Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/a-szobrasz-aki-egymasnak-fesziti-a-nagyhatalmakat-3861459/

A szobrász, aki egymásnak feszíti a nagyhatalmakat

Feng Lu művei viccesek, ironikusak, provokatívak, gyakran politikusak és meglehetősen tekintélyellenesek.

Különleges kínai alkotó dobta fel a szeptemberi bécsi művészeti vásár, a Vienna Contemporary hangulatát. Főleg közép- és kelet-európai galériák hozzák el ide azokat a műveket, amelyeknek alkotói már befutottak a nemzetközi művészeti piacon, és persze azokat is, amelyekkel reményeik szerint még csak a jövőben fognak robbantani. Kevés galéria vállal fel távol-keleti, afrikai vagy dél-amerikai alkotásokat, ami egyben azt is jelzi, hogy ezek egyelőre kockázatosabb vállalkozásnak számítanak az európai piacon. Az aktualitás és a humor persze sokra képes, kiváltképp együtt.

Talán ez járt a berlini Michael Schultz Galéria vezetőinek fejében is, akik Feng Lu műveit hozták el Bécsbe, és egyenesen a standjuk bejárata elé tették ki őket a művészeti vásáron, hátha többen betérnek hozzájuk. Igaz, a kínai művésszel azért nem zsákbamacskát kezdtek árulni, mert Feng Lu ismert névnek számít, legalábbis Németországban, ahol tizenhárom éve él, és ahol már tucatnyi kiállításon láthatta műveit a közönség.

Színes szobrai szinte mindegyikére igaz, hogy vicces, ironikus, provokatív, gyakran politikus és meglehetősen tekintélyellenes. A szobrász sokat foglalkozik Amerika és Kína versengésével is, a két nagyhatalom viszonyát több alkotása megjelenítette már. Például látjuk az amerikai és a kínai embert egy régi, klasszikus téglából épült gyárkémény tetején hadakozni, amelynek a felső részét paradicsomkonzerves dobozokból építették. A harcoló felek a kéményből előtörő paradicsomlé-tölcsérben ölik egymást.

Feng Lu szobrai epoxigyantából készülnek, s olajfestékkel festi meg őket. Láthatóan nem csak a kínai–amerikai vetélkedés érdekli, az Egyesült Államokkal kapcsolatban úgy általában szívesen fogalmaz meg társadalomkritikát, és szívesen mutat be ironikusan olyan közszereplőket, akiket széles tömegek csodálnak, már-már istenként tisztelnek. Politikusokat, vallási vezetőket is kipécézett már, Mao Ce-tungot például szfinxként ábrázolta, de nem járt sokkal jobban a kentaurpüspök és a jógi sem. A képen látható műve a Hollywoodi hírességek sétánya (2017) címet viseli, a tojástartóban láthatólag kínlódnak az egyediségüktől megfosztott, szerencsétlen tojások, amelyeknek az az érdekességük, hogy mindegyik kétségbeesett arc Feng Lu önarcképe. De ott van az a szobra is, amit a galéria szintén elhozott a Vienna Contemporaryra, és ami Donald Trumpot ábrázolja egy szánandó malac (vagy mopsz?, nehéz eldönteni) testével és kis fülekkel – láthatóan ő sem élvezi a helyzetet. A művész 1979-ben született Kínában, jelenleg Berlinben él.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Varga Mihály: Magyarország szeretné, ha a Világbank a migrációt kiváltó problémákra koncentrálna
A miniszter arról is nyilatkozott, hogy a magyar gazdaság már megtette a lépéseket a várható gazdasági lassulás ellen.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Boris Johnson kért is halasztást, meg nem is
Újra az EU térfelén pattog a labda brexitügyben: teljes mértékben az állam-és kormányfők belátásán múlik, hogy a miniszterelnök vagy a – látszólag működésképtelen – londoni parlament iránymutatását követik.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …