Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/ki-kellett-talalnom-hogy-reagalnek-ha-termeszetfeletti-kepessegeim-lennenek-3852616/

Ki kellett találnom, hogy reagálnék, ha természetfeletti képességeim lennének

Eili Harboe norvég színésznő a hátúszásról, a természetfeletti képességekről és a férfiaknak nem alávetett nőkről.

– Mit jelent önnek, hogy tagja lett a European Shooting Stars programnak?
– Hihetetlen. Nagy megtiszteltetés itt lenni Berlinben, büszke vagyok, hogy bekerültem ebbe a csapatba, amelyet a sokféleség tesz izgalmassá. Kiváló lehetőség is, hogy kapcsolatokat építsek, és módom nyíljon európai filmekben játszani.

– Az újságírók ugyanazokat a kérdéseket teszik fel önnek?
– Csak ma hat vagy hét interjút adtam. Meglepően sokféle kérdést kaptam, amelyek egy része hasonló, de azok is különböző nézőpontot mutatnak. Némelyik válaszon órákat tudtam volna gondolkodni, de nem lehetett, úgyhogy azokat elszúrtam (nevet). Azokat a kérdéseket szeretem, amikor a nézőpontomra, a véleményemre kíváncsiak.

– Joachim Trier Thelma című tavalyi filmjének ön volt a főszereplője. Milyen érzés volt egy horrorban játszani, miközben egy igen komplex karakter bőrébe kellett bújnia? Hiszen Thelma egy nagyon visszafogott és zárkózott lány, aki sokat változik a film folyamán.
– Nagy próbatétel volt ez a szerep érzelmileg és fizikailag is. Úszóleckéket vettem, hogy megtanuljam a hátúszást, de epilepsziásroham-kezelésre is jártam. A karakter érzelmi komplexitásán sokat dolgoztam, ki kellett például találnom, hogy Thelma hogyan viszonyul a saját természetfeletti képességeihez, ugyanis én másképp reagálnék ilyen helyzetekben. Thelma egy konzervatív, vallásos családban nő fel, majd Oslóba költözik, hogy biológiát tanuljon az egyetemen. Kezd leválni a szüleiről, új dolgokat tapasztal meg, amelyek közül az egyik, hogy természetfeletti tulajdonságokkal van megáldva, a másik pedig az első szerelem egy lánnyal, Anjával. De nem az a fontos, hogy ez egy leszbikus love story. A szerelem egyetemes érzés, ezt próbáltuk megmutatni a filmben. Úgy gondolom, hogy a szenvedély és a szerelem mellett átélt szégyen is – amit a vágyai miatt érez – Thelma érzelmi összetettségét mutatja. Sokat beszélgettem Joachim Trierrel, és közösen igyekeztünk kitalálni a sztori végkimenetelét. Hálás vagyok neki, mert nagyon türelmes és nyitott, ki tudja fejezni, mit akar. Éreztem, hogy színésznőként is tisztel, meghallgatta a gondolataimat.

– Hogyan fogadta a Thelmát a norvég közönség?
– Nagyon jól fogadták nálunk otthon, és nemzetközi szinten is, hihetetlen, hogy része lehettem ennek a projektnek! Nem lehetett megjósolni, hogy ilyen sok fesztiválra eljut a film, hogy ennyit fogunk utazni vele.

A legígéretesebb tehetségek klubja

A European Shooting Stars program húsz éve része a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválnak. Célja felhívni a figyelmet a tehetséges fiatal európai színészekre. Az EFP (European Film Promotion) mind a 37 tagja évente nevez egy színészt, közülük egy szakmai zsűri választja ki a tíz legígéretesebb tehetséget. A részvétel feltétele a 16–32 év közötti életkor, továbbá az angol nyelvtudás mellett az anyaországi, díjakkal is elismert karrier és a nevezés előtti másfél évben eljátszott filmes főszerep. Az elmúlt két évtizedben olyan filmcsillagok voltak shooting starok, mint Rachel Weisz, Daniel Craig, Baltasar Kormákur, Daniel Brühl, Nikolaj Lie Kaas vagy Matthias Schoenaerts. Magyarok is szép számmal képviseltették magukat ebben a programban, többek között Ónodi Eszter, Gryllus Dorka, Hámori Gabi, Nagy Zsolt, Tóth Orsi, idén pedig Tenki Réka.

– A horrorok könnyebben kultfilmekké válhatnak a nyelvi akadályok ellenére is, ahogy azt a japán vagy francia filmeknél láthatjuk. Az ön számára milyen lehetőségeket teremt ez a zsáner?
– Szerencsés voltam, mert igen korán olvashattam a Thelma forgatókönyvét, mielőtt még kiválasztottak a főszerepre. Remekül megírt szkript, sosem tudtam előre, mi fog történni a következő oldalon. A hangsúlyos zsánerjegyek megjelenése a rendező életművében teljesen új vonás, ami szerintem valamiképpen illik Joachim világképéhez. Vicces, hogy sokan horrornak tartják a Thelmát, de ez a műfaj is megváltozott, és régebbi értelemben talán az, de nem a vériszamós fajtából. A horror rejtélyes és nyugtalanító is, ha innen nézzük, akkor a Thelma megfelel a műfaji elvárásoknak.

– Milyen karriert képzel el magának?
– Szeretnék többet színházban játszani, és nemzetközi produkciókban is szerepelni, persze nem mindenáron. Nagyszerű lenne továbbá tévésorozatokban is dolgozni. Számomra új élményt jelentene, mert ez eddig kimaradt az életemből. Főként az tűnik izgalmasnak benne, hogy miképpen építed fel a szerepedet epizódról epizódra. Az erős és összetett karakterek érdekelnek.

– A svéd Alicia Vikander ilyen szempontból lehet a példaképe? Ő a következő filmjében, a Tomb Raiderben nem épp egy komplex karaktert fog alakítani.
– Még nem mutatták be a filmet, amit egyébként egy norvég rendező, Roar Uthaug készített. Örülök, hogy nem szexuális tárgyként ábrázolják benne a főhőst, Lara Croftot. Az előzetes alapján erősnek látom az Alicia Vikander által megformált karaktert, remélem, hogy a két korábbi filmváltozathoz képest jobban árnyalták ezt a független, erős és fiatal nőt. Nagyon szerettem Alicia Vikandert az Egy veszedelmes viszonyban, ahol egy sebezhető, de összetett szereplőt formált meg. Szerepe szerint nem fizikailag volt erős, nem valami nagy cselekedetet hajtott végre, hanem komplexitásában tűnt átütőnek. Olyan női karaktert formált meg, akinek hatása van az eseményekre, nem csak elszenvedője azoknak, és nincs alávetve a férfiaknak.

– Lesz ideje egy kicsit kiélvezni Berlint?
– Azt hiszem, nem jut idő városnézésre, pedig most járok itt először, és Berlin az egyik kedvenc városom. Szívesen megnéznék néhány kiállítást, meg filmekre is beülnék, de ez most nem fog menni. Úgyhogy vissza fogok térni.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Boris Johnson kért is halasztást, meg nem is
Újra az EU térfelén pattog a labda brexitügyben: teljes mértékben az állam-és kormányfők belátásán múlik, hogy a miniszterelnök vagy a – látszólag működésképtelen – londoni parlament iránymutatását követik.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Apolló a szürke zónában
Walid al-Aqqad gázai kertjében korinthoszi oszlopmaradványokat látni. Az épületen belül a bronzkortól az iszlám kalifátusokon át az oszmán, majd a brit uralom idején készült műremekek láthatóak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …