Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Szuperplán
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/szuperplan/nincs-egyszeru-valasz-a-migraciora-3914927/

Nincs egyszerű válasz a migrációra

A Fekete kefe rendezője, Vranik Roland vígjátékot akart, de végül dráma lett Az állampolgár című filmje.

Ha migrációról, menedékkérőkről, menekültekről beszélünk, akkor általában trendekről, számokról és politikai döntésekről van szó, nem egyénekről. Ez a személytelenség eltakarja az emberi szempontot, de nemcsak ez a baj, hanem az is, hogy közben a legtöbben nem látjuk át, mi történik a migráció és a menedékkérők kapcsán a gyakorlatban. Nem látjuk be az utakat, amelyeket a jog és az állami intézmények útvesztőiben bejárnak. Ezeket az útvesztőket kibogozni sokszor a szakemberek számára is komoly feladat. A közéletben talán a legfontosabb téma lett az elmúlt években a migráció, ám a számháború és a politikai-ideológiai állásfoglalások keveset árulnak el arról, hogyan működnek a dolgok a valóságban.

Ilyen körülmények között elég nehéz megszabadulni a jól bejáratott kliséktől. Az eddig egy vígjátékot (Fekete kefe) és egy filmdrámát (Adás) jegyző filmrendező, Vranik Roland is elismeri, hogy előítéletekkel kezdtek neki Az állampolgár című filmnek. A kezdeti tervtől, hogy klasszikus vígjátékot forgassanak, hamar eltértek. Úgy döntöttek, inkább a menedékkérők szemszögéből mutatják be a magyar társadalom idegenellenes, sőt rasszista vonulatait. A rendező a film premier előtti vetítésén őszintén bevallotta, hogy ez a magyarságkép nem igazolódott be, amikor elkezdtek beszélgetni a Magyarországon menedéket kérő vagy menedékre lelt emberekkel.

Nem számoltak be bántalmazásokról, kedvesnek találták a magyarokat, és Magyarországot is megkedvelték. Ez arra sarkallta az alkotókat, hogy egy Magyarországra beilleszkedni próbáló nigériai férfi történetén keresztül próbálják elbeszélni ezt az összetett valóságot, amelyben nem egy befogadást elutasító társadalom és egy boldogulni igyekvő menedékkérő áll egymással szemben, vagy fordítva, inkább egy egyén összetett és nagyon nehéz útjáról van szó addig a pontig, amíg megkapja vagy nem kapja meg a magyar állampolgárságot – ez nem derül ki, ám előbb-utóbb mindenképpen el kell döntenie, hogy képes-e kötődni Magyarországhoz.

A hétfői vetítés a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület filmklubján jóval megelőzte a január 26-i mozibemutatót, így nem lenne ildomos részleteket elárulni a történetről. Az viszont talán nem titok – már az előzetesből is sejthető –, hogy az alkotókra erősen hathatott Rainer Werner Fassbinder A félelem megeszi a lelket című legendás filmje.

Ez a gyanú a mozit nézve be is igazolódik: a szerelmi szál a történetben Wilson, az állampolgárságért folyamodó biztonsági őr és Mari, az idősödő, rossz házasságban élő magyartanárnő között szövődik, ami nagyon hasonló Fassbinder filmjében Emmi és Ali szerelméhez. De még a Marit alakító Máhr Ági is hasonlít is egy kicsit a Fassbinder filmjében játszó német Brigitte Mirára, és időnként mintha a kosztümök, a képi világ, a gesztusok, sőt a pár színészi alakítása is rájátszana Fassbinder filmjének hangulatára. Főleg, hogy igazán nem derül ki, mikor játszódik a film. 

Wilson is nagyon hasonlít Alihoz: szorgalmas, törekvő bevándorló, aki mégis szorongások közepette éli az életét, nem is tehet másként, hiszen a honvágy és a múltbeli traumák leküzdése, az új nyelv és új kultúra megtanulása akkor is óriási feladat lenne, ha egy szuperbefogadó, hipertoleráns társadalommal volna dolga az illetőnek, ami nyilván közel sincs így, ez a filmben is megjelenik, csak éppen nem ez áll a középpontjában. A rendező azt mondja: képzeljük el, hogy nekünk kell Nigériában megtalálni a helyünket nyelvtudás és baráti-rokoni segítség nélkül. Vajon talpra állnánk néhány hónap alatt?

A főszerepet a bissau-guineai közgazdász, villamosvezető, amatőr színész dr. Cake Baly Marcelo játssza, és rendkívül jól alakítja Wilsont. Nem lehet panasz az iráni menedékkérőt megformáló Arghavan Shekarira sem, aki mögött egyébként szintén sikeres integrációtörténet van, igaz, ő soha nem volt menedékkérő, hanem egyetemre érkezett Magyarországra, és itt ragadt. Bár végül nem vígjáték lett, a film azért kiaknázza a beilleszkedés döccenőinek humoros oldalát is, a nyelvi nehézségek és kulturális különbségek mélységei viszont kevésbé tárulnak fel, inkább a rendszer és az ember, a mindig személytelen adminisztráció és az egyéni sors kerül szembe egymással a filmben.

Az egyéni sorsoknak ezek a véletlenszerű találkozásai döntik el végül a legfontosabb kérdést is: hogy lesz-e Wilsonból állampolgár, és ha igen, hogyan.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

A szuperkötvény lett a favorit a piacon
Az Államadósság-kezelő Központ harmadik negyedéves, friss adatai szerint mára egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz lett a legkeresettebb konstrukció a piacon.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Megkezdődött az olasz békemenet
A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar trikolór is felbukkan „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!” felirattal.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …