Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/kalnoki-gyongyossy-nyitott-szentendret-4040764/

Kálnoki-Gyöngyössy: Nyitott Szentendrét!

Több mint 13 ezren nézték meg a MűvészetMalom nagyszabású Czóbel-kiállítását, most újabb dobások jönnek.

A mintegy 200 művet bemutató tárlatot reprezentatív, angol és magyar nyelven megjelent katalógus kísérte, az érdeklődést jól jelzi, hogy magyar változata már el is fogyott – érzékelteti a Czóbel-tárlat sikerét a szakember, s hozzáteszi: a kiállítás anyagi sikere jótékony hatással volt a múzeum működési feltételeire is. A MűvészetMalomban rendezett tárlat mellett sokan látogatták meg a Czóbel-házat is, és éppen az épület állapotáról akkor megfogalmazódott kritikák hatására érlelődött meg az elhatározás a ház felújítására. Kálnoki-Gyöngyössy Márton bízik benne, hogy ez egy folyamat első állomását jelenti, hiszen 2016-ban a MűvészetMalomban Barcsay-életműkiállítás jön, s ez alkalmat ad a festő emlékmúzeumának megújítására is.

Mindez azt jelenti, hogy életképes a modell, amelyet két évvel ezelőtt hoztak létre azzal, hogy a Ferenczy Múzeum „megkapta” a MűvészetMalom tereit, de a működéshez szükséges pénzt az első év nagy részben, 2013-ban és 2014-ben pedig teljesen a múzeumnak kellett összekalapoznia.

Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

„A feladat annál is inkább nagy kihívást jelentett – magyarázza az igazgató –, mert néhány évvel ezelőtt a Ferenczy Múzeum tekintélyes adósságot halmozott föl. A megyei múzeumi hálózat megszűnésekor ugyanis, 2013 januárja után, amikor a múzeum a városhoz került, helytelenül állapították meg a költségvetését, ráadásul akkor újították föl a Pajor-kúriát is, így három év alatt gyakorlatilag egymilliárd forintot kellett előteremteni. Tekintve, hogy a 27 ezer lakosú Szentendre anyagi forrásai meglehetősen korlátozottak, ehhez erős állami támogatásra volt szükség. Mára kialakultak a biztonságos működés forrásai.”

Kálnoki-Gyöngyössy szerint a Pajor-kúria 2013. júliusi megnyitása, annak megújuló állandó kiállításai és a MűvészetMalom átvétele lehetővé tették egy olyan műtárgy-gyarapítási, kiállítási program kialakítását, amely újrapozicionálhatja Szentendrét az ország múzeumi térképén, de a kortárs művészet világában is.

– Ha Szentendre bezárul, provinciálissá válhat – állítja az igazgató. A városban jelenleg látható két tárlat, a Zsidó kéziratok és szertartási tárgyak a jeruzsálemi Izrael Múzeum anyagából című vándorkiállítás a Szentendrei Képtárban és a kortárs geometrikus törekvéseket bemutató csoportos kiállítás a MűvészetMalomban mindenesetre nem a bezárulás, hanem valóban a nyitás dokumentumai. Előbbi német kezdeményezésre jött létre, magyar művészek részvételével, az utóbbi gondolata a budapesti izraeli nagykövetségen született meg, s a tárlat Szentendre után több olyan vidéki magyar városban a közönség elé kerül, ahol valaha jelentősebb zsidó közösség élt.

A folytatás? 2015 nagy kiállítását a XX. századi magyar képzőművészet egyik legjelentősebb képviselője, Perlrott Csaba Vilmos alkotásaiból rendezik meg május vége és szeptember eleje között. A nagyszabású tárlatok mellett Kálnoki-Gyöngyössy Márton fontosnak érzi a szentendrei kis múzeumok felújításának a folytatását is, ezzel párhuzamosan kiállításaik megújítását.

A 2007-ben megújult Ámos Imre–Anna Margit Emlékmúzeumra utalva fogalmazta meg, hogy a bennük őrzött művek gyakran nemzetközi figyelmet is érdemelnek. Ilyenek például Ámos alkotásai, amelyek izraeli bemutatását és viszonzásként egy kortárs izraeli tárlat szentendrei megrendezését is elképzelhetőnek tartja, ezt akár egy európai iskolás tárlat utaztatása is követhetne.

Értékek Szentendréről és Szentendrének – Kálnoki-Gyöngyössy Márton számára éppen az értékközvetítés miatt fontos, hogy nemcsak a múzeum igazgatója, de a szentendrei kulturális központ ügyvezetője is. Ami minőséget képvisel, annak helyet kell biztosítani a múzeumban ugyanúgy, mint például a Szentendrei Teátrum programjában is.

Mácsai Pál kifejezetten Szentendrére rendezte meg az Übü királyt, az ügyvezető meghívta dolgozni Alföldi Róbertet és Vidnyánszky Attilát is. „Nem a kánont szeretnénk felmondani – hangsúlyozza –, hanem izgalmas élményeket szeretnénk adni a Pajor-kúriában, a MűvészetMalomban rendezett tárlatokkal éppen úgy, mint a Városháza udvarán tartott előadásokkal.”

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Varga Mihály: Magyarország szeretné, ha a Világbank a migrációt kiváltó problémákra koncentrálna
A miniszter arról is nyilatkozott, hogy a magyar gazdaság már megtette a lépéseket a várható gazdasági lassulás ellen.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Boris Johnson kért is halasztást, meg nem is
Újra az EU térfelén pattog a labda brexitügyben: teljes mértékben az állam-és kormányfők belátásán múlik, hogy a miniszterelnök vagy a – látszólag működésképtelen – londoni parlament iránymutatását követik.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …