Keresés
Magyar Nemzet
2019. szeptember 19., csütörtök, Vilhelmina napja
Archívum, Tollhegyen
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/tollhegyen-archivum/a-tiszanal-3895349/

A Tiszánál

Az uniós pénz csak a folyó „helyreállításáért” jár.

Miközben hatalmas (16 milliárd forintos) beruházással zajlik a Tisza-meder és -hullámtér vízszállító képességének állítólagos helyreállítása, a téma szakértői szerint az egész elképzelés, úgy, ahogy van, hibás, sőt egyenesen károkat okoz. Hogy ennek dacára sem állítják le az uniós támogatással zajló munkát, annak egyetlen oka, hogy az illetékes Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságnak (Kötivízig) tetszik, ami ott történik. Lapunk megkeresésére azt mondták, minden a legnagyobb rendben van.

Az ellentmondást egy kiadós vita tisztázhatná, ám a szakma – egzisztenciális okokból – nem szeretne a nyilvánosság elé lépni. A Magyar Nemzetnek is csak nevük elhallgatásával vállalták a véleményüket: kifejezetten rossz ötlet a folyót minél gyorsabban elvezetni ahelyett, hogy a megfelelő szakaszokon oldalra kivezetve megtartanák a vizet. Az utóbbi módszer ugyanis, miközben az árvízveszélyt csillapítja, segíti a helyi növénytermelést és az állattenyésztést. Ha ez valakinek ismerős, az alighanem Andrásfalvy Bertalan kapcsolódó gondolataival is találkozott már. A vízgazdálkodásban is szakértőnek számító professzor – az Antall-kormány egykori kultuszminisztere – számos könyvében foglalkozott a témával. Hajdan – írja – az „érkező nagy víztömegeket ( ) szétvezették a hatalmas ártér minden zugába, a halászóvíznek alkalmas tavakba és mélyedésekbe, a kaszálórétekre, a gyümölcsösök aljába és legelőkre, majd az apadás idején lehetővé tették a vizek visszakerülését a mederbe. Közben biztosították az ártérben élő emberek és állatok és más értékek kivonulását, illetve megmentését. ( ) E vízgazdálkodási mód a legkisebbre csökkentette ( ), hogy a nagy és hirtelen erejű árvíz rombolhasson és pusztíthasson.” Világos.

Hogy a Kötivízignek mégis miért a fordítottja tetszik? Megmondom: az uniós pénz csak a folyó „helyreállításáért” jár. Ez is világos. És riasztó.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Elhunyt Ríz Levente, Budapest XVII. kerületének polgármestere
Szomorú közleményt jelentetett meg Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala, melyet a főpolgármester, Tarlós István jegyez.
A brit kormány a brexittel kapcsolatos módosítási javaslatokat nyújtott be
Az Európai Bizottság szóvivője arról számolt be, hogy London csütörtökön megküldte több javaslatát a brüsszeli testületnek.

Poszt-trauma

Lyukra futottak a balliberálisok, nincs hiány mozdonyvezetőből
Nem létező alagútban gázolt a fantomvonat.

Poszt-trauma

Rendőrre támadt a késelő
Ugyanez akár a Keletinél is lejátszódhatott volna.

Poszt-trauma

Fényképen Karácsony újabb elégtelenje földrajzból
Vissza az iskolapadba!

Poszt-trauma

Fekete-Győr András „kompromisszumos” javaslata
Kikukázta a Juncker-féle bizottság egyik elvetélt ötletét a momentumos.

Levél Orbán Viktornak

Német belügyminiszter: Magyarország jelentősen hozzájárult a német és európai történelemhez
Az a bátorság, amiről Magyarország tanúságot tett, és amely országainkat mély barátsággal köti össze – írta levelében Horst Seehofer.

Törvénysértő perek 1945 után

Embertelen kommunista perek – Így számoltak le a „kulákokkal” és más ellenségekkel
A cél továbbra is az, hogy kutatásaikkal egyszerre tisztelegjenek a diktatúra áldozatainak emléke előtt, nyújtsanak jogi, erkölcsi és információs kárpótlást az egykori elítélteknek és leszármazottaiknak.

Aktuális

Az UEFA fellebbviteli bizottsága is elutasította a Honvéd óvását
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fellebbviteli bizottsága elutasította a Budapest Honvéd óvását, amelyet a magyar klub a Craiova elleni Európa-liga selejtező után nyújtott be.

Fricz Tamás blogja

Juncker az örök föderalista és globalista
Az Európai Bizottság leköszönő elnöke már nem változik meg: ő valóban az Európai Egyesült Államok híve volt és maradt a mai napig.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.