Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Kultúrgrund
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/kulturgrund/visszaternek-a-kadar-rendszer-elhallgatott-zeneszei-4259678/

Visszatérnek a Kádár-rendszer elhallgatott zenészei

Elhallgatott zenekarok címmel a hatvanas-hetvenes évek magyar együtteseit idézik meg a MOM-ban.

„Ezek a zenekarok nagyon népszerűek voltak, ám az akkori kultúrpolitika nem engedte, hogy lemezt készítsenek” – mondta a koncert szerdai sajtótájékoztatóján a MOM-ban Kisfaludy András főszervező, aki a Kex együttes dobosaként, majd filmrendezőként vált ismertté. Kifejtette, a hatalom nem tudott mit kezdeni a vasfüggönyön át beszivárgó zenékkel, és életérzéssel, így jobb híján ellehetetlenítette a muzsikusokat.

„Sokakat üldöztek, és számos zenész nem tudta túltenni magát ezen – tette hozzá Kisfaludy. – Halottaink vannak, tehát nem babra megy a játék. Ez az este nemcsak szimpla koncert lesz, hanem társadalmi, kulturális és politikai történet felidézése is egyben. Senki ne számítson nosztalgiabulira, nem reprodukáljuk a régi dalokat, hanem újraalkotjuk őket.”

Kisfaludy András a Mini-frontember Török Ádám közreműködésével szervezte az estet. A fellépők között lesz mások mellett Pataki László (Syrius, Liversing), Makrai Pál (Atlas), Tóth János Rudolf (Kex), Szakcsi Lakatos Béla és Kőszegi Imre közreműködésével a Bajtala Trió, Balázs Fecóval és Deák Bill Gyulával pedig a Taurus emlékét idézik fel.

A Taurus Radics Béla, a tragikus sorsú gitárkirály vezetésével 1971–72-ben működött, a Budai Ifjúsági Parkban tízezer ember tombolt a koncertjükön.

Az akkori rockos, hendrixes számokat a mostani koncerten Anda Bálint, a Radics Béla emlékét a Tűzkerék xT zenekarban ápoló gitáros-énekes vezetésével játsszák el. Közreműködik például Zsoldos Tamás (basszusgitár), Bajzát Zsolt (billentyűk) és Felkai Miklós (gitár), és Balázs Fecó, a Taurus egykori billentyűse is meg fog jelenni saját dalaival, ahogy ott lesz Deák Bill Gyula, aki annak idején gyakran működött közre a Tűzkerék koncertjein.

A Syrius a magyar progresszív rock, jazz-rock történetének egyik legfontosabb zenekara volt, Ausztráliában készítette első lemezét. A legendás felállásból Baronits Zsolt, Orszáczky Miklós „Jackie” és Veszelinov András már nem él, Ráduly Mihály szaxofonos és fuvolás felhagyott a zenéléssel, fellép viszont Pataki László orgonás, aki most a Zappa–Syrius Emlékzenekarral fogja a régi dalokat eljátszani.

Az 1963-ban alakult, a rhythm and bluesra épülő zenét játszó Atlas együttest Makrai Pál (gitár, ének) és Szekeres Gábor (dob) képviseli a koncerten az egykori felállásból. Makrai Pál elmondta: a csapat élő tagjai közül az egykori vezető, Flamm Ferenc énekes festőművész lett, és nem vállalta a mostani estet, ahogyan Horváth György basszusgitáros sem.

A hatvanas években rendkívül népszerű progresszív beatcsapatból, a Liversingből Pataki László mellett Túry Árpád énekes és Homonnay Zsombor dobos is zenélni fog.

A Bajtala János (ének, zongora) által alapított és vezetett Bajtala Trió a dzsesszt és az rnb-t ötvözte, sajnos csak néhány rádiófelvétel, köztük a nagyon sikeres Cigánylány maradt utánuk. A Londonban élő zenekarvezetőt a szervezők nem tudták hazahívni a koncertre, a Bajtala Trió dalait ezúttal Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Kőszegi Imre (dob) és Gönci György (basszusgitár, ének) fogja eljátszani.

A december 3-ai koncertről film- és hangfelvétel készül, valamint egy – a tervek szerint kétrészes – dokumentumfilm is Kisfaludy András rendezésében, amely a közmédián lesz látható tavasszal.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Boris Johnson kért is halasztást, meg nem is
Újra az EU térfelén pattog a labda brexitügyben: teljes mértékben az állam-és kormányfők belátásán múlik, hogy a miniszterelnök vagy a – látszólag működésképtelen – londoni parlament iránymutatását követik.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Apolló a szürke zónában
Walid al-Aqqad gázai kertjében korinthoszi oszlopmaradványokat látni. Az épületen belül a bronzkortól az iszlám kalifátusokon át az oszmán, majd a brit uralom idején készült műremekek láthatóak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …