Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/kern-andras-nagymamava-oregedett-4268171/

Kern András nagymamává öregedett

És jól is áll neki! Dés Mihály Pesti barokk című könyvéből készült előadás a Belvárosi Színházban.

Bokros, a főgonosz – ez volt a kilencvenes évek egyik legbizarrabb kabaréja a tévében. A Bokros-csomag bevezetése miatt Kern András háromrészes „leleplező riportjában”, amelyet Verebes Istvánnal közösen írt, az ördöggel cimboráló, országrontó, kútmérgező Bokros Lajos pénzügyminisztert tette meg bűnbaknak a magyarság 1100 éves szenvedéséért. Minden szerepet Kern játszott el a minisztérium portásától a kivarrt ukrán gengszterig, de a titkárnőt, a takarítóasszonyt és a konzumhölgyet is ő formálta meg. Kern már akkor bebizonyította, akár női színész is lehetne.

Erre a gegre játszik rá a Belvárosi Színház új bemutatója, a Pesti barokk, amelyben Kern egy nagymamát alakít. A 2013-ban megjelent regényből az ő ötlete alapján született színházi adaptáció, melyet a szerzővel, Dés Mihállyal közösen írtak. Az 1984-ben, a 3,60-as kenyér világában, a beszervezések, a disszidálni vágyás és a bohém értelmiségi összejövetelek közepette játszódó történet főhőse a 33 éves Koszta János (Szabó Kimmel Tamás), aki másokhoz hasonlóan Amerikába vágyik, de mégsem képes megtenni ezt a lépést, talán a megtalált szerelem, a 17 éves fruska, Éva (László Lili), talán a 93 éves nagyanyja (Kern András) miatt, aki az egyetlen biztos pontot jelenti az életében.

Kern tökéletesen bújik bele a szerepbe: megmosolyogtató, ahogy hajhálóban és nejlonkombinéban járkál fel-alá a színpadon, de az első néhány perc után már nem egy női ruhába öltözött Kernt látunk, hanem egy valódi nagymamát. Erőszakos, de kedves, sztorizgatós öregasszonyt, aki az összes negatívum ellenére imádja az életet. Szabó Kimmel Tamás szépen, érzékenyen építi fel a fiatal értelmiségit, aki nemigen találja magát ebben a világban, nyomasztja beszervezésének lehetősége, de elvetélt ötlet számára a disszidálás is. A több mellékszerepben is feltűnő Bánfalvi Eszter és Mészáros Máté játéka is nagyon erős.

A nyolcvanas évek közelségéből adódóan az összekacsintás is megvan a nézővel: mindenki számára ismerős családi legendákat mantráz folyamatosan a nagymama, miszerint ő is egy volt azok közül, aki 1944 novemberében éppen átért a villamossal a Margit híd felrobbantása előtt, vagy hogy az akkori idős generáció nem tudott mit kezdeni a közterek folyamatos átnevezésével. És persze a retró is ott van: a Traubi, a libatoll paplan, a tárcsázós telefon.

A Pesti barokk előadás-változata a maga könnyedségében érdekes látlelet erről az időszakról, de néha a hangsúlyok rossz helyre kerülnek, egyes helyzetek túlmagyarázottak, míg más viszonyokat felületesen kezelnek.

(Dés Mihály–Kern András: Pesti barokk. Rendező: Göttinger Pál. Belvárosi Színház.)

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …