Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulfold-archivum/ertekelt-es-igeretet-tett-a-gyoztes-part-vezetoje-4140595/

Értékelt és ígéretet tett a győztes párt vezetője

Az új japán kormány legfőbb feladata az ország gazdasági válságának leküzdése és Tokió diplomáciai erejének helyreállítása lesz – közölte Abe Sinzó.

„A szakadék mélyéről fogunk kezdeni. Nem tudunk azonnal eredményeket elérni, de gyors lépéseket fogunk tenni” – ígérte hétfőn az 58 éves politikus, akit az újonnan felálló képviselőház december 26-án választ miniszterelnökké. Az LDP koalíciós partnerével, az Új Komeitóval együtt kétharmados többséget szerzett a japán parlament alsóházában a vasárnapi választásokon, az eddig kormányzó balközép Japán Demokrata Párt (DPJ) megsemmisítő vereséget szenvedett.

Abe elismerte ugyanakkor, hogy a párt győzelme „nem jelenti azt, hogy az LDP visszanyerte a választók bizalmát”. Szerinte az eredmények inkább azt jelzik, hogy „a lakosság véget akart vetni az elmúlt három év stagnálásának és politikai zűrzavarainak, amelyet a DPJ kormányzása okozott”.

Korábbi nyilatkozataihoz hasonlóan ismét megerősítette, hogy mihamarabb élénkítőcsomaggal akarja kivezetni a recesszióból a japán gazdaságot, a defláció letörése és a jen árfolyamának gyengítése érdekében pedig nyomás alá fogja helyezni a jegybankot, hogy az agresszív monetáris lazító lépéseket hozzon és kétszázalékos inflációs célt határozzon meg. Sajtóértesülések szerint a gazdaságélénkítő csomag nagysága tízezer milliárd jen körül lehet.

Kemény csata

Elemzők szerint Abe retorikája alapján kemény csata várható a jegybank és a kormány között, miután Sirakava Maszaaki, a Nippon Ginko elnöke – független közgazdászokhoz hasonlóan – korábban élesen bírálta az LDP terveit, és azt hangoztatta, hogy monetáris lépések és állami költekezés helyett strukturális reformokra van szükség.

Az elmúlt hónapok elmérgesedett szigetvitája miatt megromlott japán–kínai kapcsolatokat Abe „folyamatos párbeszéddel” tervezi javítani, ugyanakkor leszögezte, hogy a vita tárgyát képező „Szenkaku-szigetek hovatartozásáról nem hajlandó tárgyalni” Pekinggel. „Bölcsen kell eljárnunk, hogy a politikai problémák ne váljanak gazdasági problémákká” – mondta.

Viszonyok

Elsősorban a japán–amerikai szövetséget kell erősíteni. Utána mélyíteni kell a kapcsolatot Ázsia többi országával, köztük Indiával, valamint Ausztráliával „nemcsak diplomáciailag, hanem a biztonságpolitika és energetika területén is, mielőtt elkezdünk dolgozni a kínai viszony javításán” – közölte várható külpolitikájáról.

Abe Sinzó 2006–2007-ben egy évig már betöltötte a miniszterelnöki posztot. Akkor azonban csúfos véget ért kormányfősége, miután több botrányt és az LDP felsőházi választási vereségét követően lemondani kényszerült egészségügyi okokra hivatkozva.

Most azt mondta, az LDP küldetése, hogy megnyerje a jövő júliusi felsőházi választásokat is. Ugyanakkor alsóházi kétharmadával az LDP és az Új Komeito képes kiiktatni a megosztott felsőházat a törvényhozási procedúrából, habár a párt vasárnapi közlése szerint ezekhez az eszközhöz „csak végső esetben” nyúlnak majd.

Olvassa el az MNO háttéranyagát a japán választásról!

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …