Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulfold-archivum/kiderulhet-hogy-halt-meg-wallenberg-4224431/

Kiderülhet, hogy halt meg Wallenberg

Egy volt fogoly állítása szerint a hivatalos szovjet verziótól eltérően nem 1947-ben szívrohamban vesztette életét.

Wallenberg a Jeges-tenger partjához közeli egykori Vorkuta munkatáborban hunyt el 1950 nyarán skorbutban – állítja Anton Krüger, a tábor egykori lakója. A Profil cikke szerint Krüger Stefan Karner osztrák történésznek beszélt erről. „Krüger talán egy újabb építőkő lehet az ügy megoldásában, de ebben a pillanatban többet nem tudok mondani” – fogalmazott a lapnak a történész.

A szovjet verzió szerint szívrohamban halt meg

Wallenberg zsidómentő tevékenysége és halála számtalan megválaszolatlan kérdést vet fel ma is.

A svéd diplomata eltűnésével kapcsolatos rejtély szálainak felgöngyölítése folytatódik – jelentette ki nemrégiben az orosz hírszerzés levéltárának vezetője.

Amerikai kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy budapesti tevékenysége valószínűleg korántsem volt annyira véletlenszerű, mint azt korábban gondolták. Egy egykori orosz levéltári vezető szerint pedig a szovjet hírszerzés megfigyelés alatt tartotta.

Wallenberg halálának időpontja és körülményei máig tisztázatlanok. Míg a Szovjetunió az 1950-es években azt közölte, hogy 1947-ben a moszkvai Lubljanka börtönben halt meg szívrohamban, többen is állítják, hogy különböző fogolytáborokban látták a diplomatát 1947 után.

Karner kutatásai szerint szovjet akták alátámasztják, hogy Krüger valóban a vorkutai tábor foglya volt 1950-ben, ahogy állította. A férfi úgy került oda, hogy a nácik kényszermunkára Németországba hurcolták, és ott később a franciáknak való kémkedés vádja alapján szovjet fogságba került. Ennél többet azonban egyelőre nem erősítettek meg Karner kutatásai.

Zsidó kincseket kerestek Wallenbergnél

A Profil saját kutatása szerint a Bécsi Wiesenthal Intézetben található egy feljegyzés, miszerint Simon Wiesenthal 1974-ben egy izraeli ismerősének azt írta: talált egy bécsi orvost, aki főorvos volt Vorkutában, és pontosan emlékszik arra, hogy 1948 nyarán megvizsgálta Wallenberget a táboregyüttes pecsorai altáborában. Krüger elmondása szerint Wallenberg szintén azt mondta neki, hogy előzőleg a vorkuta-pecsorai táborban volt.

A férfi visszaemlékezése szerint a svéd diplomata súlyos betegen került a táborba, és egy külön barakkban helyezték el. Krüger közlése szerint Wiesenthal azt mondta neki, hogy a szovjetek azért tartóztatták le, mert azt gondolták, a svéd követségen rengeteg pénzt, gyémántot és más értékeket halmozott fel, amit az általa megmentett zsidók bíztak rá. Állítása szerint ő és egy másik férfi temették el Wallenberget a tundra fagyos talajába, alig ötven centiméterre a földfelszín alá. A helyről egy vázlatot is készített a volt fogoly – írta a Profil.

A Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulójához kapcsolódó emlékév alkalmából szerdán Bécsben a Diplomáciai Akadémián rendeznek konferenciát. A rendezvény meghívott előadói között van mások mellett Stefan Karner, valamint Schmidt Mária, a Terror Háza Intézet vezetője és Szita Szabolcs, a budapesti Holokauszt Emlékközpont vezetője is.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Kósa Lajos: A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható
Kósa Lajos azt mondta, hogy az őszi ülésszakban ez lesz a két fő irány. Ebben „semmi meglepő nincs, mert eddig is ezt csináltuk, és mindig is erről beszéltünk a kampányban” – jegyezte meg.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Brüsszel jegeli a balkáni bővítést
Az Európai Unió tagállamai­nak nem sikerült megegyezniük Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről. Ez a komoly visszalépés elgondolkodtató.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …