Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/menesztik-doncsev-andrast-az-nka-alelnoket-3891646/

Menesztik Doncsev Andrást, az NKA alelnökét?

A Cseh Tamás Programmal kapcsolatos kifogások és a miniszterrel való konfliktusok állhatnak a háttérben.

A Magyar Nemzet információi szerint menesztik posztjáról Doncsev Andrást, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnökét. A leváltás hátterében az NKA Cseh Tamás Programjával kapcsolatos kormányzati kifogások, illetve a Doncsev és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere közti személyes problémák állnak.

Forrásaink szerint a miniszter és az alelnök kapcsolata hosszabb ideje feszültségektől terhes, a személycsere így már régóta a levegőben lógott. Más forrásból úgy értesültünk, a menesztés legfőbb oka az lehet, hogy a feltörekvő könnyűzenészeket, előadókat segítő Cseh Tamás Programban túl sok „liberális” zenekar nyert támogatást. A Cseh Tamás Program 2014-ben, még L. Simon László NKA-alelnöksége idején indult. A cél az volt, hogy a szakmai támogatásokkal felpezsdítsék a könnyűzenei életet. A program az üres adathordozók (például írható CD-k, memóriakártyák, tabletek) után fizetett jogdíjak 25 százalékából gazdálkodik, az indulás óta több mint kétmilliárd forinttal támogatta a magyarországi és a határon túli könnyűzenét.

Kezdetben több neves zenész illette kritikával az új támogatási rendszert, mondván az ő jogdíjaikat dézsmálja meg a rendszer, így a tőlük elvett pénzzel segítik a fiatal muzsikusokat. Mára azonban a helyzet megváltozott, a program eredményeit széles körben elismerik. A működése ugyanakkor évek óta komoly bizonytalanságot okoz a hazai művészeti életben. Mint ismert, az ötös lottó adóbevételeiből gazdálkodó alap drasztikusan csökkentette a folyóiratok támogatását, emiatt számos nagy múltú kulturális lap lehetetlenült el. Az NKA a támogatások elosztását ért kritikákkal párhuzamosan jelentősen veszített az önállóságából, hiszen a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tavaly gyakorlatilag átvette az uralmat a kulturális pénzek odaítélése felett. Idén január 1-jével tovább csorbult az autonómia, hiszen az NKA Igazgatósága az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőbe való beolvadással megszűnt. Ezek a döntések bár elvben nem érintették, mégis jelezték, hogy Doncsev András pozíciója meggyengült.

A menesztéssel kapcsolatban megkerestük az NKA alelnökét, aki lapunknak hangsúlyozta, a kinevezése 2018. május 31-ig érvényes, és nem tervezi, hogy távozik. – Hogy a miniszter fontolóra vette-e a leváltásomat, nem tudom, ez ügyben őt kell megkeresni – tette hozzá. Doncsev kiemelte, az NKA tavalyi átalakítása az ő tisztséget is érintette, hiszen az alapban jelentős befolyást szerző MMA elnökének jóváhagyása is szükséges az alelnöki pozícióhoz. – Fekete Györgytől azonban megkaptam a megerősítést, és a helyzet azóta nem változott – fogalmazott az alelnök. – Természetesen, mint ebben az országban bárki, én is leváltható vagyok. Ha a Cseh Tamás Programmal kapcsolatban bármilyen probléma felmerülhet, az legfeljebb annyi, hogy túl jól működik – fogalmazott Doncsev. – A közpénzből a könnyűzene felvirágoztatására költött támogatások nem magánzsebekbe, hanem a megfelelő zenekarokhoz kerülnek. Ettől pedig az egész könnyűzenei élet felpezsdült. Ha ez probléma, akkor lehet, hogy valóban hibát követtem el.

A felvetésre, hogy a „liberális” zenekarok túlzott támogatása miatt kell távoznia, Doncsev úgy reagált, hogy ez a kategória nem létezik, ilyen kritika tehát nem is érhette. – Egy zenész vagy jó, vagy rossz, egy zenekar pedig vagy minőségi és hiteles, vagy pocsék és hiteltelen, de liberális zenészről, liberális zenekarról még nem hallottam. A támogatásra jogosultak esetében csak a minőség számít, hogy a díjazottak hova adják a szavazatukat, azt nem tudom, és nem is feladatom foglalkozni vele.

Doncsev András leváltásáról megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, eddig azonban nem kaptunk választ.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …