Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/az-egesz-vilagon-tancol-a-magyar-3947117/

Az egész világon táncol a magyar

Végre határon túli helyszínek is bekapcsolódnak a táncház napjának ünneplésébe. Kallós Zoltán üzent.

Ötödik alkalommal rendezik meg szombaton a táncház napját, amellyel az 1972-es első táncházra emlékeznek. Idén először határon túli helyszínek is bekapcsolódnak az ünneplésbe. Mindez a nemzetpolitikai államtitkárság által indított, a szórványmagyarságot segítő Petőfi Sándor és a diaszpóra magyarságát segítő Kőrösi Csoma Sándor program ösztöndíjasainak köszönhetően valósul meg, ugyanakkor a központi helyszín továbbra is a Liszt Ferenc tér marad.

Már csak azért is, mert itt, a mai Írók boltja épületében tartották az első budapesti táncházat 45 éve. Ez ma már történelem, a Sebő–Halmos–Éri trió muzsikált, és ugyan a program zárt volt, meghívásos alapon lehetett bejutni a négy táncegyüttes, a Bihari, a Bartók, a Vasas és a Vadrózsák táncosainak, az érdeklődés elindított egy lavinát, és nem sokkal később mindenki felé nyitottá váltak a táncházak.

A táncház napját civil kezdeményezésre rendezték meg először, házigazdája az első táncház prímása, Halmos Béla volt. A legendás prímás emlékére alapított Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet a holnap esti koncerten adják át a Zeneakadémián. E nap üzenetét az idén az erdélyi táncházmozgalom egyik legjelentősebb alakja, a Kossuth-díjas néprajzkutató, Nemzet Művésze, Kallós Zoltán fogalmazta meg, videoüzenetét a világ számos pontján bejátsszák majd a találkozó résztvevőinek.

A programok az egész hétvégét átölelik: ma estétől vasárnap reggelig New Yorktól Kézdivásárhelyig több mint 30 helyszínen szól majd a magyar népzene, táncolnak, énekelnek, mesét hallgatnak, kézműveskednek kicsik és nagyok. A UNESCO által is elismert magyar táncházmódszer ugyanis öszzeköti a világon szétszóródott magyarságot: az identitás megőrzésének egyik legfontosabb eszközeként számos táncház működik az elcsatolt területeken és a ’45-ös, ’56-os emigráció főbb központjaiban Nyugat-Európától Amerikáig, amellyel a saját hagyományos magyar kultúrát a 21. században is a mindennapok részeként tudják megélni, megőrizni az odajárók.

A Liszt Ferenc téren délelőtt tízkor kezdődnek a programok, este hétig többek között szatmári, gyimesi, gömöri, rábaközi, szilágysági, szászcsávási és felcsíki táncokat tanítanak, emellett közös éneklés, népi gyermekjátékok és kézműves-foglalkozások sora várja az érdeklődőket minden korosztályból. A holnap esti zeneakadémiai műsort Jagamas és tanítványai kevéssé ismert gyűjtéseiből állította össze Pávai István népzenekutató Szerettől a Szamosig címmel, ezen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének növendékei muzsikálnak.

A központi helyszínen kívül az anyaországban lesz táncház napja rendezvény Dinnyésen, Dunakeszin, Dunaújvárosban, Hollókőn, Komlón, Martonvásáron, Mezőkövesden, Móron, Pécsett, Szécsényben, Tatabányán és Tésen, a Kárpát-medence több pontján, például Erdélyben Fogarason, Zsobokon, Szászrégenben, Nagyszalontán, Vajdaszentiványban, a muravidéki Lendván, valamint Kárpátalján Munkácson és Huszton. Európában Londonban és Prágában, a tengerentúlon pedig Torontóban és a New York-i Magyar Házban gyűlnek össze a táncházasok.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

A szuperkötvény lett a favorit a piacon
Az Államadósság-kezelő Központ harmadik negyedéves, friss adatai szerint mára egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz lett a legkeresettebb konstrukció a piacon.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Megkezdődött az olasz békemenet
A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar trikolór is felbukkan „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!” felirattal.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …