Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulfold-archivum/hetven-ev-utan-bekulhet-ki-kina-es-a-vatikan-3855583/

Hetven év után békülhet ki Kína és a Vatikán

Jelenleg megosztottak a kínai katolikusok: létezik egy földalatti és egy államilag támogatott egyház is.

Történelmi kibékülés előtt áll a Vatikán és Kína – írja a Reuters. A hírügynökség vatikáni forrására hivatkozva azt közölte: aláírásra kész annak a megállapodásnak a tervezete, amely szabályozná a kínai katolikus püspökök kinevezését, ezzel lehetővé téve, hogy az Apostoli Szentszék és a Kínai Népköztársaság közel hetven év után újra felvegye egymással a diplomáciai kapcsolatot, ami nem sokkal a kommunista hatalomátvétel után szakadt meg.

Kínában a becslések szerint tizenkétmillió katolikus él, két részre szakadva: van egy hivatalos, az állam által elismert Kínai Katolikus Hazafias Szövetség, amelynek püspökeit a pekingi kormány nevezi ki, és vannak a földalatti katolikus közösségek, amelyek a pápát tekintik elöljárójuknak, és nem fogadják el az állami szervezetet. A készülő megállapodás értelmében az Apostoli Szentszéknek a jövőben beleszólása lehet a püspökök kinevezésébe, amivel megszűnhet a megosztottság.

A részletek még nem ismertek teljesen, de a Reuters szerint meglehetősen bonyolult lépéssorozat következhet: a Vatikán által elismert, nyolcvanhét éves pápai prelátus visszavonulna, de a kínai állam elismerné mint nyugalmazott püspököt. A helyére egy kormány által elismert püspök lépne, akinek a segítője egy Vatikán által kinevezett, de immár Peking által is elismert püspök lenne. A hét jelenlegi, kormányzati kinevezéssel bíró püspök hivatalosan bűnbocsánatot kérne és kapna, így az egyház tagjai maradna.

A Reuters szentszéki forrása elismerte, hogy ez nem nevezhető épp kiváló egyezménynek – a világ más részein az államnak semmilyen beleszólása nincs a püspökök kinevezésébe, a készülő kínai megállapodás viszont valószínűleg megosztja majd valamilyen módon ezt a jogkört. A vatikáni tisztségviselő ugyanakkor azt mondta, nem tudják megmondani, milyen lesz a helyzet tíz-húsz év múlva, lehet, hogy még romlani is fog, ezért szeretnének lépni.

„Ez után még mindig olyanok leszünk, mint a madár a kalitkában, de talán a kalitka nagyobb lesz” – fogalmazott a névtelenül nyilatkozó forrás, ugyanakkor visszautasította azokat a sajtóban megjelent vádakat, amelyek szerint az Apostoli Szentszék eladná a kínai katolikusokat. Azt is elárulta, hogy Ferenc pápa folyamatosan figyelemmel kíséri a tárgyalásokat, a híresztelésekkel szemben nem a háta mögött zajlanak.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Kósa Lajos: A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható
Kósa Lajos azt mondta, hogy az őszi ülésszakban ez lesz a két fő irány. Ebben „semmi meglepő nincs, mert eddig is ezt csináltuk, és mindig is erről beszéltünk a kampányban” – jegyezte meg.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Brüsszel jegeli a balkáni bővítést
Az Európai Unió tagállamai­nak nem sikerült megegyezniük Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről. Ez a komoly visszalépés elgondolkodtató.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …