Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/online-tarskereses-kerekesszekbol-4253219/

Online társkeresés kerekesszékből

Egy kanadai rádiós, Spencer Williams elemezte a Tinder-királyság rejtelmeit kerekesszékből nézve.

Az elmúlt néhány évben eszeveszettül felpörgött a netes társkeresés, a Tinder elnevezésű mobiltelefonos alkalmazás pedig valódi forradalmat indított el. A húsvásár, illetve a lélektelen lájkvadászat mentén haladó sekélyes, az ismerkedés címszót nyomokban sem tartalmazó társkeresésnek eladott valami amennyire érdekes, annyira keserített meg már jó néhány embert. A probléma gyökere ugyanis épp az ismerkedésben rejlik: a különféle randioldalakat, randialkalmazásokat használók első számú szívfájdalma, hogy komoly elmélyülés szinte alig lehetséges, mert mindenkinek az ujja már rántja is balra, vagy épp, ha tetszik, jobbra a profilokat.

S ha mindez nem volna elég, milyen lehet mindebbe kerekesszékkel fejest ugrani? Erről, illetve az elmúlt évek tapasztalatairól írt a Vice amerikai közéleti hírportálon hosszas élménybeszámolót egy huszonöt éves kanadai fiatalember. A vancouveri British Columbia-i Egyetem rádiójánál dolgozó Spencer Williams gyakorlatilag felsorolja mindazokat az aggályokat, amelyeket az előbb leírtunk, egyúttal abba is betekintést enged, hogy ő mint kerekesszékes miként társkeresőzik, s milyen, sokszor ki sem mondott kellemetlenségekkel kell szembesülnie.

Az első, s talán a legfontosabb szerinte az, hogy ne rejtegessünk semmit. Azaz ha egy gyerekkori betegség miatt lebénult az ember, ne próbálja meg elhitetni a másikkal, hogy ez nem így van. Teljesen őszintének kell lenni – hangsúlyozza Williams. Szerinte az állapotát már csak azért is felesleges eltitkolni, mert ugyan néhány üzenettel, vagy épp lájkkal többet kap, a randipartnernek úgyis szembesülnie kell vele, s amúgy is, milyen dolog az, hogy már az egészet ordas nagy hazugsággal indítja az ember. Williams a profilképén is így szerepel, s mint mondta, a bemutatkozásában is őszintén leírja, mi a helyzet e téren vele.

Ő is rangsorolja a társkeresőket. Saját tapasztalata szerint nagyon ritkán lehet valóban elmélyült beszélgetést folytatni egy lánnyal, és hosszan ecseteli, nagyon sokan mennyire felszínesek ezen a téren. „Ha diskurzusba kezdtem, az sosem jutott el odáig, ameddig én szerettem volna” – állítja. Igaz, azt is bevallja, hogy korábban kifejezetten az intimitás volt az elsődleges célja, ám szépen lassan eljut az ember odáig, hogy a helyett, illetve mellette egyre hangsúlyosabb lesz a személyiség megismerésének vágya. Így ma már rendesen átböngészi az adatlapokat, s minél jobban meg akarja ismerni a másikat, ám például a Tinder erre szinte alkalmatlan. Vannak persze olyanok is, mint például az OkCupid, ahol picit több idő van elmélyedni, de nem ez az általános. Williams arra is figyelmeztetett, ne várjon senki nagy dolgokat elsőre.

Mindezek ellenére a fiatalember nem átkozza el ezeket a társkeresőket. „Úgy hiszem, a Tindernek és az OkCupidnak vannak értékei. Fontos eszközök lehetnek abban, hogy a való életben nem mindig komfortosan mozgó személy bármiféle szerelemre találjon” – összegzett. Azt is tanácsolja, aki esetleg retteg a visszautasításoktól, nagyon egyszerűen le is veheti magát ezekről az oldalakról.

###HIRDETES2###

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Megkezdődött az olasz békemenet
A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar trikolór is felbukkan „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!” felirattal.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Máris sor került a Karácsony-Bajnai találkozóra
Alig néhány nappal főpolgármesterré választása után Karácsony Gergely máris sort kerített az egykori miniszterelnökkel, Bajnai Gordonnal való találkozójára is.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …