Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 9., vasárnap, Gergely napja
HÍR TV – CIVIL KÖREz már egy nyílt háború.
Archívum, Olimpia 2012
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/olimpia-2012/vizilabda-pedig-mar-ereztuk-a-bronz-szagat-4167913/

Vízilabda: pedig már éreztük a bronz szagát

4:8-as hátrányból kellett visszahoznia olimpiai bronzmeccsét a magyar női pólóválogatottnak Ausztrália ellen, de a hosszabbításos találkozón visszafordítania már nem sikerült a sors szekerét, a jóval esélyesebb kenguruk megkaparintották a harmadik helyet.

Takács Orsolya:

„Nem játszottunk jól, és az utolsó leheletünkig küzdöttünk. Az, hogy két másodperccel a vége előtt egyenlítettünk, és a sírból visszahoztuk a meccset, a csapat tartását bizonyítja. Sajnálom, hogy nem sikerült érmet szereznünk, viszont most jobb érzéssel zártam a tornát, mint négy éve Pekingben. Akkor érmet reméltek tőlünk, most nem, mégis hittünk magunkban. Rengeteg új játékos van a keretben, akiknek ez volt az első olimpiájuk, és már a kijutás is bravúr volt, nem csak a négy közé jutás. Az utóbbi egy éve ennek a csapatnak fergeteges volt.”

Gangl Edina:

„Nagyon fárasztó volt visszajönni a meccsbe, és ledolgozni a komoly hátrányunkat. És aztán ott volt ez a gól, amiről sokáig beszélni fognak, hiszen a küzdeni akarás példája volt. A hosszabbításban is volt esélyünk, de nem szabad a bírókkal foglalkoznunk, mert akkor téves következtetéseket is levonhatnánk.”

Merész András szövetségi kapitány:

„Mint az olimpia eddigi meccsein, ma is dadogósan kezdtünk, bár még így is a legjobb negyedünk volt, hiszen sok gól helyett csak egy volt a hátrányunk. Utána azonban az ausztrálok elmentek négy góllal, de ahogy védekezést váltottunk, összeállt a játékunk, működött a támadójátékunk is, a legvégén pedig szó szerint a medence mélyéről jöttünk vissza. Amit Antal Dóri az egri „kavicsosban” megtanult, az köszönt vissza annál a csalafinta gólnál vissza, ilyesmire, efféle vagányságra csak magyar vízilabdázó képes. A hosszabbításban azt vártam, hogy a lélektani előny nekünk kedvez majd, sajnos nem így történt, és ez nemcsak rajtunk múlott. Ami a játékvezetést illeti, nos – amint az utólag kiderült – a román bíró ért magyarul is, így csak annyit mondok: csókoltatom…”

Az ausztrál női vízilabda-válogatott abszolút esélyesként ugrott vízbe Magyarország legjobbjai ellen, egyrészt mert Merész András éppen az MNO-nak jelentette ki, hogy az USA és csütörtöki ellenfelünk tudásban és más tekintetben is kiemelkedik a torna nyolc csapata közül. Amikor legutoljára Ausztráliával találkoztunk – a tavalyi világbajnokság nyolcaddöntőjében –, az eredmény látszata ellenére simán kaptunk ki, még a gigantikus fiatalítási folyamat derekán. Ami egy kis reménysugárt jelentett: azon a találkozón 2-2 gólt dobott Bujka Barbara, Drávucz Rita, Keszthelyi Rita és Szücs Gabriella is. Az pedig önbizalmat, hogy a nemzetek közötti összesített éremtáblázaton meglepetésre éppen Ausztrália előtt helyezkedtünk el.

A meccsen Bolonyai Flóra kezdett a kapuban, akinek ugye az orosz negyeddöntőn olyan jól ment a védés, mint amilyen rosszul a spanyolok elleni elődöntőn. Hogy megtudjuk, milyen formában van, a nyitónegyed harmadik percének végéig várni kellett, ekkor azonban Nicola Zagame irtózatosan messziről, könnyedén pattintott mellette a magyar kapuba (0:1). Keszthelyi Rita választalálatához kicsit több köze volt McCormacknek, de ő is csak beljebb tudta segíteni a labdát (1:1). Az ausztrál támadás emberelőnybe torkollott, és gyorsan góllal is ért véget (1:2) – a fehér sapkások előnnyel is tudták befejezni a negyedet, noha nem tűntek nagyobb játéktudásúnak a mieinknél.

A második 8 perc Ash Southern találatával kezdődött, melyet Drávucz emberelőnyös gólja próbált orvosolni (2:3), de kisvártatva Southern megint mattolta Bolonyait. Amint elrontottuk a következő támadást, megint jött egy ausztrál gól (2:5), ráadásul már a második negyedben végleg elveszítettük Tóth Ildikót, aki oly sokszor védekezett jól, és aki Bujkával tud centerben váltogatni. Milyen jó, hogy az Olaszországban légióskodó „csatárt” emlegetjük: már éppen elhalóban volt a következő támadásunk, amikor kihúzódva, mintegy 6 méterről brutális svédcsavart eresztett meg McCormack kapujának jobb felső sarka felé. A hálóőrnek semmi esélye nem volt (3:5). De ha már védeni nem tudtak, Beadsworth révén újabb gólt gyömöszöltek Bolonyai Flóra kapujába, majd Webster még egyet (3:7). Kapuscsere előtt állunk talán? A válasz – és a Bolonyai–Gangl csere – előtt Keszthelyi Rita talált még egyet (4:7). Gangl pedig egy hatalmas, emberhátrányos védéssel mutatkozott be az estén.

A sírból

A gólokat azonban nem a kapusok lövik, perceket kellett várni kellett az első találatig a második félidőben; Bujka ötméterest harcolt ki, Szücs Gabriella pedig betömte (5:8). Gangl Edina mégis lőtt egy fél gólt: lefülelt egy ausztrál indítást, és egy gyors indítást követően azonnal megtalálta a labda Drávuczot, ő pedig a jobb alsót. Csodák csodájára zsinórban a harmadikat is meglőttük, egy emberelőnyből született meg a hetedik találatunk (7:8), visszajöttünk a meccsbe – és az ausztrálok teljesen el is bizonytalanodtak. Legalábbis ezt hitették el velünk, Holly Lincoln-Smith ugyanis Bujka korábbi svédcsavarját leutánozva visszahizlalta a különbséget kettőre (7:9). A zárónegyedet – mivel Bujka egy újabb kiharcolt és belőtt ötméteresére még Jane Moran válaszolni tudott – mínusz kettővel kezdtük (8:10).

A negyedik ráúszásból megint az ausztrálok indulhattak, de nem találtak be. Aztán mi tettük ugyanezt, mégsem örülhettünk: egy távoli emelésbe Keszthelyi tette bele a kezét úgy, hogy a labda „gyönyörűen” hullott Gangl Edina mögé. Keszthelyi – igyekezvén jóvátenni hibáját – az ellentámadásból puffantott egy kapufás gólt, amivel megmaradtak még a remények (9:11). Hátul valóban alakult valamicskét, amit csináltunk, hisz Bujka kiállítását is simán kivédekeztük, de elöl három ígéretes támadásunkat is gólra váltatlanul felejtettük, az idő előrehaladtával pedig egyre úszott el az esély az olimpiai bronzra. Az utolsó másodpercekben elrontottunk egy emberelőnyt 10:11-nél, az ausztrál kapus – aki addig kiválóan teljesített – elajándékozta a labdát a rá támadó Antalnak és Czigánynak, Antal Dóra pedig gólt lőtt! 11:11, hosszabbítás!!! Honnan jött ez a meccs vissza? Hát a sírból

Hosszabbítás

Biztatóan indult az első 3 perc, de Gemma Beadsworth-é volt az első szó (11:12), és más meg sem mukkant, fordulás. Az utolsó ráúszás is természetesen az ausztráloké volt, és ezúttal már oda is figyeltek a legvégén, így nem engedték ki a bronzérmet a kezükből. A magyar válogatott nem állította fel legjobb olimpiai szereplési csúcsát, hisz nem szerzett bronzérmet. A végeredmény: 11:13 – ezért a vereségért pénteken a férfi vízilabda-válogatott állhat bosszút az első helyosztón, amelynek tétje az 5–6. hely valamelyikéért küzdés az olimpia zárónapján, vasárnap.

Magyarország–Ausztrália 11:13 (1:2, 3:5, 4:3, 3:1 + 0:1, 0:1)
Magyar gólszerzők: Keszthelyi Rita 3, Bujka Barbara 2, Drávucz Rita 2, Szücs Gabriella 2, Antal Dóra


PERCRŐL PERCRE

Vége a mérkőzésnek, Magyarország–Ausztrália 11:13. Az ausztráloké a bronzérem, Magyarország a negyedik helyen végzett Londonban.

Hosszabbítás – második félidő

3. perc: A győzelemért támadhat az ellenfél, a lövés azonban Gangl ölében hal el. Most mi úszhatunk, az egyenlítésért. Merész András kihívja a csajokat. Jöhet az utolsó attak. Ugyanaz történik, mint a spanyolok ellen: még alig ketyeg az óra, Bujka ellen kontrát ítélnek Ausztrál időkérés. Páros kiállítás, piros lapot kap Merész András, elküldik a kispadtól a mestert, plusz még egy magyar kiállítás, a bírók a végén visszalöknek bennünket a sírba. Beadsworth beejti (11:13).

2. perc: Védekezésben elképesztőt nyújtunk, elöl azonban nagyon bátortalanok vagyunk. Na, talán most. Bujkát próbáljuk megjátszani, de sikertelenül: elpattan tőle a labda. Ausztrál időkérés.

1. perc: Ausztrál támadással kezdődhet az utolsó felvonás. Rettenetes passz, mi jöhetünk. Nem világos, hogy miért csak Bujka mer próbálkozni lövéssel. Távoli kísérletét védi Brown.

Hosszabbítás – első félidő

3. perc: Gangl kiúszik a kapuból, de a center elviszi mellette, visszateszi, Gynther a felső kapufára ejt.

2. perc: A kengurusok keze megremeg, mellétrafál Webster. Kontrát fújnak ellenünk a játékvezetők. Beadsworth üresen vezetheti a kapu torkáig, ahonnan már ritkán hibázik (11:12). Mire körbeadogatjuk, visszajön a kiállított ausztrál. Nagyon lassan passzolgatunk.

1. perc:

Negyedik negyed

8. perc: Előnyben támadhattunk, de kihagyjuk aztán valami történt mire felnézünk, az ausztrál hálóban táncol a labda! GÓÓÓÓÓÓÓÓL!!! Antal lövi (11:11). A lányok is alig hiszik el! Hosszabbítás kétszer három percben!

7. perc: A megúszó Drávucz megjátszható, középre teszi, Szücs pedig valahogy beerőlteti a kapus hóna alatt (10:11). Nem tudják belőni az auszik, az egyenlítésért támadunk. Merész András időt kér! Vajon mit eszelt ki?

6. perc: Gangl bravúrja nagyon kell, elöl azonban megint eladjuk a labdát. Ha így megy támadásban, akkor nagyon nehéz lesz az utolsó két perc.

5. perc: Knox nagyképűen ejt, mi pedig előnybe kerülünk a túloldalt. Végigjáratjuk a zsugát, de Keszthelyi löketét Brown hárítja.

4. perc: Kapufára pattintanak az ausztrálok, Szücs próbálkozását blokkolják. Emberelőnyhöz jut az ellenfél, Bujkát állítják ki. Nagyszerűen védekezünk, elhozzuk a labdát, sajnos Bujka most megjátszhatatlan, lekötözik a kezét a medence aljához.

3. perc: Keszthelyi jóváteszi hibáját, előnyből óriási gólt lő, a labda a felső lécről vágódik a kapuba (9:11).

2. perc: Elképesztően peches gólt kapunk: Kate Gynther ejtésére elindul Gangl, de Keszthelyi beleér, így átpattan a labda kapusunk fölött (8:11). Merész András időt kér.

1. perc: Ki más hozná el a labdát, mint az ausztrál úszóbajnokok. Bejátsszák középre, de elpöcköljük.

Harmadik negyed

8. perc: Kontra után mi jöhetünk, akár végigtámadhatjuk a negyedet. Sajnos nem tehetjük, rontunk, ők viszont nem. Megúsznak, Keszthelyit kiszórják, az ausztrálok pedig a kapu torkából lövik a tizedik gólt. Jane Moran talál be (8:10).

7. perc:
Micsoda védekezés! Az ausztrálok előnyben blokkba bombáznak, újra egyenlíthetünk. Sarokdobás, Keszthelyi a kapufára ejt.

6. perc: Bujkát
újfent sikerül megjátszani középen, bivalyerős centerünk 5 méterest harcol ki, majd be is lövi! (8:9).

5. perc: Az oldalhálót szaggatja az ellenfél, az egyenlítésért mehetünk. Bujka ellen kontrát fújnak. Lincoln-Smith Bujkát próbálja másolni, csavargólja élményszámba megy (7:9).

4. perc:
Most jól pörgünk, nagyszerűen járatjuk, Csabai pedig benyesi előnyből a hetedik magyar gólt (7:8).

3. perc:
Gangl gyönyörűen elhalássza a labdát, indítja a bal oldalt, Keszthelyi szépen passzol, Drávucz pedig bepasszírozza a bal alsóba (6:8). Hibáznak az auszik, egyre faraghatjuk a hátrányt.

2. perc: Webster messziről lő nagy gólt, az ausztrálok azonban saját kapujuk előtt szabálytalankodnak, ötméteres. Bujka kíméletlenül értékesíti (5:8). Kontra a kengurusok ellen, centerünk elől azonban elsodorják a labdát.

1. perc: Ausztrália hozza el a labdát, de hiába, mi támadhatunk előnyben. Dadog a labda a kezünkben, Antal pedig mellétrafál.

Az első játékrészben picit bátortalanok voltunk támadásban, bár meg kell jegyezni, hogy az ausztrálok ütik-vágják a mienket. Hátul Gangl szép védéssel mutatkozott be, reméljük, védekezésben szilárdabbak leszünk, mint eddig.

Második negyed

8. perc: Kiállítás az ausztrálok javára, Greg McFadden időt kér. Merész András Bolonyai helyett Ganglt állítja a kapuba. Megérte, Gangl első labdaérintéséből hatalmasat véd. Ezzel zárul az első félidő.

7. perc: Webster viszont a kapufa helyett a gólt választja (3:7). Keszthelyi előnyben a bal alsót választja középről, jól dönt (4:7). Az ausztrálok a kapu mellé, a mieink Brownba bokszolják a labdát.

6. perc: Védekezésben sajnos nem úgy muzsikálunk, ahogy kellene, előnyben Beadsworth teljes szabadon kapja a labdát, közelről lő a rövid alsóba (3:6). A másik oldalon Szücs lövését Brown védi, testéről a kapufára vágódik a labda.

5. perc: Hiába a sok lóba, az ausztrálok mellétüzelnek. Bujka centerből olyat művel, amit általában férfiak szoktak: kiemeli a vízből a labdát, és svédcsavarral vágja a pipába. A meccs gólja, minimum (3:5).

4. perc: Tóth saját kapuja előtt szabálytalankodik, végleg kiszáll a meccsből. Reméljük, mi nem, bár Lincoln-Smith háromgólosra hizlalja az előnyt (2:5). Támadásban blokkolják a magyar lövést.

3. perc:
Southern pattintott lövése elkerüli Bolonyai kapuját. Kontra ellenünk, az ellentámadásból ötmétereshez jut Ausztrália: Southern második találatát jegyzi (2:4). Tóth Ildikót elsüllyesztik centerben, de néma marad a bírók sípja.

2. perc: Emberelőnyös szituációból első gólunkat szerezzük a meccsen: balról Drávucz vágja a léc alá (2:3). Csabai a következő támadásnál lőni próbál, a blokkról azonban ausztrál kezek közé kerül a labda.

1. perc: A második negyedben is az ausztrálok hozzák el a labdát a ráúszásnál. Lövés után hozzájuk pattan vissza a labda, nem teketóriáznak, Southern lő gólt (1:3).

Első negyed

8. perc: Félelmetes, hogy még emberelőnyben sem tudjuk körbeadogatni a labdát, az ausztrálok elhalásszák a zsugát. Vége az első negyednek.

7. perc:
Czigány Dóra hatalmas kapufát lő.

6. perc: Bujka emberelőnyt harcol ki, de Antal dóra hamar lő, sajnos a kapusba. Hiába kapunk újra fórt, kiejtjük a labdát. Beadsworth odaát a kapufa tetejére ejt.

5. perc: Tóthot megint kiküldik, de kiegészülünk, szerencsére Zagame most a kapufát morzsolja szét. Az ausztrálokhoz képest lassan építkezünk támadásban, így lövésig is nehezen jutunk.

4. perc: Mintha már el se akarnánk lőni a labdát, passzolgatás végén Keszthelyi Ritához kerül a labda, és messziről ő is betalál. A kapus csak beleütni tud (1:1). Tóth Ildikót szórják ki a bírók, és Beadsworth bombáz közelről a kapunkba (1:2).

3. perc: Szücs bombáját blokkolják. Nicola Zamale kiemelkedik a vízből, és belövi 12. gólját a tornán. A meccsen ez az első (0:1).

2. perc: Résen vanak védőink, elhalásszuk a labdát védekezésben, újra mi jöhetünk. Lövés nélkül zárjuk a támadást, de az ausztrálok is hibáznak, víz alá vitték a labdát.

1. perc: Szinte egyszerre csap a labdára a magyar és az ausztrál kéz, de a fehér sapkás ellenfél hozza el végül. Webster magasan fölé trafál. A túloldalt Keszthelyi lövését tolja ki a kapus. Kiállítás: lassan adogatjuk körbe a kapu előtt, Bujka vállalkozik, de elzúg a löket a kapu mellett-fölött.

Bolonyai Flórával a kapuban kezdjük a meccset.

Merész András szövetségi kapitány az olimpia előtti utolsó sajtónyilvános edzésen az MNO-nak elárulta, nála az Egyesült Államok mellett Ausztrália a torna esélyese. Ekképpen akár el is könyvelhetnénk a csütörtöki bronzmeccs végeredményét: Magyarország szép munkával és a negyedik hely megszerzésével megismétli a pekingi teljesítményt. Aki azonban így tenne, az biztosan nem látta a Merész-tanítványok korábbi mérkőzéseit.

Fiatal csapatunk a csoportban hajszálnyira volt attól, hogy pontot csenjen az amerikaiaktól, és a spanyol meccsen is nagyon közel volt a bravúr. A lányok akkor még elpuskázták, az oroszok körében viszont valószínűleg olyan szintű utálatot sikerült kivívnunk a nyolc között, mint labdarúgóinknak a finneknél. Az Eb-bronzmeccshez hasonlóan ugyanis újra kiénekeltük a sajtot a szájukból, és mi jutottunk az olimpia legjobb négy csapata közé.

A spanyolok elleni második összecsapás hasonlóan alakult az elsőhöz, sajnos ezúttal ha egyetlen góllal is, de ők voltak a jobbak. A zászló a bronzcsatában is egyértelműen ellenfelünknek áll. Az évek óta a világ közvetlen élvonalához tartozó kengurusokkal Pekingben döntetlenre végeztünk a csoportban, a tavalyi, a negyeddöntőbe jutásért vívott vb-meccsen azonban egy góllal ők voltak jobbak. Lányainknak hatalmas hitük van, a fiatalos lendület viszont olykor elviszi őket. Remélhetőleg ezúttal egészen a bronzéremig.

Ausztrália az Egyesült Államok elleni 9:11-es vereséggel melegített a bronzmérkőzésre.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Franciaország

Nem csak a katonáknak van elegük
Marine Le Pen komoly esélyekkel indul neki az elnökválasztásnak – feszültség uralja a francia társadalmat.

Fürjes Balázs

Karácsony Gergely nem képes önállóan tárgyalni a nemzetközi porondon
Egy uniós ország nem engedheti meg magának, hogy olyan miniszterelnöke legyen, aki nem beszél angolul – írta Fürjes Balázs.

Fake News

HVG-álhír: nincs benne a portói nyilatkozatban a „gender equality”
A balliberális lap tévesen idézte a dokumentumot, amelyben valójában a magyarok által támogatott kifejezés szerepel.

Poszt-trauma

Karácsony végérvényesen megbukott
Eddig és ne tovább!

Poszt-trauma

Karácsony a barlangban
A mama kedvencének negyvenöt éves koráig kellett várnia, amikor végre Gyurcsány megengedte neki, hogy játszhasson egy kicsit.

Poszt-trauma

Lehullt az álarc a baloldalról
Ide jutottunk.

Aktuális

Ismét rekordot döntött az online kiskereskedelem
Egy év alatt harmadszor múlta felül minden korábbi teljesítményét az internetes és csomagküldő értékesítés Magyarországon.

Fricz Tamás blogja

Erkölcsi értelemben leírta magát, aki a halált politikai érdekek mentén mérlegeli
Akinek a gyászolók tömege „kihasználatlan kommunikációs lehetőség”, az menthetetlen.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!