Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulfold-archivum/ujsagiro-gyilkossag-lemondott-a-szlovak-belugyminiszter-3850134/

Újságíró-gyilkosság: lemondott a szlovák belügyminiszter

Kalinák rengeteg bírálatot kapott a Kuciak-gyilkosság miatt. Állítólag a kormány stabilitása érdekében távozik.

Sajtótájékoztatón jelentette be lemondását Robert Kalinák szlovák belügyminiszter. A kormányzó Smer politikusa azt mondta: a kormány stabilitásának érdekében nyújtja be a lemondását. Politikai jövőjéről nem nyilatkozott konkrétan, csak azt mondta, elképzelhető, hogy parlamenti képviselő marad.

Kalinák állítólag továbbra is a Kuciak-gyilkosság kivizsgálását tartja a legfontosabbnak, és azt, hogy a nyomozás zavartalanul folyhasson, de elismerte, hogy a helyzet komplikált, és a társadalmi elégedetlenség tapintható. „Távozásom után a vizsgálati szerveknek nagyobb nyugalmuk lesz a munkájukhoz” – mondta Kalinák az MTI tudósítása szerint. A távozó miniszter védelmébe vette Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitányt, aki szerinte az egyik legjobb rendőr, és aki ellen senkinek nem lehet kifogása.

Kalinák távozását már régóta követeli az ellenzék. A nagymácsédi kettős gyilkosság után – amelynek szálai közvetve a pozsonyi kormányig érnek – a koalíciós partner Híd–Most is jelezte, hogy Kalináknak mennie kell. Maga Kalinák a múlt héten még úgy nyilatkozott, hogy nem szükséges őt feláldozni a további kormányzás érdekében. Múlt szerdán azonban az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be Robert Fico kormánya ellen, és előrehozott parlamenti választások kiírását szorgalmazta.

Utóbbira televíziós bejelentésében tett javaslatot a megválasztása óta Robert Fico ellenlábasának számító Andrej Kiska államfő, aki azt mondta: az országban uralkodó feszült helyzetre a kormány széles körű átalakítása vagy előrehozott választások kiírása a megoldás.

A szlovák belpolitikai válság következtében Robert Kalinák személyében már a Fico-kormány második minisztere távozik posztjáról. Az első Marek Madaric, a kulturális tárca vezetője volt, aki két hete mondott le, és döntését azzal indokolta, hogy emberileg nem tud beletörődni egy újságíró megölésébe.

A kettős gyilkosság után kialakult feszült helyzetet a múlt héten tovább fokozta, hogy Andrej Kiska tárgyalásokat kezdett „az ország jövőjéről” a pozsonyi törvényhozás néhány ellenzéki pártjával, amelyek ugyanaznap bejelentették: bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormánnyal szemben.

Robert Fico kormányfő az elnök lépéseit a demokratikus parlamenti választások eredménye megtagadásának nyilvánította, „az újságíró-gyilkosság után történteket” pedig többször is olyan, az állam teljes destabilizációjára tett kísérlet részének nevezte, amelynek „forgatókönyve nem Szlovákiában íródott”.

Ilyen helyzetben, a kormány elmozdításának kinyilvánított szándékával múlt pénteken több szlovákiai városban jelentős tüntetéseket tartottak, ezek közül a legnagyobbat Pozsonyban, ahol egy jól szervezett demonstráción több tízezer ember vonult az utcára.

Robert Kalinák lemondását a szlovák belpolitikai válság két legerősebb hangadója, a pozsonyi törvényhozás legerősebb ellenzéki pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevet viselő csoportosulás egyaránt üdvözölte, de egybehangzóan közölték, hogy azt nem tartják elégségesnek, és továbbra is az egész kormány távozását akarják.

Minisztere távozására Robert Fico sajtónyilatkozatban reagált. Ebben a kormányfő azt írta: Kalinák távozásával elősegítette annak esélyét, „hogy megmaradhasson a demokrácia, és folytatni lehessen a pozitív politizálást az emberek javára”. A miniszterelnök leszögezte: Kalinákot „minden eddigi kormánya egyik legtehetségesebb miniszterének” tartja, és távozása semmiképpen sem azt jelenti, hogy ő vagy a rendőrség megbukott volna a kettős gyilkosság kivizsgálása során, amelyet továbbra is prioritásként kezelnek.

A hármas kormánykoalíció legkisebb pártja, a Most-Híd – amely korábban ugyancsak kérte Kalinák menesztését – a miniszter távozására szóvivőjén keresztül úgy reagált: örömmel vették, hogy koalíciós partnerük „meghallotta a hangjukat.” A szlovák-magyar vegyes párt széleskörű döntéshozó testülete, az Országos Tanács (OT) hétfőn délután kezdte meg ülését, amelyen várhatóan arról is döntés születik, hogy a párt része marad e a koalíciónak. Ezzel kapcsolatban a párt szlovák tagozata – néhány erőteljesen atlantista kötődésű liberális képviselője – már jelezte, hogy a távozást fogják indítványozni. A párt elnöke, Bugár Béla a sajtónak – vélhetően rájuk utalva – azt mondta: elképzelhető, hogy néhányan távoznak tőlük, akkor is ha a párt a koalíció része marad, de akkor is, ha a kilépés mellett döntenek.

Ficóék másik koalíciós partnere, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) jelezte: amennyiben a kormánykoalíció elveszti többségét a parlamentben, akkor „el kell kezdeni beszélgetni” az előrehozott választásokról.

A belügyminiszteri posztot Robert Fico előző kormányaiban is betöltő Robert Kalinák menesztését az elmúlt években különböző okokra hivatkozva már sokszor próbálta elérni az ellenzék, mindeddig sikertelenül. A távozó miniszter a legerősebb kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) egyik oszlopos, alapító tagja.

Mindeközben a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet korábbi igazgatója és Petőcz Kálmán szlovákiai magyar diplomata, politológus is kiakadt Orbán Viktor közmédiának tett nyilatkozata miatt – és ennek hangot is adtak:

(MTI, Új Szó)

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …