Keresés
Magyar Nemzet
2019. augusztus 18., vasárnap, Ilona napja
Archívum, Szuperplán
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/szuperplan/ezuttal-shyamalan-tenyleg-mindent-atertekel-3908853/

Ezúttal Shyamalan tényleg mindent átértékel

Kritikai és kasszasiker a Széttörve, A sebezhetetlen rendezője már folytatásra készül.

M. Night Shyamalannal történt valami. Hogy kinek a keze lehet a dologban, szellemeké, földönkívülieké, más misztikus erőé, azt nem tudni. Még az is lehet, hogy a változást a rendezőben kell keresnünk: felismerhette, néhány klasszikusból nem fog megélni élete végéig, hát összekapta magát. A Hatodik érzék (1999) és a Jelek (2002) indiai–amerikai rendezője jó ideje már csak árnyéka volt önmagának. Már a 2006-os Lány a vízben sem volt egy túl minőségi eresztés, de a Föld utánhoz és főleg Az utolsó léghajlítóhoz képest még az is egy igényes borzongásnak bizonyult. De Shyamalan mégsem kívánhatott a bugyuta, szedett-vedett akciófantasyk királya lenni, mert A látogatással és most a Széttörve című filmmel ismét elindult felfelé.

A változás nemcsak ott érhető tetten, hogy kis költségvetésű, eredeti történetek felé mozdult: a Széttörve visszatérés is a korábbi évek ötletességéhez, izgalmához. Még úgy is, hogy misztikát nem igazán kapunk: az új film egy feszültséggel teli, karakter- és emberközpontú thriller, leginkább a tavalyi év egyik kellemes meglepetésének, a Cloverfield Lane 10-nek a nyomdokaiban. A történet jelentős egyezéseket mutat: egy pincében vagyunk, az ott foglyul ejtetteknek pedig fogalmuk sincs, mit tervez velük az a pszichopatának tűnő karakter, aki odavitte őket. John Goodman után James McAvoy dolga még nehezebb volt: huszonhárom karaktert kellett életre keltenie. Kevin/Dennis/Barry ugyanis disszociatív személyiségzavarral küzd, problémája pedig kezd egyre súlyosabbá válni: elszabadulóban van huszonnegyedik személyisége, a férfi pedig elrabol három fiatal lányt, ki tudja, milyen célból.

Tarthattunk attól, ami ezután történik: a film előzetese egy, a szerepeit kínosan váltogató főhőst ígért, aki már megszólalásával is feszültséget kelt a nézőben, csak épp nem a jó értelemben. Nos, az aggodalom felesleges volt: McAvoy könnyedén viszi el (olykor szó szerint) a hátán a filmet, sikerül még a legneccesebb próbálkozásokból is jól kijönnie. Pedig előzetesen az ember inkább azt javasolta volna: inkább ne kísérletezzen, kiskorú srác megformálásával főként ne, mert kínosan sülhet el a végén az egész. Ez rossz tanácsnak bizonyult volna: mind McAvoynak, mind Shymalannek jót tett a kísérletezés, az, hogy mertek valami újat lépni.

A rendező ezúttal hanyagolta a misztikus borzongatást, helyette egy zsigeribb nyomasztás irányába indult el, nagyon helyesen. Közben pedig a jelek (nem, nem azok) szerint visszatért a gyökerekhez: egyik kedvenc filmjének A sebezhetetlent tartja, és bizony nem árt ismernünk a Bruce Willis főszereplésével készült alkotást, ha értelmezni kívánjuk a Széttörvét. A slusszpoén legalábbis ez irányba mutat, de már a filmet nézve is eszünkbe juthat David Dunn története, akit felkeres a törékeny csontú Elijah.

Shyamalan pedig végre a kritikusok mellett a nézőknél is sikert könyvelhetett el: a Széttörve tarolt az Egyesült Államokban, nem is csoda, hogy már tervbe van véve a folytatás is. A rendező legalábbis Twitteren azt üzente, már van egy 11 oldalas vázlata, ami nem mondhatja el, miről szól, de ha valaki látta a Széttörvét, lehetnek sejtései. Ez alapján meglehet, nem is közvetlen folytatás lesz, csak az az univerzum tágul még inkább, amibe A sebezhetetlen után újabb emlékezetes alkotás került. Van okunk reménykedni.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Új templomot szenteltek a Zala megyei Csapiban
Soltész Miklós méltatta azt az erőfeszítést, hogy összefogással, az egyház, az önkormányzat, a hívők és a községbeliek kormányzati segítséggel templomot építettek.

Kvótaper

Szánthó Miklós: Politikai okai is lehetnek a kvótaper késleltetésének
A szakértő szerint az egész eljárás abszurd, mivel egy évekkel ezelőtti ideiglenes határozatot kérnek számon hazánkon 2019-ben.

Nemzeti vagyon

Hétezermilliárd forinttal nőtt 2010 óta a magyar állam vagyona
A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők szerint egyértelműen korrigálni kellett a szocialista-szabad demokrata kormányok tékozlását.

Aktuális

Hajnali Szék
Az augusztus 24-ei Bertalan nap a mezőségi Szék legjelentősebb ünnepe. Szomorú eseményhez kötődik, Birtalankor – ahogy a helyi lakosok mondják.

Fricz Tamás blogja

Mitől lenne progresszív a baloldal?
Meg kell vívni a nyelvpolitikai küzdelmet is, ehhez pedig az kell, hogy ne fogadjuk el a globalista-liberális világkép nyelvi-fogalmi kereteit. Szakítsunk tehát a progresszív baloldal kifejezéssel.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.