Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/igy-hasznositja-ujra-a-nepzenet-a-cimbaliband-3898484/

Így hasznosítja újra a népzenét a Cimbaliband

Tíz év, kilenc lemez, az X-Faktoros Danics Dóra személyében új énekesnő – Cimbaliband-interjú.

Más énekkultúrából jövök, ezért nekem óriási kihívás volt a Cimbalibanddel énekelni. Ugyan népzenei alapokon nyugszanak a számok, de teljesen új dalok, így az benne a legjobb, hogy önmagam lehetek, mégis rengeteg dolgot tanultam a népzenéről – meséli Danics Dóra, aki az új lemez anyaga mellett, amely már kifejezetten az ő énekhangjára készült, már néhány régi számot is énekel.

Dóri már azelőtt nagy Cimbaliband-rajongó volt, hogy összetalálkoztunk, nagyon szereti a népzenét és a balkáni zenét

– mondja Unger Balázs, a zenekar vezetője. Danics Dórával még évekkel ezelőtt úgy ismerkedett meg a zenekar személyesen, hogy egy rendezvényen kiderült: az énekesnő telefonján az egyik Cimbalinband-sláger a csengőhang. Így amikor szeptemberben énekesnő nélkül maradt az együttes, őt keresték meg.

A Cimbaliband új lemeze a Recycle, vagyis az újrahasznosítás címet viseli, borítóján pedig a korábbi „behajtani tilos cimbalom” helyett most zöld nyilas újrahasznosítás ábrát láthatunk az ikonikus hangszer körül. – Nagyon sokáig játszottam autentikus népzenét, a mai napig is játszom és nagyon szeretem, ritkán ugyan, de néha még gyűjteni is megyek. Ezért fontosnak tartom, hogy megkülönböztessük az autentikus népzenét a feldolgozástól, a világzenétől, amit mi is játszunk. Magyarországon a táncházmozgalomnak és a szisztematikus gyűjtéseknek köszönhetően hosszú ideje folyik az autentikus népzene archiválása, a Balkánon azonban ez a folyamat hiányzott. Így ott a népzene nem konzerválódott, hanem természetes módon tovább élt, tovább fejlődött az újabb zenei műfajokban is, mint például a könnyűzene. Mi ehhez a balkáni folyamathoz hasonló módon szeretnénk a népzenéhez nyúlni, a célunk pedig nem más, mint hogy a fiatalok is felfedezzék: ezekre a zenékre is lehet bulizni és ehhez nem szükséges sem a népzene, sem a néptánc ismerete – fogalmaz Unger Balázs.

A kiváló cimbalmos azt is hozzáteszi: már az is nagy eredmény, hogy élő zenére táncolnak, szórakoznak a fiatalok, ha pedig ez a zene olyan, amelyiket egy kicsit a magukénak is érezhetnek, és amelyekben ott vannak a gyökereik, akkor ez még a népzene irányába is elindíthatja őket.

Ahogy történt ez a Cimbaliband elmúlt 10 éve alatt többször, Unger Balázs hosszan tudná sorolni csak azok nevét, akik nála kezdtek el cimbalmozni egy-egy jól sikerült slágerük hatására, mint milyen például a Balatoni nyaraló volt. Ez a szám egy vidám hangulatú „ska-ugrós”, vagyis a jamaicai ska és a dunántúli ugrós sikeres házasítása. Persze, nem csak cimbalmozni kezdtek el, volt, akit a brácsa vagy a bőgő irányába vitt el a Cimbaliband muzsikája, felismerte ugyanis, hogy

azok az energiák, amelyeket korábban csak a rockzenében talált meg, népzenei alapokon is működnek.

Éppen ezért sikeres a Cimbaliband nemzetközi színtéren is.

Erről már Unger Gergő, Balázs öccse beszél: ő ugyanis garázsrockerből vált az együttes tagjává, ahogy Balázs meséli, egyszer csak azt vette észre, hogy a testvére a Cimbaliband-számokat játssza a basszusgitárján. Gergő elmondja: bárhol szívesen fogadják, hogy energikusan muzsikálnak, még akkor is, ha nem is értenek egy szót sem abból, amit énekelnek, hiszen a magyaron kívül még szerbül és románul szólalnak meg a dalok, ezeket a nyelveket pedig nyugaton egyáltalán nem ismerik. Az energiák átadása is egyfajta közlésmód, egy nemzetközi nyelv, ha úgy tetszik – fogalmaz Gergely.

A Recycle lemezbemutatóját februárban hallhatja majd a Fonóban a nagyközönség, de addig is készülnek január során egy jótékonysági rendezvénnyel, és számos, a közösségi oldalakon már bejáratott játékkal és online-eseménnyel.

A Recycle egyébként rendhagyó módon egy héttel a CD-megjelenés előtt kazettán is kijött. Bár kétségtelenül van ennek egyfajta retro utánérzése, Unger Balázs hangsúlyozza: sokakhoz hasonlóan annak idején ő maga is minden népzenei gyűjtését kazettán rögzítette, és a kazettás megjelenéssel igazából ennek szerettek volna emléket állítani.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Varga Mihály: Magyarország szeretné, ha a Világbank a migrációt kiváltó problémákra koncentrálna
A miniszter arról is nyilatkozott, hogy a magyar gazdaság már megtette a lépéseket a várható gazdasági lassulás ellen.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Boris Johnson kért is halasztást, meg nem is
Újra az EU térfelén pattog a labda brexitügyben: teljes mértékben az állam-és kormányfők belátásán múlik, hogy a miniszterelnök vagy a – látszólag működésképtelen – londoni parlament iránymutatását követik.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …