Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/nagy-a-tulekedes-az-uj-svajci-himnusz-megirasara-4056379/

Nagy a tülekedés az új svájci himnusz megírására

Több mint kétszáz dal érkezett be a pályázatra, amelyet az új svájci nemzeti himnusz kiválasztására hirdettek.

Az ország négy hivatalos nyelvén összesen 215 pályázat érkezett a sokak által bírált jelenlegi himnusz helyettesítésére – közölte Lukas Niederberger, a Svájci Közhasznú Társaság igazgatója. A legtöbb dal – 129 darab – német nyelven, a nyolcmillió svájci többsége által beszélt nyelven érkezett. Hatvankilenc francia, hét olasz és tíz rétoromán nyelvű pályázatot küldtek be a jelentkezők.

Svájcban sokan elégedetlenek a jelenlegi himnusszal, a svájci zsoltárral, amelyet egyesek a keresztény dal és az időjárás-jelentés kevésbé magával ragadó keresztezésének tartanak, mivel tele van Istenről és az alpesi panorámáról szóló utalásokkal.

Az 1841-ben Alberich Zwyssig cisztercita szerzetes által Leonhard Widmer szövegére komponált zsoltár csak 1981 óta Svájc hivatalos himnusza. Addig csupán egy dal volt, amelyet megtévesztő módon a brit himnusz zenéjére énekeltek.Egy politikusokból, zenészekből, újságírókból, valamint sport- és zenei szervezetek tagjaiból álló zsűri válogat első körben a pályamunkákból. A három legjobb himnuszjelöltet aztán 2015 szeptemberében egy zenei fesztiválon mutatják be, a végső döntést a közönség és a televíziónézők hozhatják meg. Végül azonban a közvetlen demokráciájáról híres Svájcban népszavazás útján döntenek az új himnuszról.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …