Kínát bíráló állásfoglalás (júliusban egy hágai választott bíróság az óriás állam ellen ítélt egy ilyen ügyben), de a horvát és a magyar kormány ellenállása miatt ebből sem lett semmi. Akkor Japán jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartja a magyar álláspontot.

Egy másik ügyben Egyiptom esetében lobbizott sikerrel a magyar diplomácia az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában. A testület március 14-ei ülésén tárgyalt egy határozattervezetet, amely Egyiptomot is bírálta volna az országban tapasztalható jogsértések miatt. Az EU a tanács tagjaként támogatta volna a kritikus állásfoglalást, de magyar kezdeményezésre módosítottak a szövegen, amelyből kikerültek a – mint diplomáciai forrásunk fogalmazott – „számon kérő elemek”, a szöveg „konstruktívvá vált”. Az emberi jogi vonatkozások helyett és mellett „Egyiptom térségbeli szerepének fontosságát” emelték ki. Úgy tudjuk, az egyiptomi kormány utólag jelezte a magyar félnek, hogy nagyra értékeli a gesztust.

A háttérben itt is gazdasági okok állhatnak. Tavaly júniusban Orbán Viktor és Szijjártó Péter vezetésével látogatott Kairóba magyar delegáció, és a tárgyalások után a külügyminiszter közlése szerint összesen 129 milliárd forint értékű gazdasági megállapodást kötöttek. A legjelentősebb ezek közül az a vasútfelújítási program, melyben a Ganz venne részt.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Megkezdődött az olasz békemenet
A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar trikolór is felbukkan „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!” felirattal.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Máris sor került a Karácsony-Bajnai találkozóra
Alig néhány nappal főpolgármesterré választása után Karácsony Gergely máris sort kerített az egykori miniszterelnökkel, Bajnai Gordonnal való találkozójára is.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …