Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/patkai-rozina-csak-a-jo-zene-szamit-4009686/

Pátkai Rozina: Csak a jó zene számít

Pátkai Rozina énekesnő újabb rangos elismerései kapcsán New York-i útjáról mesélt.

Hazánkban a bossa nova egyelőre még nem mozgat meg tömegeket. A napsütéses brazil tengerpartokat és a fülledt, félhomályos klubokat egyszerre megidéző műfaj népszerűsége azonban meredeken ível felfelé. Nem kis szerepe van ebben Pátkai Rozinának és együttesének. Az olasz gyökerekkel rendelkező énekesnő és kvintettje az elmúlt években futószalagon szállítja a rangos díjakat, habár mint lapunknak elmondta, nem a versenyeken elért győzelem, csak a jó zene számít.

A múlt hónapban Pátkai Rozina állandó alkotótársával, Tóth Mátyás gitárossal New Yorkban járt, ahol a Made in New York Jazz Competition gálakoncertje mellett a konzulátuson és több klubban is felléptek.

– New York-i utazásunk egy online nevezéssel indult tavaly nyáron: egy videót kellett feltöltenünk a dalainkról a verseny honlapjára. Novemberben értesítettek, hogy szóló vokál kategóriában a döntősök közé kerültem, a Fenyvesi Márton Junior Prima díjas gitáros-zeneszerző hangszerelésében előadott El hombre que yo ame című dallal pedig megnyertük a versenyt. Ennek köszönhetően hívtak meg a gálakoncertre, ahol a zsűri tagjaival, Randy Breckerrel és Lenny White-tal léptünk színpadra.

 

 

Hatalmas élmény volt az utazás, mesélte az énekesnő. New York a dzsessz hazája, a verseny pedig csodálatos volt, a világ minden tájáról érkeztek előadók, a zsűrit élő dzsesszlegendák alkották, akikkel ráadásul közösen is színpadra léphettek a gála fináléjában. És ha már New Yorkban voltak, egy koncerten a tavaly ősszel megjelent Vocé e Eu című lemezüket is bemutatták a legendás Zinc Bar közönségének. De játszottak a konzulátuson, felléptek egy brooklyni klubban, és egyik dalukhoz még klipet is forgattak a Nagy Almában.

A további sikerek sem várattak sokáig magukra, osztotta meg velünk az énekesnő. – A gála után számos felkérést kaptunk. Az IMA-tól is eljöttek meghallgatni a koncertet, és – bár ez még nem hivatalos – meghívtak a Lincoln Centerbe fellépni, így jövőre visszatérünk New Yorkba.

És ha már a sikereknél tartunk, Rozina alig ért vissza a tengerentúlról, amikor jött a hír, a tavalyi közönségdíj után az IMA világsztárokból álló zsűrije – többek között Laurie Anderson, Susanne Vega, Artoro Sandoval és Joshua Redman – neki ítélte a legjobb vokálisdzsessz-dalnak járó fődíjat 2014-ben az El hombre que yo ame című felvételért. A dal vérbeli crossover, vagyis a Pátkai Rozina Quintet a Bujtor Balázs által vezetett RTQ Vonósötössel együtt adja elő. – Nagyon boldogok vagyunk, különösen nagy elismerés ez, hiszen most a szakmai zsűri ítélte nekünk a díjat – mondta az énekesnő.

– Amerikában nagyon szeretik és elismerik a minőségi akusztikus zenét. Úgy tűnik, hangszerelésben rátaláltunk valamire, ami megfogja az ottani közönséget. Itthon a dzsessz és a bossa nova mindig is réteg zenének számított. Ennek ellenére egyre többen jönnek el a koncertjeinkre. Sokaktól hallottam már, hogy eddig nem szerették ezt a műfajt, de ha tudták volna, hogy ilyen is lehet, hamarabb elkezdik hallgatni.

Ez a fajta zene leginkább a klubok falai között érvényesül, mondta az énekesnő. Nagyon jó Diana Krallt hallgatni az Arénában, de a legjobb mégis egy kis klubban. – Ez New Yorkban megvan. Ott minden este olyan emberek lépnek fel a klubokban városszerte, akik itthon megtöltenék a Művészetek Palotáját. Szerencsére azonban már nálunk is egyre elevenebb a klubélet. A mi koncertjeink is telt házasak általában. A belvárosból azonban nagyon hiányolom az élő zenét. Minőségi ugrást jelent, ha egy klubban igényes élő zene szól – fogalmazott Pátkai Rozina.

Az énekesnő elárulta, hogy jelenleg az új lemezükön dolgoznak, amelyen az első albummal ellentétben, főként saját szerzemények kapnak helyet. – Tóth Mátyás szerzett egy nagyon szép dalt, amelyhez Bán Zsófia írónő írt portugál szöveget. Időközben megkeresett minket Helik Hadar Grammy-díjas Los Angeles-i producer, aki részt vesz az album elkészítésében. Ő újabb saját dalok megírására biztatott bennünket, így indult a folyamat. Egyik dal követte a másikat, és várhatóan ősszel megjelenik majd az új lemez. Folytatjuk tovább az utat, amin elindultunk.

– Talán közhelyesen hangzik, de egyetlen vágyam, hogy továbbra is örömmel zenélhessek, és ezt az örömöt át tudjam adni a közönségnek.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Kósa Lajos: A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható
Kósa Lajos azt mondta, hogy az őszi ülésszakban ez lesz a két fő irány. Ebben „semmi meglepő nincs, mert eddig is ezt csináltuk, és mindig is erről beszéltünk a kampányban” – jegyezte meg.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Brüsszel jegeli a balkáni bővítést
Az Európai Unió tagállamai­nak nem sikerült megegyezniük Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről. Ez a komoly visszalépés elgondolkodtató.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …