Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/van-ahol-notat-lehet-rendelni-itt-novellat-3952152/

Van, ahol nótát lehet rendelni, itt novellát

Portugália lesz az idei Eleven Tavasz díszvendége.

Budapestnek számos kulturális csomópontja van, ott van a Nagymező utca a színházakkal vagy a Falk Miksa utca a galériákkal és az antikvitásüzletekkel. Budán ilyen például a Bartók Béla út, ahol az előző években az önkormányzat támogatásának köszönhetően számos galéria, dizájnüzlet, irodalmi kávéház nyílt. Az egymás mellett tevékenykedő kulturális szakemberek összefogásából született meg három évvel ezelőtt az Eleven programsorozat azzal a céllal, hogy újra éltre keltse azt a szellemi sugárutat, ahol egykor a Hadikban Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond és Rejtő Jenő élt társasági életet, vagy ahol Lechner Ödön, Csonka János és Zipernowsky Károly is alkotott. Faur Zsófia galériatulajdonos, a május 6–8. között zajló Eleven Tavasz egyik fő szervezője elárulta, a fesztivál idei vendége Portugália lesz.

Európa legnyugatibb csücskében a kék mázas, négyzet alakú csempék – az azulejók – a házak legszebb ékei, épp ezért a Faur Zsófia Galériában a fesztivál idején csempekiállítást rendeznek. A merészebbek azulejocsempe-készítésen is részt vehetnek, sőt a portugál művészek másik kedvelt alapanyagával, a parafával is lehet kísérletezni egy-egy foglalkozáson. A fesztiválhoz kapcsolódva a Flamenco Szállodában állítják ki a Portugáliában élt és alkotott Szenes Árpád festőművész reprintjeit, bemutatják Afonso Cruz Kokoschka babája, valamint Joao Tordo Memory Hotel című könyvét. A Kortárs Építészeti Központban kiállítás nyílik Pedro Marciano Alentejo régióban készült képeiből, ugyanitt portugál építészeti filmeket is vetítenek. A Tranzit Art Caféban Carlos Saura Fados, míg a Godot Filmklubban Manoel de Oliveira Utazás a világ kezdetéhez című filmje pereg majd. Az eseményhez csatlakozó helyi kávézókban és bisztrókban portugál tematikájú étkekkel várják a betérőket, de a portugál receptekhez szükséges alapanyagokat is be lehet szerezni a fesztivál idejére létesülő piacon.

– Az Eleven Tavasz programsorozattal szeretnénk felhívni az emberek figyelmét azokra a helyekre, alkotókra, akik itt tevékenykednek a kerületben, szeretnénk velük megosztani az alkotás örömét. A Rendelj egy novellát! című programban a Kelet kávézóban például bárki megrendelheti kedvenc novelláját, színészek olvassák majd fel, a Gellért Szálló egyik Dunára néző dísztermében pedig szombaton és vasárnap egész napos dizájnvásárt tartunk, ahol elsősorban újrahasznosított tárgyak között válogathatnak majd az érdeklődők – részletezte a programokat Faur Zsófia.

Az Eleven Tavasz szervezői tizenegy nemzetközi hírű magyar képzőművészt kértek fel, hogy saját stílusukban alakítsanak át egy retrobútort, valamint egy vállfát. E tárgyakat szombaton aukcióra bocsátják, a befolyt összeget a Budapesti Korai Fejlesztőközpontnak ajánlották fel.

A fesztiválhoz kapcsolódva általános iskolások és gimnazisták számára hirdették meg a Fogadj örökbe egy kiskertet! című versenyt. A résztvevőknek tizennyolc helyszínen – galériákban, éttermekben és kávézókban – balkonládákban kell kialakítaniuk kiskerteket egy múzeumpedagógus segítségével. – A kitétel csupán annyi, hogy a kompozícióknak tükrözniük kell az adott hely hangulatát és megeleveníteni az életérzést, amelyet a Bartók Béla Boulevard képvisel – emelte ki Faur Zsófia.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Kósa Lajos: A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható
Kósa Lajos azt mondta, hogy az őszi ülésszakban ez lesz a két fő irány. Ebben „semmi meglepő nincs, mert eddig is ezt csináltuk, és mindig is erről beszéltünk a kampányban” – jegyezte meg.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Apolló a szürke zónában
Walid al-Aqqad gázai kertjében korinthoszi oszlopmaradványokat látni. Az épületen belül a bronzkortól az iszlám kalifátusokon át az oszmán, majd a brit uralom idején készült műremekek láthatóak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …