Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/lenyugozte-a-vilagot-a-magyar-dokumentumfilmes-paros-4099981/

Lenyűgözte a világot a magyar dokumentumfilmes páros

Világraszóló sikert ért el a magyar dokumentumfilmes pár, az On The Spot csapata: a Monte-Carlói Televíziós Fesztiválon gázai riportfilmje nyerte a dokumentumfilm kategória nagydíját, az Arany Nimfát. Interjú Cseke Eszterrel és S. Takács Andrással.

Kérdéseinkre néhány perccel azt követően válaszoltak, miután megkapták a gázai övezetben készült filmjükért a Monte-Carlói Televíziós Fesztivál dokumentumfilmes nagydíját, az Arany Nimfát. – Sokáig úgy fogtuk fel ezt az utat, hogy ha másért nem, a csodálatos tengerpart miatt megéri eljönni. Aztán amikor jelezték, hogy feltétlenül jelenjünk meg az ünnepélyes díjátadón, erősen gyanakodni kezdtünk – mesélte S. Takács András a mától hivatalosan is világhírű magyar On The Spot dokumentumfilmes duó férfi tagja.  András nevetve újságolta: Albert herceg után tőlünk, a Kultúrgrund stábjától kapták a második gratulációt. Ez esetben boldogan beértük a második hellyel is.

András elmondta: miután benevezték filmjüket a fesztiválra, megnézték, milyen mezőnyben indul versenyfilmjük az Arany Nimfáért. Látva, hogy olyan versenytársaik vannak, mint az angol BBC, a német ZDF vagy az arab médiaóriás, az al-Dzsazira, az esélytelenek nyugalmával kezdtek csomagolni. A legnagyobb kihívást ugyanis az útipoggyász jelentette. Mivel a díjátadón nagyon szigorúak az öltözködési szabályok – férfiak számára szmoking, hölgyeknek pedig hosszú estélyi ruha az előírás, kölcsön kellett kérniük az alkalomhoz illő öltözetet. Ilyen holmi eddigi munkáik során természetesen még sosem volt a hátizsákjukban.

 

A zsűri elnöke szinte szóról szóra elmesélte a filmet a díjátadó ceremónián – úgyhogy valószínűleg megérintette a történet –, válaszolta szerényen András, amikor arról kérdeztem, véleménye szerint mivel sikerült lepipálniuk a hozzájuk képest összehasonlíthatatlanul kedvezőbb anyagi és technikai feltételek mellett dolgozó óriás hírügynökségeket.

Eszter hozzátette: szakmájuk legszomorúbb paradoxona is közrejátszott a sikerben – minden hatásos, a valóságot hűen ábrázoló dokumentumfilmben megrázó emberi tragédiák jelennek meg. Eszterék eredetileg egész más témáról készültek forgatni, ám miután megérkeztek a gázai övezetbe, az izraeliek egy távolról irányítható repülő szerkezet – drón – segítségével felrobbantották a fegyveres Al Qassam Brigád vezetőjét. A válasz egyértelmű volt: órákon belül rakéták repkedtek Izrael és a bekerített gázai övezet között. Munkájukat egy béke iránt elkötelezett, az arab és az izraeli sajtónak egyaránt tudósító palesztin újságíró segítette. A film legdrámaibb szakasza akkor kezdődött, amikor kalauzuk megtudta, hogy az ő kislánya is megsebesült egy rakétatámadás során. Hamar kiderült, hogy a gyerek kezét csak Izraelben lehet megmenteni, ott gyógyítják, ahonnan a rakéta érkezett

A két vakmerő dokumentumfilmes újságírói bravúrja egyetlen pillanatig sem öncélú. Minden megrázó, vagy sokkoló pillanatából kiderül: azért tették kockára saját életüket, azért vállalták a veszélyes, testileg-lelkileg súlyosan megterhelő helyzeteket, hogy bemutassák a palesztin-izraeli háború rettenetes, a békésebb tájakon élő nézők számára már-már szürreális logikáját. A szemet szemért elv működését, az állandósult hadiállapotot, mely túlnyomórészt a vétlenek, a gyerekek, az ártatlan, békeszerető emberek közül szedi a legtöbb áldozatát. Eszter és András a díjátadó gálán a konfliktus összes áldozatának ajánlották filmjüket – a frontvonal mindkét oldalán!

Egy filmtől, könyvtől, verstől persze nem lesz béke a világban, de a két magyar újságíró munkája révén milliók lelkében változik meg valami – talán jobb irányba. Ami – túl a díjakon, kitüntetéseken – valódi apostoli feladat.

A beszélgetés végén Eszter örömmel újságolta: Andrással ezúton is gratulálunk a rendező Deák Krisztinának és a színész Ónodi Eszternek, akik Aglaja című filmjükkel saját kategóriájukban három fődíjat nyertek. Csodálatos élmény volt Monte-Carlóban ilyen óriási magyar sikersorozat részese lenni!

Aglaja a nimfák közt

Négy díjat is elhozott a Monte-Carlói televíziós fesztiválról Deák Krisztina Aglaja című filmje. Ezzel történelmet írtak, hiszen ekkora aranyesővel még soha nem jutalmaztak magyar alkotást Európa legfontosabb televíziós seregszemléjén.

Deák Krisztina nemzetközi koprodukcióban készült filmje, mely a magyar RTL Klub támogatásával készült, csütörtök este besöpörte a televíziós film kategória összes díját Monte-Carlóban. Az Aglaja kapta a legjobb filmnek, Deák Krisztina legjobb rendezőnek és Ónodi Eszter a legjobb főszereplőnek járó Arany Nimfa-szobrocskát. Ráadásul még a monacói Vöröskereszt különdíját is ők hozhatták haza.

Deák Krisztinának ez már a második sikere a Cote D’Azurön, hiszen a Jadviga párnája című korábbi alkotását is a legjobb rendezőnek járó díjjal jutalmazták 2003-ban.

A 2012-es filmszemlén bemutatott Aglaja, a tragikus sorsú romániai származású svájci írónő, Aglaja Veteranyi regényét dolgozta fel. Egy magyar–román cirkuszi mutatványos család életét mutatja be, a kislányuk nézőpontjából. A család Ceausescu Romániájából nyugatra menekül, ám sorsuk nem fordul jobbra.  A mama (Ónodi Eszter) kitalál egy világszámot: a saját haján lóg a kupolából, miközben égő fáklyákkal zsonglőrködik. Kislánya estéről estére rettegve figyeli anyukája mutatványát. A film egyik érdekessége, hogy az akrobatikus jelenetek többségét Ónodi Eszter maga hajtotta végre.

Az Aglaja idén már több nemzetközi elismerésben is részesült. A bulgáriai Zlatnata Lipa (Arany Hársfa) nevű nemzetközi filmfesztiválon a film címszerepét alakító Móga Piroskát jutalmazták a legjobb női alakítás díjával. Idén májusban, a brazíliai Porto Alegrében megrendezett Fantaspoa nemzetközi filmfesztiválon Deák Krisztina lett a legjobb rendező.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Kósa Lajos: A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható
Kósa Lajos azt mondta, hogy az őszi ülésszakban ez lesz a két fő irány. Ebben „semmi meglepő nincs, mert eddig is ezt csináltuk, és mindig is erről beszéltünk a kampányban” – jegyezte meg.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Apolló a szürke zónában
Walid al-Aqqad gázai kertjében korinthoszi oszlopmaradványokat látni. Az épületen belül a bronzkortól az iszlám kalifátusokon át az oszmán, majd a brit uralom idején készült műremekek láthatóak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …