Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/picasso-kedvenc-magyar-grafikusa-sanghajban-4003691/

Picasso kedvenc magyar grafikusa Sanghajban

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) mintegy 500 darabot számláló Szalay Lajos-gyűjteménye Sanghajban.

A most nyíló kiállítás mintegy 260 grafikán keresztül mutatja be a művész életművét, külön válogatást szentelve a bibliai témájú rajzoknak, amelyek a keresztény kultúrkör gyökereit, főbb gondolati elemeit és azok egyedülálló vizuális megjelenítését mutatják be – közölte az alapítvány.

A kínai közönségnek a közelmúltban két alkalommal is lehetősége nyílt megismerni a nemzetközileg ismert magyar grafikusművész életművét; először 2013 tavaszán Csungkinban (Chongqing Three Gorges Museum), majd 2014 májusában Hangcsouban (Zhejiang Art Museum) mutatta be a KOGART a művész mintegy 350 alkotását.

Szalay Lajos tusrajzai nagy népszerűségnek örvendenek a kínai közönség körében, többek között azért is, mert az általa használt technika egyike a kínai kultúra egyik legfontosabb, ezeréves hagyománnyal rendelkező kifejezőeszközeinek. Az európai rajzművészet bemutatásán túl a kiállítás lehetőséget ad a nyugati és a keleti kultúra, a hagyomány és a modernitás, az intellektus és a technikai tudás találkozására is.

Az 1909-ben született és 1995-ben elhunyt Szalay Lajos nemcsak a magyar, hanem az egyetemes rajzművészetnek is az egyik legkiemelkedőbb alakja volt, Pablo Picasso szerint: „Ha két grafikus neve marad fenn az utókornak a huszadik századból, a másik én leszek, ha csak egy, az Szalay Lajos lesz.”

Szintén a KOGART szervezésében nyílik szeptember 23-án Sanghajban egy újabb válogatást bemutató kiállítás Szalay Lajos grafikáiból, amelynek helyszíne a Shanghai Changning Library lesz.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

A szuperkötvény lett a favorit a piacon
Az Államadósság-kezelő Központ harmadik negyedéves, friss adatai szerint mára egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz lett a legkeresettebb konstrukció a piacon.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Megkezdődött az olasz békemenet
A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar trikolór is felbukkan „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!” felirattal.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …