Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulfold-archivum/orban-a-keresztenyek-vedelmere-szolit-fel-4007945/

Orbán a keresztények védelmére szólít fel

A magyar kormányt mélységes aggodalommal tölti el az a kegyetlen erőszak, amely már létében fenyegeti az iraki keresztény közösséget.

A magyar kormányt mélységes aggodalommal tölti el az a kegyetlen erőszak, amely már létében fenyegeti az iraki keresztény közösséget. Jelentések szerint az otthonukból elmenekülő keresztények száma elérheti akár a közösségük lélekszámának a negyedét. A helyzet napról napra tarthatatlanabb. Az Európai Uniónak azonnal határozott politikai választ kell adnia a fejleményekre, meg kell akadályoznia az észak-iraki keresztények elleni népirtást – szögezi le Orbán Viktor levelében.

Laurent Fabius francia külügyminiszter kedden ismét az EU külügyminiszteri tanácsának összehívását kérte, hogy tárgyaljanak a lehetséges fegyverszállításokról az Iszlám Állam (IÁ) ellen harcoló iraki kurdoknak.

 

Az utóbbi napokban a francia diplomácia vezetője és Federica Mogherini olasz külügyminiszter is a tanács összehívását kérte Catherine Ashtontól, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjétől. Fabius vasárnapi levelében azt írta: az uniónak sürgősen fegyverekkel és lőszerrel kell ellátnia az iraki kurdokat.
– Lehet azt mondani, hogy „ez szomorú, de nem tehetünk semmit”, „nekünk viszont nem ez az álláspontunk (…) Tudom, hogy a nyugati országokban ez a nyári szabadságok ideje, de amikor emberek halnak meg, akkor vissza kell térni a nyaralásból” – jelentette ki a külügyi tárca vezetője.

 

Az EU soros elnökségét ellátó Olaszország keddre összehívta az EU Politikai és Biztonsági Bizottságát (PBB) az iraki helyzet megvitatására. Előzetes hírügynökségi értesülések szerint ezen az ülésen nem várható döntés.

A kormányfő felidézi, hogy az (uniós kormány- és államfőket tömörítő) Európai Tanács már kifejezte az Európai Unió aggodalmát a közel-keleti kisebbségek helyzete miatt, és felidézi, hogy ő maga többször felvetette az unió közös felelősségét a keresztény közösségek megvédésében, legutóbb akkor, amikor a szíriai helyzetet vitatták meg az Európai Tanácsban.

A kormányfő a levélben arra kéri Herman van Rompuyt, hogy vegye az Európai Tanács következő, augusztus végi tanácskozása napirendjére az iraki keresztény közösség helyzetét. Orbán Viktor megerősítette, hogy Magyarország támogat minden olyan megoldást, amely garantálja e keresztény közösség létét és jövőjét.

Ismert, a hét végén a KDNP és a Külgazdasági és Külügyminisztérium is a keresztények elleni erőszak beszüntetésére szólított fel az iraki helyzet kapcsán. Navracsics Tibor miniszter vasárnap azt közölte, hogy a magyar kormány mintegy 70 ezer eurós sürgős humanitárius segélyt nyújt a keresztény közösségeknek és a kurdisztáni hatóságoknak.

Mióta megdöntötték Szaddám Huszein rezsimjét, azóta jelentősen romlott a keresztények helyzete Irakban – mutatott rá a Lánchíd Rádióban Csicsmann László. A Budapesti Corvinus Egyetem oktatója kifejtette, tíz évvel ezelőtt még másfél millióan éltek közülük a közel-keleti országban, ma már csak félmillióan. Ráadásul most már a radikális ISIS-csoport igyekszik is elüldözni őket a régióból.

Irakba indult hétfőn Fernando Filoni bíboros, a pápa személyes küldötte. Ferenc pápa pénzt is adott Filoni bíborosnak az iraki lakosság segítésére.

Az Iszlám Állam szunnita terrorszervezet azzal fenyegetett meg több mint háromszáz jazidi kurd családot, hogy megölik őket, amennyiben nem térnek át a muszlim hitre – számoltak be augusztus 9-én szemtanúk és egy jazidi képviselő a Reuters hírügynökségnek. Az Irakot rettegésben tartó szélsőségesek az után fenyegették halállal a kisebbség tagjait, hogy pénteken az Egyesült Államok a kurd autonóm terület székhelye, Erbíl közelében dróncsapásokat mért a milícia állásaira.

A BBC augusztus 7-én arról írt, hogy több tízezer iraki kereszténynek kellett elmenekülnie, miután az Iszlám Állam elfoglalta legnagyobb városukat, Karakost. Augusztus 9-én szíriai kurd tisztségviselők közölték, hogy a kurd harcosoknak a szervezet harcosaival való összecsapások után sikerült egy Szíriába vezető, biztonságos menekülőutat nyitniuk a Szindzsár környéki hegyekben rekedt jazidiknak, akik ezrével menekültek a szomszédos országba.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Kósa Lajos: A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható
Kósa Lajos azt mondta, hogy az őszi ülésszakban ez lesz a két fő irány. Ebben „semmi meglepő nincs, mert eddig is ezt csináltuk, és mindig is erről beszéltünk a kampányban” – jegyezte meg.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Brüsszel jegeli a balkáni bővítést
Az Európai Unió tagállamai­nak nem sikerült megegyezniük Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről. Ez a komoly visszalépés elgondolkodtató.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …