Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulfold-archivum/emlekmuvet-avattak-raoul-wallenberg-tiszteletere-4164109/

Emlékművet avattak Raoul Wallenberg tiszteletére

Raoul Wallenberg tiszteletére készített emlékművet avatott fel csütörtökön Stockholmban a svéd kormányfő.

A zsidómentő svéd diplomata születésének századik évfordulóját idén ünneplik, s ez a 34. emlékműve a világban. Az emlékművet, amely egy padot ábrázol, rajta egy aktatáskával, Fredrik Reinfeldt kormányfő és Raoul Wallenberg húga, a 91 éves Nina Lagergren leplezte le mintegy 150 ember jelenlétében.

„Raoul Wallenberg értékei ( ), az emberi jogokért és a nyitott társadalomért folytatott harc ma ugyanolyan aktuális, mint 60 évvel ezelőtt. Ezek szolgálnak iránymutatóként a svéd külpolitikához” – mondta rövid beszédében Fredrik Reinfeldt.

A kormányfő szerint „Raoul Wallenberghez hasonlatosan az együttérzés diplomáciájára van szükség azok iránt, akiknek a jogait a tekintélyelvű rendszerek kigúnyolják”.


Raoul Wallenberg magyar zsidók tízezreinek megmentésével került be a történelembe. Rejtélyes körülmények között tűnt el, utoljára szovjet tisztek között látták 1945. január 17-én Budapesten. Számos vizsgálat sem volt képes sem bizonyítani, sem megcáfolni, hogy egy moszkvai börtönben halt meg 1947-ben.

Az emlékmű – Ulla és Gustav Kraitz szobrászművészek alkotása – a svéd külügyminisztériumnak, Raoul Wallenberg hivatalos munkaadójának az épülete előtt áll.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Kósa Lajos: A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható
Kósa Lajos azt mondta, hogy az őszi ülésszakban ez lesz a két fő irány. Ebben „semmi meglepő nincs, mert eddig is ezt csináltuk, és mindig is erről beszéltünk a kampányban” – jegyezte meg.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Brüsszel jegeli a balkáni bővítést
Az Európai Unió tagállamai­nak nem sikerült megegyezniük Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről. Ez a komoly visszalépés elgondolkodtató.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …