Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/kimeno-erdelyben-alkothatnak-a-diakok-4102256/

Kimenő: Erdélyben alkothatnak a diákok

Gyakorlatilag a nulláról hoztak össze országos hírű eseményt a Kimenő Összművészeti Diákfesztivál szervezői Gyergyóalfaluban.

Művészeti fesztivált szervezni falun, civilként, ráadásul diákoknak – nem tűnik olyan projektnek, amivel országos, sőt, két országos hírre lehet szert tenni, de a Kimenő Összművészeti Diákfesztiválnak négy év alatt ez is sikerült. Ma már rendszeresen lehet olvasni az erdélyi, néha a magyarországi sajtóban is arról, hogy Gyergyóalfalu minden év tavaszán várja azokat a diákokat, akik az iskolai munka mellett alkotnának is. A diákfesztivál közeledtével mindig felpezsdül a település, amelyet tavaly április óta sajnos inkább a gyilkosság áldozatává vált polgármester, Csala Zsolt miatt emlegettek a legtöbbet a romániai és a magyarországi közbeszédben. Akkor a tragédia miatt későbbre halasztották a fesztivált, de idén újra a rendes kerékvágásban zajlik a rendezvény. Április 10–13. között már negyedik alkalommal lesz Kimenő Gyergyóalfaluban.

A fesztivál egyik főszervezője, Farkas Wellmann Endre költő magyartanárként dolgozik a Sövér Elek Technológiai Líceumban. A fesztivál ötlete az első itt töltött tanévben, Faludy György születésének századik évfordulóján, 2010-ben született meg. Feleségével, Bonczidai Éva dramaturggal és a kortárs irodalom iránt érdeklődő diákjaival együtt szervezték meg a Faludyfesztet. Az évforduló ellenére már ekkor sem csak Faludyra fókuszáltak, hanem általában a kortárs irodalomra – elsősorban erdélyi kortárs szerzőket hívtak meg –, és arra, hogy a gyerekek maguk is írjanak, rajzoljanak, szavaljanak, versenyeztessék az alkotásaikat. Ebből nőtt ki a mai műhelymunka rendszer. A fesztivál négy napja alatt minden délelőtt szépirodalmi, újságírói, filozófiai és színházműhelyeket tartanak a diákoknak, sokszor neves alkotókkal: tavaly például Zalán Tibor tartotta az irodalmi műhely foglalkozásait.

Farkas Wellmann Endre

Fotó: Kocsis Zoltán / Magyar Nemzet


Faludy György neve a második év után lekopott a fesztiválról, akkor tértek át a Kimenő Összművészeti Diákfesztivál elnevezésre. Farkas Wellmann Endre elmondása szerint elsősorban azért, mert már nem csak irodalmi, hanem összművészeti programot kínálnak, másodsorban pedig, mert Faludy neve megosztotta a közönséget. – Olyan kritikákat kaptunk emiatt, amelyektől kirázott a hideg. Faludyt inkább tévéhíradókból és a bulvársajtóból ismerték, mint a versei alapján. Ez az ellenszenves kép annyira befolyásolta a fesztivál megítélését, hogy egyes gyerekeket Faludy neve okán nem engedtek el a programokra. Később úgy döntöttünk, inkább megspóroljuk ezeket a konfliktusokat – meséli.

A diákokat ettől függetlenül kezdettől megmozgatta a fesztivál. Farkas Wellmann Endre szerint mostanra megszokták, és minden évben várják a Kimenőt. Az ezer látogatót már tavaly is átlépte a rendezvény, és idén több erdélyi falu és város mellett Magyarország több pontjáról – Budapestről és a testvértelepülés Hajdúböszörményről – is érkeznek vendégeik. – A gyerekek nemcsak a műhelyekben dolgoznak, hanem szervezők is. Rajtunk, kettőnkön kívül tulajdonképpen gyerekekből áll a csapat. A szervező egyesület, az Antropocentrum év közben is működik, hetente találkozunk a gyerekekkel: az, hogy részt vesznek egy civil szervezet munkájában, komoly tapasztalatot is jelent nekik. Belekóstolhatnak a rendezvényszervezésbe, a pályázatírásba. Nem beszélve arról, hogy iskolánk, a Sövér Elek Technológiai Líceum profilja a turisztika és a vendéglátás, így valamilyen értelemben szakmába vágó gyakorlati képzést is kapnak az egyesületünkben a diákok – mondja Farkas Wellmann Endre.

– A fesztiválra olyan alkotókat, színházi előadásokat hozunk el, akiket máskülönben csak sok utazás árán érhetnének el az itteni diákok. Ugyanez igaz a zenekarokra: tavaly például nagyon örültek annak, hogy a fesztivál zárókoncertjére eljött a Kistehén Tánczenekar. A kortárs erdélyi és magyarországi költők, írók közül nagyon sokakat vendégül láttunk már, és mindig szívesen és szeretettel térnek vissza ide, pedig fellépti díjakat nem tudunk fizetni, legfeljebb az utazási költségeket tudjuk megtéríteni – teszi hozzá. Idén többek között László Noémi, Muszka Sándor, Szálinger Balázs, Lakatos Mihály, Áfra János és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke is a Kimenő vendégei lesznek.

A fesztivált kezdetben mindenfajta támogatás nélkül szervezték, később azonban nőttek a költségeik. Farkas Wellmann Endre elmondása szerint elsősorban azért, mert egyre több diák érkezik távolabbi településekről, és nekik ingyenesen biztosít szállást és étkezést a Kimenő. – Azt a nagyjából 100 lejes költséget, amelyet egy-egy diák ellátása jelent, alig néhány család tudná csak kifizetni, hiszen a kis fizetésűek havi jövedelmének ez akár az egyhatoda is lehet. Ha önköltségessé tennénk, gyakorlatilag be is zárhatnánk a fesztivált, mert a kultúra iránt elkötelezett diákok legtöbbje szerény körülmények között élő családok gyermeke – mondja.

A Kimenőt a helyi és a megyei tanács, illetve több alapítvány is támogatja. Tavaly a Román Kulturális Minisztériumtól is kaptak támogatást, idén ez utóbbi elmaradt, így most támogatókat keres a fesztivál. Jelentkezések dolgában viszont meglepetést hozott az idei év: Bonczidai Éva elmondása szerint idén nem volt feltétlenül szükség arra, hogy külön-külön írjanak minden iskolának, akit a téma érdekelhet. A fesztivál híre lassan már magától terjed, ennek köszönhetik a magyarországi jelentkezőket is. A műhelyekbe még bő egy hétig várják az írói-újságírói vagy színházi ambíciókkal rendelkező diákok jelentkezését, a pályázatokra pedig verset, prózát, drámát, irodalmi paródiát, karikatúrát, grafikát vagy zenét várnak az 5-12. osztályos alkotóktól.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Boris Johnson kért is halasztást, meg nem is
Újra az EU térfelén pattog a labda brexitügyben: teljes mértékben az állam-és kormányfők belátásán múlik, hogy a miniszterelnök vagy a – látszólag működésképtelen – londoni parlament iránymutatását követik.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Apolló a szürke zónában
Walid al-Aqqad gázai kertjében korinthoszi oszlopmaradványokat látni. Az épületen belül a bronzkortól az iszlám kalifátusokon át az oszmán, majd a brit uralom idején készült műremekek láthatóak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …