Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/sport-archivum/a-kemeny-munkaban-hisz-a-gorbicz-utod-4043298/

A kemény munkában hisz a Görbicz-utód

Tóth Gabriella még csak most vált nagykorúvá, de már rendszeres résztvevője a magyar női kézilabda-válogatott összetartásainak. Interjú.

– Mikor ismerkedett meg a kézilabda alapjaival?
– Hajdú-Bihar megyében, egy Berettyóújfalu melletti városban, közel a román határhoz, Komádiban kezdtem el kézilabdázni tízévesen, az iskolai csapatban. Érdekes kezdés volt, mert eleinte csak azért jártam le, hogy a testvérem edzésein nézelődjek. Aztán megtetszett a közeg és én is elkezdtem ezt a sportágat.

– Úgy tudom, nagyon gyorsan felfedezték tehetségét, így nem volt véletlen, hogy erre Győrben is felfigyeltek. Nagyon fiatalon az ország másik végébe költözött, hogyan élte meg?
– 2009 nyarán kerültem Győrbe, akkor tizenkét éves voltam. Gyerekfejjel egy teljesen idegen és ismeretlen városba kellett költöznöm. Nem volt mellettem anyukám, aki sok mindenben tudott volna segíteni, így mindenről magamnak kellett gondoskodnom.

– Általában a korosztályánál idősebb csapatokban játszik. Így az sem volt véletlen, hogy 17 évesen behívták a junior válogatottba. Hogyan fogadják az idősebbek?
– Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy ilyen fiatalon már a junior válogatottban szerepelhetek. Sok klubbeli csapattársam is ott volt, így nem volt gond a beilleszkedéssel. Nyilván mindenki máshogy reagálja le, hogy csak idősebbekkel van körülvéve, de eddigi tapasztalataim alapján bátran mondhatom, hogy elfogadtak és segítenek nekem.

– A különböző portálokon posztja mellé az van írva, hogy irányító, átlövő. Ez a sportág két meghatározó pozíciója. Melyik áll a szívéhez közelebb?
– Mindkét helyen szoktam játszani. Azonban mindenképpen az irányító posztot érzem közelebb magamhoz, mert ott jobb teljesítményt tudok nyújtani és a magasságom miatt nem vagyok egy tipikus átlövő alkat.

– Nyáron egy utolsó másodperces góllal búcsúzott el az éremtől az U20-as válogatott a horvátországi világbajnokságon. Hogyan értékelné lehiggadva, átgondolva csapat és önmaga teljesítményét?
– Nem úgy sikerült ez a világbajnokság, ahogy terveztük, nem jött ki a lépés. Négy év alatt ez volt a leggyengébb versenyünk. Nagyon bánt még a mai napig is az az utolsó másodperces gól, azt a meccset nekünk meg kellett volna nyernünk.

– Csapata a 2014–2015-ös szezont már Mosonmagyaróváron kezdte. Azonban amíg nem készül el az új sportcsarnok, addig albérletben Mosonszolnokon kénytelenek játszani. Milyen az új környezet, hogyan fogadták az együttest a helyiek?
– Nagyon jó a környezet. Bátran mondhatom: otthon érezzük magunkat! Úgy érzem, a helyiek jól fogadtak minket, eszméletlen hangulatot tudnak varázsolni a meccseken. A nehéz helyzetekben mellettünk állnak, így egyértelmű, hogy mi is odatesszük magunkat és mindent elkövetünk a győzelemért. Ezúton is szeretném nekik megköszönni, hogy a csapat mellett állnak!

– Mi a Mosonmagyaróvári KCSE célja ebben az idényben? Elégedett önmaga eddigi teljesítményével?
– Az együttes célja, hogy stabilan nyolc között legyen a bajnokságban, és folyamatos fejlődést tudjon mutatni Róth Kálmán kezei alatt. Személy szerint mindig arra törekszem, hogy a lehető legtöbbet hozzá tudjam tenni a csapat játékához, de tudom, hogy sok mindenben kell még fejlődnöm.

– Két évvel ezelőtt elsőként kapta meg a Görbicz Anita-díjat. A kézilabdában jártas szakemberek véleménye szerint ön lehet a győriek csapatkapitányának méltó utóda. Minek köszönhető ez?
– Elsősorban a rengeteg munkának. Azt szokták mondani, hogy a kemény munka meghozza gyümölcsét. Mindenképpen szerencsésnek érzem magam, hogy Róth Kálmán kezei alatt dolgozhatok, hiszen nála még az edzéseken is a legjobbra kell törekedni.

– Németh András egy éve irányítja a női kézilabda-válogatottat. Az összetartásokra önt is rendszeresen meghívja, bár a kapitány kvalitásai elismerése mellett hangsúlyozza: Tóth Gabriella a jövő embere. Nyakunkon a hazai rendezésű Eb, ami egy játékos pályafutása alatt jó, ha egyszer fordul elő. Miben kell fejlődni, hogy Tóth Gabriella neve is ott legyen a szűkített keretben?
– Németh Andrástól sok újat tudok tanulni, de védekezésben és támadásban is egyaránt fejlődnöm kell. Tudom, hogy két világklasszis irányító (Görbicz Anita és Szucsánszki Zita – a szerk.) van előttem a rangsorban, de azt megígérhetem, hogy nagyon fogok igyekezni az elkövetkező két hónapban.

A múlt hétvégén Szigetszentmiklóson nemzetközi tornát rendezett a Magyar Kézilabda Szövetség. A válogatott százszázalékosan tartotta itthon a kupát. Többek között Tóth Gabriella is pályára lépett, és hat gólt lőtt. A hétvégéről az alábbiakat mondta:

 

„Minden alkalommal egyre jobban érzem magam a válogatottban, egyre jobban megismerjük egymást az idősebb játékosokkal is. Rengeteg most a fiatal, így a beilleszkedés is könnyebben ment. A hangulat az összetartásokon, edzésen és edzésen kívül is remek volt. Bár az edzések nagyon intenzívek, szövetségi kapitányunk sok játékos feladattal változatosabbá tette az edzést, amibe például egy kis foci is belefért. Természetesen taktikai feladatokat is gyakoroltunk, ilyenkor kapitányunk megköveteli a kellő figyelmet. Személy szerint Németh András mindig biztat, minden alkalommal bátorít. Úgy érzem, szavai jó hatással vannak rám! A meccsek, a megbeszélések és a kemény edzések között azért maradt idő szórakozásra is: vannak közös programjaink, így például sokat activityztünk. A torna során remek meccseket játszottunk, és mi, fiatalok is sok játéklehetőséghez jutottunk. Amikor pályán voltam igyekeztem a maximumot nyújtani. Minden alkalommal nagyszerű érzés a nemzeti csapatban játszani, most is élveztem a játék minden percét.\”

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Boris Johnson kért is halasztást, meg nem is
Újra az EU térfelén pattog a labda brexitügyben: teljes mértékben az állam-és kormányfők belátásán múlik, hogy a miniszterelnök vagy a – látszólag működésképtelen – londoni parlament iránymutatását követik.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Apolló a szürke zónában
Walid al-Aqqad gázai kertjében korinthoszi oszlopmaradványokat látni. Az épületen belül a bronzkortól az iszlám kalifátusokon át az oszmán, majd a brit uralom idején készült műremekek láthatóak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …