Keresés
Magyar Nemzet
2019. szeptember 23., hétfő, Tekla napja
Archívum, Tudomány és technika
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/tudomany-es-technika/oszinten-az-oregedest-gatlo-csodaszerekrol-4042132/

Őszintén az öregedést gátló csodaszerekről

Örök élet nincs. A hosszú fizikai és szellemi frissesség azonban elérhető, ha betegség nem gátolja erőfeszítéseinket.

Az öregedést kutató tudósok szerint vannak olyan egyszerű, hétköznapi lehetőségek a folyamat lassítására, amelyekkel elérhető az aktív, minőségi időskor. A minél hosszabb szellemi és fizikai frissesség, ahogyan azt az emberek egyszerűen meg szokták fogalmazni. Alfred Wolf, a Német Anti-aging (öregedés elleni) Orvosi Társaság elnöke sorolta fel ezeket a Focus.de oldalain, és nemrégen az MNO is írt róluk. A lényege az egészséges étrend, a mozgás, az alkohol mértékletes fogyasztása és a dohányzás elhagyása.

A német szakértő azt is kihangsúlyozza, hogy szkeptikusan kell fogadni, illetve figyelmen kívül kell hagyni azokat a csodaszereket, amelyek örök életet, megfiatalodást és hasonlókat ígérnek. Mert ilyen egyszerűen nincs. Mindenki megöregszik, nem valószínű az sem, hogy megérhetjük a 120 éves kort.

Az aktív öregkor elérése érdekében azért mégis fel lehet használni néhány tudományosan kifejlesztett és ellenőrzött szert. Alfred Wolf a maga példáján is említi ezeket. Az ilyen készítményeket azonban csak szükség esetén, kizárólag orvos tanácsára és ellenőrzése mellett szabad használni. Lássuk, miként sorolja fel ezeket a hétköznapi étrenden messze túlmutató, elsősorban bizonyos hormonok pótlására vonatkozó technikákat, illetve még pár jó tanácsot.

Az egészséges táplálkozást megfelelő kiegészítőkkel lehet támogatni. A vitalitás megőrzésében elsősorban az antioxidánsok, valamint a C- és az A-vitamin játszik fontos szerepet, mivel csapdába ejtik a káros szabad gyököket. Ide tartozik még a szelén, a folsav, az alfa-liponsav. A cink az immunrendszer, a réz az anyagcsere, a kalcium a csontok, a magnézium az idegek és az izmok működését segítve egészítik ki a koktélt. Amennyiben az étrendünk nem kiegyensúlyozott, érdemes az orvosunkkal tanácskozni, és számunkra megfelelő táplálkozáskiegészítőt kiválasztani.

Amikor a hormonpótlás szóba kerül, az orvosnak vérelemzés segítségével kell a meglévő állapotot felmérnie. Az ösztrogén hiányának jelei a nőknél a testet elöntő forró hullámok, az alvászavar és a depresszió. Férfiak esetében a tesztoszteron hiánya a fizikai erő, a libidó és az erekció csökkenésével jár. Hormonhiány esetén – de csakis orvosi ellenőrzés mellett – lehetséges azok pótlása. Alfred Wolf erre olyan készítményeket ajánl, amelyek tapaszok vagy gél formájában használatosak és a bőrön át „természetes” módon adagolhatók.

A melatonin szabályozza a belső óránk ritmusát és gondoskodik az alvásról. Ezenkívül van antioxidatív hatása is, elfogja a szabad gyököket és erősíti az immunrendszert. Mivel hormonról van szó, az orvos tanácsa nélkül ne fogyasszuk – mondta Alfred Wolf.

A mellékvese dehidroepiandroszteron hormonja, a DHEA döntő szerepet játszik testünk hormonháztartásában. Ezerszer nagyobb mennyiségben fordul elő a női szervezetben, mint az ösztrogén, és ezerszer hatásosabb, mint a tesztoszteron. Pozitívan befolyásolja az anyagcsere folyamatait. Csak vérvizsgálattal lehet megállapítani, ha valamilyen gond van a szintjével, és esetleg pótolni kell, de ez csak orvosi felügyelet mellett javallott. A DHEA erősíti az ereket és a libidót a nőknél, segíti a stressz könnyebb kezelését és javítja az agy működését.

A társasági kapcsolatok fiatalon tartják a lelket. Ehhez tartozik a jó baráti kör, a megértő partner és a kedves kollégák is. Alfred Wolf anti-aging szakértő szerint az erős kapcsolatok, amelyekben kibeszélhetjük magunkat és jókat nevethetünk együtt, jelentős fiatalító tényezők.

A jó kapcsolat fiatalít – csakúgy mint a kiteljesedő nemi élet. Egyiket sem szabad az évek múlásával elhanyagolni. Lehet, hogy a libidó már nem a régi, és az erekció is hagy maga után kívánnivalókat, de ilyen esetben beszélni kell az urológussal. A szakember tud segíteni a megfelelő vérellátás vagy – szükség esetén – a hormonháztartás helyreállításában.

Nincs olyan, az öregedést szabályozó gén, amely garantálná a hosszú életet. A 100 évet megélt testvérekkel végzett kutatások mégis azt mutatják, hogy bizonyos kromoszómáik megegyeztek. Ettől függetlenül még nem fejlődött ki olyan génterápia, amellyel meg lehetne hosszabbítani az emberek életét. A tudósok a betegségek génjeit és a génmutációkat kutatják, ezek pedig szoros kapcsolatban állnak a megbetegedésekkel és a korai halállal. Megismerésükkel és javításukkal elérhető lesz az egészségesebb öregkor. Természetesen mindez csak a távoli jövőben válhat valóra, gyerekeink vagy unokáink életében.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Balog Zoltán református lelkész kapta idén a Tőkés-díjat
A Tőkés László volt református püspök nevét viselő alapítványt 1989-ben alapították, a szervezet célja, hogy elismerje azokat, akik sokat tettek a magyar nemzet fejlődéséért.
Röplabdázónak adták ki magukat migránsok az athéni reptéren
Röplabda csapatnak adta ki magát 10 migráns az athéni reptéren, akik így próbáltak Görögországból Svájcba jutni, de őrizetbe vették őket.

Poszt-trauma

Orbán Viktornak zengett az Avanti Ragazzi
Nagy pillanat.

Poszt-trauma

Előkerült Kálmán Olga
Segítsen neked a Gyurcsány!

Poszt-trauma

Lyukra futottak a balliberálisok, nincs hiány mozdonyvezetőből
Nem létező alagútban gázolt a fantomvonat.

Poszt-trauma

Rendőrre támadt a késelő
Ugyanez akár a Keletinél is lejátszódhatott volna.

Illegális bevándorlás

Új erőre kaptak az NGO-k
Ismét 218 bevándorlóval a fedélzetén köröz a Földközi-tengeren az Ocean Viking, arra várva, hogy egy uniós országtól megkapja a partraszállási engedélyt.

Túlterhelt légtér

Megtelt az európai égbolt
Több rekord is megdőlt tavaly az európai légi közlekedésben, a legforgalmasabb szeptemberi napon csaknem 40 ezer repülőgép szállt a fejünk felett.

Aktuális

Köves Slomó: Magyarországon ma a zsidó közösség biztonságban és nyugodalomban élhet
Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija vasárnap Budapesten szólalt fel a közösség két új Duna menti zsinagógájának és két új tóratekercsének avatási ünnepségén.

Fricz Tamás blogja

Juncker az örök föderalista és globalista
Az Európai Bizottság leköszönő elnöke már nem változik meg: ő valóban az Európai Egyesült Államok híve volt és maradt a mai napig.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.