Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/barati-kristof-a-vilag-legkeresettebb-hegeduse-4048258/

Baráti Kristóf a világ legkeresettebb hegedűse

Várdai István és Várjon Dénes is előkelő helyen.

A világ legnagyobb komolyzenei esemény-adatbázisa minden év elején összeállítja az előző év „legjeit”. A friss toplistákat a 2014-es év több mint 25 ezer hangverseny, opera- és táncelőadás adataiból nyerték ki.

Baráti Kristóf a dobogón Joshua Bellt és James Ehnest előzte meg, a zongoristák „aranyérmese” Yefim Bronfman. A csellisták versenyét Alisa Weilerstein nyerte, Várdai István mögött a harmadik Gautier Capucon lett.

A legjátszottabb zeneszerzők dobogója nem meglepő: Beethoven, Mozart és Bach a sorrend. Újonc a legjobb tízben Ravel, aki a 18. helyről a 9.-re jött föl, és Dvorák, aki a 16. helyről kapaszkodott föl a 10.-re, Haydn viszont idén először kiesett a top 10-ből: a 9.-ről a 13. helyre csúszott vissza.

A világ koncerttermeiben még mindig Händel Messiása viszi a prímet, összességében azonban Beethoven tarol: a legjobb tíz között öt művel – a 3., az 5. és a 7. szimfóniával, valamint a 3. és az 5. zongoraversennyel – képviselteti magát.

A komponisták és műveik aktuális népszerűségében természetesen fontos szerepet játszanak az évfordulók. A tavalyi így kiemelkedő év volt a 150 éve született Richard Straussnak, aki a zeneszerzők rangsorában a 23. helyről a 6.-ig tört előre, Don Juan című műve pedig a 7. legjátszottabb volt 2014-ben. Az évfordulóhatás tavalyi vesztesei Wagner, Verdi és Britten voltak, akik mindhárman körülbelül 20 helyet estek vissza 2013-as pozíciójukhoz képest.

Az operák mezőnyében elsöprő fölényt élveznek az olasz nyelvű darabok: a legjobb 10 közül mindössze a Carment és a Varázsfuvolát éneklik más nyelven. A Bohémélet, a Traviata és a Carmen volt 2014 világszerte legjátszottabb operája, a szerzők között Mozart és Puccini 3-3, Verdi 2 művel képviselteti magát a top 10-ben. Összességében Verdi-operát játszottak a világon a legtöbbet.

A 10 legelfoglaltabb zenekar közül 6 amerikai, ennek az a helyi – Európában ritkább – gyakorlat lehet az oka, hogy sokszor háromszor is lejátsszák ugyanazt a műsort a hét végén – írják a Bachtrack.com elemzői. A legtöbbet játszó zenekarok a San Franciscó-i Szimfonikusok, a New York-i Filharmonikusok és a Chicagói Szimfonikusok, az európai együttesek közül többek közt a Berlini Filharmonikusok, a Londoni Szimfonikusok és a Concertgebouw zenekara szerepel az első tízben.

A tavalyi évben számos neves karmester, mások mellett Claudio Abbado, Lorin Maazel és Christopher Hogwood is elhunyt, így a legkeresettebb karmesterek tízes listája megfiatalodott, hárman is még csak a 30-as éveikben járnak. A listát vezető lett dirigens, Andris Nelsons is mindössze 36 éves. A szakma krémje egyébként már régebb óta fiatalodik: a 2010-es 61 évről 2014-re 50 évre csökkent a legelfoglaltabb dirigensek átlagéletkora.

A portál összeállította a legtöbbet játszott kortárs zeneszerzők toplistáját is, amelynek élén – immár negyedik éve – az idén 80. születésnapját ünneplő észt komponista, Arvo Pärt végzett, aki egyúttal eddigi legjobb eredményét, a 37. helyezést érte el a zeneszerzők teljes (nem csak kortárs) ranglistájában. Pärtet John Adams, Philip Glass és John Williams követi a top tízben.

Magyar vonatkozású érdekesség, hogy Liszt legtöbbet játszott műveinek listáját is összeállították: az élen az 1. Mefisztó-keringő végzett, a dobogóra az 1. és 2. zongoraverseny jutott még fel.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

A szuperkötvény lett a favorit a piacon
Az Államadósság-kezelő Központ harmadik negyedéves, friss adatai szerint mára egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz lett a legkeresettebb konstrukció a piacon.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Jerry, Rainlla és Johnas
Hongkong a gazdagok játszótere. Emésztgettem volna még ezt a mondatot, de Manoj, a hiperaktív indiai csak beszélt tovább. Mellé ültem le, miután bemutatkoztam egy asztaltársaságnak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …