Keresés
Magyar Nemzet
2019. szeptember 21., szombat, Máté, Mirella napja
Archívum, Tollhegyen
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/tollhegyen-archivum/kesergo-veteranok-3894687/

Kesergő veteránok

Az amerikai veteránok visszailleszkedése a civil társadalomba sosem működött.

A halottakon már nem segít, de az elemző utókornak talán még tanulsággal szolgálhat, ha ráébred: valahol háborús áldozatnak számít az az öt ártatlan utas is, akit egy Miami melletti reptéren lőtt agyon – magyar idő szerint péntek este – egy Irakot megjárt veterán. A 26 éves Esteban Santiago korábban a nemzeti gárda kötelékében szolgált, és pár hónapja egyebek közt azért kezelték a pszichiátrián, majd szerelték le, mert „hangokat hallott”. A róla bemutatott fotó nem sejtet bármiféle elvetemült, bűnözői vonást, nem is állt rendőrségi megfigyelés alatt, nem ütközött a törvénnyel. Testvére azt nyilatkozta, az után változott meg, hogy hazatért a közel-keleti szolgálatból.

Az amerikai veteránok visszailleszkedése a civil társadalomba sosem működött. Az obsitosok zöme nem találja a helyét, gyökértelenül lézeng; keres valamit, talán egyfajta társadalmi elismerést, effélét, de a legtöbbször hiába. Legnagyobb pszichés kárt nem a félelem vagy a harcmező borzalma okozza a katonáknál, hanem a szégyenérzet, a lelkiismeret-furdalás, amikor elveszítik bajtársukat. (A kiképzés során egyvégtében az összetartozást sulykolják beléjük.) Meg persze az, ha utólag ráébrednek, hogy nem jó célokért harcoltak. De akkor már késő, jön a depresszió, a szorongás, az alvászavar, a drog A veteránok ügyeivel foglalkozó amerikai kormányhivatal egyik, még 2013-ban készült felmérésében olvastam, hogy az Államokban átlagosan 65 percenként (!) lesz öngyilkos egy leszerelt katona. Vagyis naponta 22-en választják önként a halát. Ez azt is jelenti, több embert veszít a hadsereg öngyilkosságok miatt, mint a harctéren! Aki nem lesz közülük öngyilkos, abból meg akár egy reptéri vérengző is lehet Aki – anélkül, hogy fölmenteném – valahol maga is háborús áldozat.

Kár, hogy a háborúk örök győzteseit ez nem érdekli.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Giorgia Meloni: Orbán Viktor Magyarországa megmutatja, hogyan lehet felemelt fővel európainak lenni
Példaképnek nevezte a visegrádi országokat, kiemelten Magyarországot a jobboldali Olasz Testvérek elnöke a párt pénteken kezdődött rendezvényén.
Bakondi György: Magyarország maga dönt migrációs politikájáról
A belbiztonsági főtanácsadó közölte: a Frontex legfrissebb adatai szerint idén jelentősen erősödött a migráció Törökország felől a balkáni útvonalon.

Poszt-trauma

Előkerült Kálmán Olga
Segítsen neked a Gyurcsány!

Poszt-trauma

Lyukra futottak a balliberálisok, nincs hiány mozdonyvezetőből
Nem létező alagútban gázolt a fantomvonat.

Poszt-trauma

Rendőrre támadt a késelő
Ugyanez akár a Keletinél is lejátszódhatott volna.

Poszt-trauma

Fényképen Karácsony újabb elégtelenje földrajzból
Vissza az iskolapadba!

Dózsa györgy úti baleset

Szelfizett az ütközéskor M. Richárd
Barátnőjének akart kedveskedni azzal a videóval M. Richárd, amelyet a két halálos áldozatot követelő Dózsa György úti ütközés pillanataiban saját magáról forgatott.

TÖMEGES BEFOGADÁS

Kaput nyithat az ellenzéki vezetés a bevándorlóknak
Az Európai Parlament balliberális erői, valamint a Soros György támogatta NGO-k és partnereik ugyanis egy új, települési szintű migránselosztási rendszer bevezetéséért dolgoznak.

Aktuális

A zene akár egész életeket is megváltoztathat
Vida Mónika Ruth-tal vasárnap este Zenei időutazás címmel a Pesti Vigadóban találkozhat a közönség a „Sem emlék, sem varázslat”-koncertsorozat nyitó hangversenyén.

Fricz Tamás blogja

Juncker az örök föderalista és globalista
Az Európai Bizottság leköszönő elnöke már nem változik meg: ő valóban az Európai Egyesült Államok híve volt és maradt a mai napig.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.