Keresés
Magyar Nemzet
2019. április 22., hétfő, Csilla, Noémi napja
Archívum, Szuperplán
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/szuperplan/ezuttal-shyamalan-tenyleg-mindent-atertekel-3908853/

Ezúttal Shyamalan tényleg mindent átértékel

Kritikai és kasszasiker a Széttörve, A sebezhetetlen rendezője már folytatásra készül.

M. Night Shyamalannal történt valami. Hogy kinek a keze lehet a dologban, szellemeké, földönkívülieké, más misztikus erőé, azt nem tudni. Még az is lehet, hogy a változást a rendezőben kell keresnünk: felismerhette, néhány klasszikusból nem fog megélni élete végéig, hát összekapta magát. A Hatodik érzék (1999) és a Jelek (2002) indiai–amerikai rendezője jó ideje már csak árnyéka volt önmagának. Már a 2006-os Lány a vízben sem volt egy túl minőségi eresztés, de a Föld utánhoz és főleg Az utolsó léghajlítóhoz képest még az is egy igényes borzongásnak bizonyult. De Shyamalan mégsem kívánhatott a bugyuta, szedett-vedett akciófantasyk királya lenni, mert A látogatással és most a Széttörve című filmmel ismét elindult felfelé.

A változás nemcsak ott érhető tetten, hogy kis költségvetésű, eredeti történetek felé mozdult: a Széttörve visszatérés is a korábbi évek ötletességéhez, izgalmához. Még úgy is, hogy misztikát nem igazán kapunk: az új film egy feszültséggel teli, karakter- és emberközpontú thriller, leginkább a tavalyi év egyik kellemes meglepetésének, a Cloverfield Lane 10-nek a nyomdokaiban. A történet jelentős egyezéseket mutat: egy pincében vagyunk, az ott foglyul ejtetteknek pedig fogalmuk sincs, mit tervez velük az a pszichopatának tűnő karakter, aki odavitte őket. John Goodman után James McAvoy dolga még nehezebb volt: huszonhárom karaktert kellett életre keltenie. Kevin/Dennis/Barry ugyanis disszociatív személyiségzavarral küzd, problémája pedig kezd egyre súlyosabbá válni: elszabadulóban van huszonnegyedik személyisége, a férfi pedig elrabol három fiatal lányt, ki tudja, milyen célból.

Tarthattunk attól, ami ezután történik: a film előzetese egy, a szerepeit kínosan váltogató főhőst ígért, aki már megszólalásával is feszültséget kelt a nézőben, csak épp nem a jó értelemben. Nos, az aggodalom felesleges volt: McAvoy könnyedén viszi el (olykor szó szerint) a hátán a filmet, sikerül még a legneccesebb próbálkozásokból is jól kijönnie. Pedig előzetesen az ember inkább azt javasolta volna: inkább ne kísérletezzen, kiskorú srác megformálásával főként ne, mert kínosan sülhet el a végén az egész. Ez rossz tanácsnak bizonyult volna: mind McAvoynak, mind Shymalannek jót tett a kísérletezés, az, hogy mertek valami újat lépni.

A rendező ezúttal hanyagolta a misztikus borzongatást, helyette egy zsigeribb nyomasztás irányába indult el, nagyon helyesen. Közben pedig a jelek (nem, nem azok) szerint visszatért a gyökerekhez: egyik kedvenc filmjének A sebezhetetlent tartja, és bizony nem árt ismernünk a Bruce Willis főszereplésével készült alkotást, ha értelmezni kívánjuk a Széttörvét. A slusszpoén legalábbis ez irányba mutat, de már a filmet nézve is eszünkbe juthat David Dunn története, akit felkeres a törékeny csontú Elijah.

Shyamalan pedig végre a kritikusok mellett a nézőknél is sikert könyvelhetett el: a Széttörve tarolt az Egyesült Államokban, nem is csoda, hogy már tervbe van véve a folytatás is. A rendező legalábbis Twitteren azt üzente, már van egy 11 oldalas vázlata, ami nem mondhatja el, miről szól, de ha valaki látta a Széttörvét, lehetnek sejtései. Ez alapján meglehet, nem is közvetlen folytatás lesz, csak az az univerzum tágul még inkább, amibe A sebezhetetlen után újabb emlékezetes alkotás került. Van okunk reménykedni.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Alig érkeznek EU-munkavállalók Nagy-Britanniába
Minimálisra csökkent az újonnan érkező külföldi EU-munkaerő hozzájárulása a nagy-britanniai munkavállalói állomány bővüléséhez a brit EU-tagságról tartott népszavazás óta.

Poszt-trauma

Meg kell állítani Orbánékat!
Ismét húsvétkor támadt a Deutsche Welle.

Poszt-trauma

Bősz Anett megrendítő üzenetet küldött
Megszólalt a törpepárt arca.

Poszt-trauma

Gyorsítóval tömi az ENSZ a görög banki alkalmazottakat?
Más magyarázat nincs.

Poszt-trauma

A robbantások országa
Hajmeresztő adatok láttak napvilágot.

Aktuális

Ferenc pápa: Mindenkinek el kell ítélnie a soha nem igazolható terrorcselekményeket
Ferenc pápa olasz nyelvű beszédében ismételten „lelki és atyai közelségét” fejezte ki Srí Lanka népének. Az egyházfő azt mondta, imádkozik a számtalan áldozatért és sebesültért.

Fricz Tamás blogja

Kedves Tóth Bertalan, ön miért nem mond igazat?
Ha egyetlen idézetet fel tud mutatni az elnök elvtárs az elmúlt időszakból vezető kormánypárti politikusoktól, amelyben kijelentik, hogy cél az unióból való távozás, akkor álljon elő vele.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.