Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/meghalt-des-mihaly-3878564/

Meghalt Dés Mihály

Az író, műfordító hatvanhét éves volt.

Hosszan tartó betegség után csütörtökön Barcelonában elhunyt Dés Mihály író, műfordító – számolt be róla a Litera az El Periodico katalán lapra hivatkozva. A Pesti barokk szerzője hatvanhét éves volt. Vasárnap Budapesten temetik el.

Dés 1950-ben Budapesten született. Az ELTE magyar–spanyol szakán végzett, majd dolgozott az Európa és a Gondolat Kiadónál, illetve a Nagyvilágnál, valamint tolmácskodott a KISZ KB-nek is. Főszerepet kapott Bacsó Péter 1986-os filmjében, a Banánhéjkeringőben, majd ugyanebben az évben házasságot kötött egy spanyol nővel, és Barcelonába költözött. Két évvel később viszont ugyancsak főszerepet játszott Szalai Györgyi és Dárday István filmjében, A dokumentátorban.

Spanyolországban újságíróként dolgozott, 1989 és 1992 között a Quimera irodalmi folyóirat főszerkesztője volt. Az El Observador napilap irodalmi mellékletét 1990 és 1993 között vezette, 1994-ben pedig megalapította a Lateralt, az új spanyol és latin-amerikai írónemzedék folyóiratát. 1995 és 2003 között a Barcelonai Központi Egyetem oktatójaként dolgozott. 

600 oldalas regénye, a Pesti barokk 2013-ban jelent meg, egy évvel később pedig kijött a 77 pesti recept – Gasztronómiai anyaregény is. Két éve kisebb vihart kavart nyílt levele, amelyet azért írt, mert Konrád György és Esterházy Péter javaslata ellenére sem vették fel a Szépírók Társaságába. A szerzőt azért utasította el a Gács Anna elnökölte szervezet, mert a Pesti barokkot egyes szereplői miatt nőgyűlölőnek kiáltották ki. „Ezen az alapon Shakespeare-nek minimum harminc év Gulag járt volna az aljas hőseiért” – nyilatkozta akkor az író a Népszavának.

A kordokumentumként is felfogható Pesti barokkot színre is vitték a Belvárosi Színházban. Göttinger Pál előadásáról tavaly októberben írtunk még.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

A szuperkötvény lett a favorit a piacon
Az Államadósság-kezelő Központ harmadik negyedéves, friss adatai szerint mára egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz lett a legkeresettebb konstrukció a piacon.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Jerry, Rainlla és Johnas
Hongkong a gazdagok játszótere. Emésztgettem volna még ezt a mondatot, de Manoj, a hiperaktív indiai csak beszélt tovább. Mellé ültem le, miután bemutatkoztam egy asztaltársaságnak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …