Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulfold-archivum/veget-ert-a-norveg-alom-hazamennek-az-eu-s-munkavallalok-3890392/

Véget ért a norvég álom, hazamennek az EU-s munkavállalók

Egyre kevesebb az európai, s a norvégok is külföldre költöznek, az ázsiaiak száma viszont megduplázódott.

Meglepően alacsony szintre süllyedt Norvégiában a bevándorlás, főleg azért, mert ötven éve nem vándorolt ki annyi ember az északi országból, mint tavaly – írja a Nettavisen című lap szerkesztőségi blogja. A hivatalos statisztika szerint tavaly 66 800 ember költözött az országba, míg több mint 40 ezer hagyta el, vagyis már csak 26 ezer a bevándorlás egyenlege.

A részletes adatok azt mutatják, hogy Norvégia egyre kevésbé vonzó az EU-s munkavállalók számára. Bár az ország nem tagja az uniónak, része az úgynevezett Európai Gazdasági Térségnek, így az EU-s polgárok szabadon vállalhatnak ott munkát. Csakhogy az utóbbi időben főleg az alacsony olajárak miatt megtorpant a gazdaság fejlődése, így 80 százalékkal esett vissza az európai munkavállalók beáramlása, sőt tömegesen indultak haza európai polgárok.

Meredeken zuhant a lengyel, a litván és a svéd állampolgárok érkezése – utóbbiak esetében egyenesen negatív egyenleget mutat a statisztika –, de a született norvégok is egyre nagyobb számban költöznek külföldre. Az Ázsiából (Törökországot beleértve) érkező bevándorlók száma viszont több mint a duplájára nőtt tavaly 2015-höz képest, főként a szíriai menekültek érkezése miatt.

Az országon belül a legtöbben a nyugati Rogaland megyéből távoztak, ahogy az olajipar fejlődése megtört. Lassan fogy az északi megyék lakossága is, a legtöbben Oslo felé vették az irányt.

 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Boris Johnson kért is halasztást, meg nem is
Újra az EU térfelén pattog a labda brexitügyben: teljes mértékben az állam-és kormányfők belátásán múlik, hogy a miniszterelnök vagy a – látszólag működésképtelen – londoni parlament iránymutatását követik.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Apolló a szürke zónában
Walid al-Aqqad gázai kertjében korinthoszi oszlopmaradványokat látni. Az épületen belül a bronzkortól az iszlám kalifátusokon át az oszmán, majd a brit uralom idején készült műremekek láthatóak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …