Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, SZEMbeszéd
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/szembeszed/megtalaltuk-ii-erzsebet-magyar-rokonait-4080702/

Megtaláltuk II. Erzsébet magyar rokonait

Rhédey Klaudia egy morganatikus házasság révén lett Württembergi Sándor felesége és Hohenstein grófné. II. Erzsébet királynő az ükanyjaként gondolhat rá vissza.

Bernáth Zoltán nagyanyja, Rhédey Ida már az 1920-as években mesélt unokájának az őséről, akire a család rendkívül büszke volt akkor és az most is. Az 1812-ben Erdőszentgyörgyön született Rhédey Klaudia ugyanis az angol királynő magyar ükanyja. A család magyar gyökereit, mint tényt ugyan gyakran megemlítik a hírekben, de azon túl nem szólnak többet Rhédey Klaudiáról, ahogy leszármazottainak vérvonaláról sem. Bernáth Zoltán kisgyermekként ismerte meg a családi legendáriumot, amelyet neki köszönhetően most itt a SZEMbeszédben mi is megismerhetünk.

Az interneten könnyen utána lehet olvasni a Rhédeyeknek: nemcsak erdélyi fejedelem van a soraik közt, őseiket egészen Aba Sámuel királyig vezetik vissza. Bernáth Zoltán elmondása szerint a család mérhetetlenül büszke gyökereire. Rhédey Klaudia története, ha fogalmazhatok így: hab a tortán.

A 19. században a felső tízezerhez tartozó családnak palotája volt Bécsben, a városban, amely Zoli bácsi szerint akkoriban a vidámság, és a tánc  fővárosa volt. A Rhédey nagymama elmesélése szerint a württembergi király unokaöccse, Würtembergi Sándor herceg 1830-ban egy udvari bálon vette észre a gyönyörű magyar lányt. A fáma úgy tartja, a fiatalok ahogy egymásra pillantottak úgy szerelembe is estek.

 

„Württembergi Sándor azon gondolkozott, hogy hogyan juthat Klaudia közelébe, tudniillik annak idején a bálokon táncrendek voltak. Klaudiának le voltak kötve a táncpartnerei. A feltevés szerint egy Nádasdi gróf, aki jóban volt Württembergi Sándorral, közölte vele, hogy ő is táncol Klaudiával, s akkor majd beszél vele. Végül a gróf párt cserélt a herceggel, és így jöhetett létre a találkozás” – meséli a 97 esztendős Bernáth Zoltán.

A szerelem nagy úr, mint fogalmaz, de gyorsan hozzá is teszi, hogy a folytatás nem volt leányálom a két előkelő ifjú  számára. A Württembergi királyi ház ugyanis közölte Sándorral, hogy tudomásul veszik a Klaudiával kötendő házasságot, de azt nem tartják egyenlőnek. Mindezt Klaudia apja, Rhédey László csak az eljegyzés napján tudta meg. Zoli bácsi szerint a gróf dühbe gurult és majdhogynem kidobta Württembergi Sándort az erdőszentgyörgyi kastélyából. A családi legendárium szerint Klaudia és a herceg szerelme csak azután teljesedhetett be, hogy a Rhédey család feje elhunyt. Württembergi Sándor kitartását jól példázza az is, hogy az öt év várakozás alatt megtanult magyarul. A szerelmesek 1835 május 2-án Isten színe előtt megesküdtek.

Katona Csaba, az MTA BTK TTI történésze szerint Sándor herceg azzal, hogy elvette Klaudiát, egyenesen rangon aluli, úgynevezett morganatikus házasságot kötött. Hitvese ugyanis hiába volt grófnő, nem uralkodóházból származott, így Klaudia nem viselhette a hercegné címet sem.

„Helyette a Hohenstein grófné címet kreálták neki. Gyermekei sem örökölhették apjuk rangját, hanem ők is Hohenstein grófok lettek. Tudatos dinasztikus házasságról tehát egyáltalán nincs szó. Történelmietlen lenne megközelíteni egy 1835. évi házasságot egy évtizedekkel későbbi esemény, az angol királyi házzal kialakuló rokonság felől” – magyarázza a történész.

Bernáth Zoltán a kedvünkért egyszerűen, és érthetően lerajzolta Klaudia leszármazottainak sorát egészen II. Erzsébet királynőig.


Sorozatunk második részében Rhédey Klaudia története mellett már a Windsor családot is górcső alá vesszük. Ugyanakkor kiderül az is, hogy Magyarországon mikor válik nosztalgikussá a világ egyik leggazdagabb családjának és magyar gyökereinek története. Folytatjuk.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Kósa Lajos: A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható
Kósa Lajos azt mondta, hogy az őszi ülésszakban ez lesz a két fő irány. Ebben „semmi meglepő nincs, mert eddig is ezt csináltuk, és mindig is erről beszéltünk a kampányban” – jegyezte meg.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Apolló a szürke zónában
Walid al-Aqqad gázai kertjében korinthoszi oszlopmaradványokat látni. Az épületen belül a bronzkortól az iszlám kalifátusokon át az oszmán, majd a brit uralom idején készült műremekek láthatóak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …