Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/otvenhatos-idoalagut-epult-kanadaban-4264880/

Ötvenhatos „időalagút” épült Kanadában

Torontóban a Hello Wood építészcsapat installációjával emlékeznek az ötvenhatos magyar emigránsokra.

Hat évvel ezelőtt a kanadai kormány döntése révén a „nemzeti történelmi örökség” része lett az 1956-os forradalom magyar menekültjeinek Kanadába érkezése, mivel tömeges befogadásuk elvitathatatlanul hatást gyakorolt a kanadai bevándorlási politika későbbi alakulására. A magyar emigránsok jó része fiatalon, magas képesítéssel érkezett Kanadába; tudásukkal hozzájárultak az ország gazdasági fejlődéséhez. A soproni erdőmérnöki fakultás kétszáz hallgatóját és tizennégy tanárát például Vancouverben a Brit Kolumbiai Egyetem fogadta be, ahol folytathatták tanulmányaikat, később pedig mindannyian jelentős szerepet játszottak a kanadai faipar és erdészet átalakításában.

Az ötvenhatos magyar emigránsok kálváriáját idézi fel a magyar forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából készült óriási fainstalláció a torontói Budapest parkban. A köztéri szobrot a kanadai magyar főkonzulátus felkérésére a budapesti Hello Wood építészcsapat – Pozsár Péter, Ráday Dávid, Huszár András, Bányai Csaba, Végh Gyula, Janota Orsi, Szőke Gergely – tervezhette meg és építhette fel.

A Hello Wood alulról jövő kezdeményezés, amely, ha úgy vesszük, megreformálta a hazai építészeti oktatást, és mára nemzetközi szinten is jegyzett alkotócsoporttá vált. Az ő nevükhöz fűződik a Hősök terén felállított Budapest felirat és az elmúlt évek karácsonyi időszakában az Erzsébet téren felépített adományfa is. Tavaly balatoni alkotótáboruk elnyerte a legnevesebb építészeti elismerés, az Architizer A+ Awards közönség- és szakmai díját.

A torontói Budapest parkban, helyi alapanyagokból felépített installáció egy olyan áttört „időalagutat” formál, amelynek egyik bejárata a forradalmi magyar zászló, másik vége pedig a kanadai juharlevél. A forma átalakulása a Kanadába érkezők útját, küzdelmeit szimbolizálja.

– Olyan alkotást szerettünk volna felépíteni, amely kapcsolatot teremet a kanadai magyarok, a többi kanadai és az itthoni magyarok között is, olyat, ami a szomorú múlt ellenére mégis pozitív üzenetet hordoz – idézte fel lapunknak Janota Orsolya, a Hello Wood projekt menedzsere. – Nyolcfős csapattal érkeztünk a helyszínre, de rengeteg segítséget is kaptunk, elsősorban a kinn élő magyaroktól. A szívükön viselték az építés folyamatát, olyan komoly szakmai segítséget nyújtottak, amely nélkül nem jöhetett volna létre a projekt. Fontos, hogy megemlítsük a követség munkatársait is, Szabó Stefánia főkonzult és Pintér-Demeter Mariannt, akik az előkészítéstől az átadásig végig nélkülözhetetlen segítséget és támogatást nyújtottak – emlékezett vissza Janota Orsolya.

Az „időalagút” november elejéig látható az Ontario-tó partján. Ezt követően Janota Orsolya szerint több forgatókönyv is lehetséges, ha a város nagyon megszereti, akár hosszabb ideig is látható lesz ezen a helyszínen, de előbb-utóbb a magyar közösség niagarai helyszínére kerül át.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Megkezdődött az olasz békemenet
A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar trikolór is felbukkan „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!” felirattal.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Máris sor került a Karácsony-Bajnai találkozóra
Alig néhány nappal főpolgármesterré választása után Karácsony Gergely máris sort kerített az egykori miniszterelnökkel, Bajnai Gordonnal való találkozójára is.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …