Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Rio 2016
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/rio-2016/tomegevel-vasarolhattak-meg-a-birokat-rioban-3932179/

Tömegével vásárolhatták meg a bírókat Rióban

Súlyos korrupciós vádakkal illetik magas rangú bennfentesek az amatőr boksz vezetését.

A Guardian a sportág több magas rangú bennfentesétől úgy értesült, hogy az ökölvívó-mérkőzések egy részét, köztük több súlycsoport érmes meccseit is eladták. Az amatőr boksz vezető testülete a lap szerint korrupcióval sújtott. A megkérdezettek úgy tudják, hogy több bírót és pontozóbírót is megvesztegettek annak érdekében, hogy az egyik versenyzőnek kedvezzenek ítéleteikkel a ringben. Sőt azt állítják, nem csak az olimpia fertőzött: a fenti bírók a nagyobb világversenyek előtt rendszeresen összegyűlnek, hogy eldöntsék, melyik bokszoló juthat tovább, és melyik nem. A források nevük eltitkolását kérték a laptól, mert attól tartanak, ha nyilvánosságra hozzák kilétüket, a nemzetükbeli bokszolóknak ártani fognak a későbbi versenyeken.

Nem először vetül árnyék az amatőr ökölvívásra a nyári játékokon. 1988-ban a világklasszis Roy Jones Jr.-t legyőző Park Si-hun diadaláról is azt mondták, lehetetlen, hogy a ringben dőlt el a meccs. Az amatőr világszövetség (AIBA) korábbi tagja, a román Rudel Obreja szintén korrupciógyanús ügyekre hívta fel a figyelmet a 2008-as pekingi játékok idején, válaszul kiebrudalták a testületből.

A BBC a 2012-es londoni olimpia előtt hozta nyilvánosságra, hogy Azerbajdzsán 10 millió dollárt adott kölcsön az amatőrboksz-világszövetségnek, hogy az ökölvívó-sorozatot indíthasson, de a pénzt nem fizette vissza. Azerbajdzsán a vádak szerint így fizetett az érmekért, amelyekhez bokszolóit hozzásegítették utóbb. A szövetség vizsgálata cáfolta a vádakat.

Habár az AIBA vezető testületének több tagját is leváltotta tavaly, a nevük eltitkolását kérő források állítják, a korrupció sokkal kifinomultabb formáit alkalmazzák már London óta, és az illegális manőverek elterjedtek a sportágon belül. A csalók a pontozóbíróknak például kéz- és fejmozdulatokkal jelzik, hogy melyik sarokban lévő bokszoló nyerje a meccset. Ezen a módszeren változtattak a lebukás veszélye miatt, így maradt a fent említett közös tanácskozás a nagy versenyek előtt.

„Ez az egész szép csendben zajlik, de néha olyan égbekiáltó nyíltsággal megy a csalás, hogy az embernek hányni támad kedve” – mondta a lap egyik forrása. Az AIBA viszont állítja, nagyon komoly szűrön mennek keresztül a bokszbírók, ők mindent megtesznek, hogy a pontozás minél transzparensebb legyen.

Az ír Seamus Kelly, aki korábban bíróként tevékenykedett, a Guardiannek elárulta, a 2011-es dohai arab játékokon őt is rá akarták venni csalásra egy meccs előtt, mégpedig arra, hogy az egyik bokszolót hozza ki győztesnek. Miután ezt jelezte a szövetségnek, 2014-ben annak rendje és módja szerint őt is félrerakták azzal az indokkal, hogy egy ifjúsági versenyen agresszíven viselkedett egy bírótársával.

A források hangoztatják: sok bíró azért nem mer megszólalni a mindent átszövő korrupció ügyében, mert akkor kiesne a pikszisből, és nem alkalmazná tovább a világszövetség. Az ugyanakkor érdekes szerintük, hogy az egyes kvalifikációs versenyekre pályázó és azokat megnyerő országok adott esetben több százezer dollárt fizetnek a szövetségnek, hogy házigazdák lehessenek, és az ott induló ökölvívóik nagy számban jutnak ki a soron következő világeseményekre.

Az AIBA több közleményt is kiadott a vádakat illetően, a legtömörebben egy nem olyan régi dokumentumban foglalta össze a lényeget: „nem kívánunk pletykákra reagálni”.

Michael Conlan, a harmatsúly világbajnoka keddi negyeddöntője után feldúlva nyilatkozott – írja az Irishtimes.com. A bokszoló Vlagyimir Nyikitin ellen meccselt, és a meccs végén ünnepeltette magát, biztos volt győzelmében. A pontozóbírók az oroszt hozták ki győztesnek az első és a harmadik menetben is, így az ír veszített. „Az AIBA egy csaló szervezet, rohadt csalók. Mindenkit lefizetnek, soha többet nem fogok általuk szervezett versenyen indulni” – fakadt ki Conlan.

Rióban 49 kilóban egy kínai bokszolót láttak gyengébbnek egy kenyainál, akit előbbi laposra vert, még rá is kellett számolni az afrikaira. Ugyanaz történt, mint Conlannél, a végén hiába ünnepelt Lu Bin, a bíró Peter Mungai Waruit hozta ki győztesnek. A kínai összeomlott.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

A szuperkötvény lett a favorit a piacon
Az Államadósság-kezelő Központ harmadik negyedéves, friss adatai szerint mára egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz lett a legkeresettebb konstrukció a piacon.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Jerry, Rainlla és Johnas
Hongkong a gazdagok játszótere. Emésztgettem volna még ezt a mondatot, de Manoj, a hiperaktív indiai csak beszélt tovább. Mellé ültem le, miután bemutatkoztam egy asztaltársaságnak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …