Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulfold-archivum/schmidt-wallenberget-a-szovjetunioban-meggyilkoltak-4214360/

Schmidt: Wallenberget a Szovjetunióban meggyilkolták

Mindszenty József születésének 120., valamint Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulójáról emlékeztek meg kedd este a brüsszeli Magyar Házban.

E két jeles személyiség életútját a meghívott vendégek – Kiss-Rigó László Szeged-Csanád egyházmegyei megyéspüspök, Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija, Schmidt Mária, a budapesti Terror Háza Múzeum főigazgatója, Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Horváth Attila jogtörténész – az erkölcs és a politika összefüggéseiben elemezték. A beszélgetés moderátora Pálffy István, a KDNP országgyűlési képviselője volt.

Wallenberg és Mindszenty is az erkölcs parancsait követte

Köszöntőjében Kovács Tamás Iván brüsszeli magyar nagykövet hangsúlyozta, hogy Mindszenty és Wallenberg megtette azt, „amit meg kellett és meg lehetett tenni”, amikor mások nem tudtak vagy nem mertek cselekedni. Wallenberg gazdag és befolyásos szülők gyermekeként egy reményteljes pálya közepén tette kockára az életét másokért – mondta a nagykövet. Mindszentyt a lelkiismereti szabadság hősének nevezte, „akit nem tört meg a kínvallatás, a börtön, a házi őrizettel felérő tartózkodás az amerikai követségen, és nem törte meg az sem, hogy az övéi feláldozták a nagypolitika oltárán”.

Köves Slomó megfogalmazása szerint míg Mindszenty egy egész nemzet szabadságáért, addig Wallenberg az egyes emberért állt ki, és szállt szembe az egész világgal. Rétvári Bence a két történelmi személyiség közös vonásaként azt emelte ki, hogy mindketten az erkölcs parancsait követték. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarországra mind a barna, mind a vörös diktatúra kívülről, erőszakkal jött, „soha nem a magyarok akaratából”.

Mindent tudtak az oroszok Wallenberg tevékenységéről

Wallenberg zsidómentő tevékenysége és halála számtalan megválaszolatlan kérdést vet fel ma is.

A Profil című osztrák hetilap nemrégiben arról írt: egy volt fogoly állítása szerint a hivatalos szovjet verziótól eltérően nem 1947-ben szívrohamban, hanem 1950-ben egy szovjet táborban halt meg Wallenberg.

A svéd diplomata eltűnésével kapcsolatos rejtély szálainak felgöngyölítése folytatódik – jelentette ki nemrégiben az orosz hírszerzés levéltárának vezetője.

Amerikai kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy budapesti tevékenysége valószínűleg korántsem volt annyira véletlenszerű, mint azt korábban gondolták. Egy egykori orosz levéltári vezető szerint a szovjet hírszerzés megfigyelés alatt tartotta.

Schmidt Mária kitért arra, hogy Wallenberg az amerikai hírszerzés, az OSS megbízásából érkezett Magyarországra, az emberek mentéséhez szükséges pénzt pedig az amerikai zsidóság támogató szervezete, a Joint adta. Wallenberg az OSS-nek is jelentéseket tett, az OSS vezetésében pedig ott ültek az orosz ügynökök, tehát az oroszoknak pontos tudomásuk volt Wallenberg tevékenységéről – mondta a történész.

Kijelentette, hogy a svéd diplomatát a Szovjetunióban meggyilkolták. Valószínűnek mondta, hogy előbb-utóbb előkerül majd olyan irat, ami közelebbi információval szolgál Wallenberg sorsáról. Schmidt Mária Mindszenty Józsefet a modern katolicizmus képviselőjének, II. János Pál pápa előfutárának, valamint a második világháború utáni Magyarországon „az első igazi karaktergyilkosság” áldozatának nevezte.

A Magyar Házban tartott esti rendezvény előtt a brüsszeli magyar nagykövetségen a helyi Európai Iskola, valamint több más oktatási intézmény tanulóinak részvételével emlékeztek meg Raoul Wallenbergről. Az Ember az embertelenségben címmel nyílt kiállítás megnyitóján Kovács Tamás Iván mellett Ulrika Sundberg svéd és Jáákov Révah izraeli nagykövet, valamint a brüsszeli Európai Iskola igazgatója mondott beszédet.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Varga Mihály: Magyarország szeretné, ha a Világbank a migrációt kiváltó problémákra koncentrálna
A miniszter arról is nyilatkozott, hogy a magyar gazdaság már megtette a lépéseket a várható gazdasági lassulás ellen.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Boris Johnson kért is halasztást, meg nem is
Újra az EU térfelén pattog a labda brexitügyben: teljes mértékben az állam-és kormányfők belátásán múlik, hogy a miniszterelnök vagy a – látszólag működésképtelen – londoni parlament iránymutatását követik.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …