Keresés
Magyar Nemzet
2019. június 25., kedd, Vilmos napja
Archívum, Tudomány és technika
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/tudomany-es-technika/oszinten-az-oregedest-gatlo-csodaszerekrol-4042132/

Őszintén az öregedést gátló csodaszerekről

Örök élet nincs. A hosszú fizikai és szellemi frissesség azonban elérhető, ha betegség nem gátolja erőfeszítéseinket.

Az öregedést kutató tudósok szerint vannak olyan egyszerű, hétköznapi lehetőségek a folyamat lassítására, amelyekkel elérhető az aktív, minőségi időskor. A minél hosszabb szellemi és fizikai frissesség, ahogyan azt az emberek egyszerűen meg szokták fogalmazni. Alfred Wolf, a Német Anti-aging (öregedés elleni) Orvosi Társaság elnöke sorolta fel ezeket a Focus.de oldalain, és nemrégen az MNO is írt róluk. A lényege az egészséges étrend, a mozgás, az alkohol mértékletes fogyasztása és a dohányzás elhagyása.

A német szakértő azt is kihangsúlyozza, hogy szkeptikusan kell fogadni, illetve figyelmen kívül kell hagyni azokat a csodaszereket, amelyek örök életet, megfiatalodást és hasonlókat ígérnek. Mert ilyen egyszerűen nincs. Mindenki megöregszik, nem valószínű az sem, hogy megérhetjük a 120 éves kort.

Az aktív öregkor elérése érdekében azért mégis fel lehet használni néhány tudományosan kifejlesztett és ellenőrzött szert. Alfred Wolf a maga példáján is említi ezeket. Az ilyen készítményeket azonban csak szükség esetén, kizárólag orvos tanácsára és ellenőrzése mellett szabad használni. Lássuk, miként sorolja fel ezeket a hétköznapi étrenden messze túlmutató, elsősorban bizonyos hormonok pótlására vonatkozó technikákat, illetve még pár jó tanácsot.

Az egészséges táplálkozást megfelelő kiegészítőkkel lehet támogatni. A vitalitás megőrzésében elsősorban az antioxidánsok, valamint a C- és az A-vitamin játszik fontos szerepet, mivel csapdába ejtik a káros szabad gyököket. Ide tartozik még a szelén, a folsav, az alfa-liponsav. A cink az immunrendszer, a réz az anyagcsere, a kalcium a csontok, a magnézium az idegek és az izmok működését segítve egészítik ki a koktélt. Amennyiben az étrendünk nem kiegyensúlyozott, érdemes az orvosunkkal tanácskozni, és számunkra megfelelő táplálkozáskiegészítőt kiválasztani.

Amikor a hormonpótlás szóba kerül, az orvosnak vérelemzés segítségével kell a meglévő állapotot felmérnie. Az ösztrogén hiányának jelei a nőknél a testet elöntő forró hullámok, az alvászavar és a depresszió. Férfiak esetében a tesztoszteron hiánya a fizikai erő, a libidó és az erekció csökkenésével jár. Hormonhiány esetén – de csakis orvosi ellenőrzés mellett – lehetséges azok pótlása. Alfred Wolf erre olyan készítményeket ajánl, amelyek tapaszok vagy gél formájában használatosak és a bőrön át „természetes” módon adagolhatók.

A melatonin szabályozza a belső óránk ritmusát és gondoskodik az alvásról. Ezenkívül van antioxidatív hatása is, elfogja a szabad gyököket és erősíti az immunrendszert. Mivel hormonról van szó, az orvos tanácsa nélkül ne fogyasszuk – mondta Alfred Wolf.

A mellékvese dehidroepiandroszteron hormonja, a DHEA döntő szerepet játszik testünk hormonháztartásában. Ezerszer nagyobb mennyiségben fordul elő a női szervezetben, mint az ösztrogén, és ezerszer hatásosabb, mint a tesztoszteron. Pozitívan befolyásolja az anyagcsere folyamatait. Csak vérvizsgálattal lehet megállapítani, ha valamilyen gond van a szintjével, és esetleg pótolni kell, de ez csak orvosi felügyelet mellett javallott. A DHEA erősíti az ereket és a libidót a nőknél, segíti a stressz könnyebb kezelését és javítja az agy működését.

A társasági kapcsolatok fiatalon tartják a lelket. Ehhez tartozik a jó baráti kör, a megértő partner és a kedves kollégák is. Alfred Wolf anti-aging szakértő szerint az erős kapcsolatok, amelyekben kibeszélhetjük magunkat és jókat nevethetünk együtt, jelentős fiatalító tényezők.

A jó kapcsolat fiatalít – csakúgy mint a kiteljesedő nemi élet. Egyiket sem szabad az évek múlásával elhanyagolni. Lehet, hogy a libidó már nem a régi, és az erekció is hagy maga után kívánnivalókat, de ilyen esetben beszélni kell az urológussal. A szakember tud segíteni a megfelelő vérellátás vagy – szükség esetén – a hormonháztartás helyreállításában.

Nincs olyan, az öregedést szabályozó gén, amely garantálná a hosszú életet. A 100 évet megélt testvérekkel végzett kutatások mégis azt mutatják, hogy bizonyos kromoszómáik megegyeztek. Ettől függetlenül még nem fejlődött ki olyan génterápia, amellyel meg lehetne hosszabbítani az emberek életét. A tudósok a betegségek génjeit és a génmutációkat kutatják, ezek pedig szoros kapcsolatban állnak a megbetegedésekkel és a korai halállal. Megismerésükkel és javításukkal elérhető lesz az egészségesebb öregkor. Természetesen mindez csak a távoli jövőben válhat valóra, gyerekeink vagy unokáink életében.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Ellenzéki összefogás

Férgeknek nevezte helyi ellenfeleit az ellenzék közös esztergomi jelöltje
Cserép János személyében sikerült közös jelöltet állítania az ellenzéknek Esztergomban. A korábbi momentumos politikus be is mutatkozott: tetvekhez és parazitákhoz hasonlította a kormánypártok helyi képviselőit.

Poszt-trauma

Magántulajdon és földrajz
Egyre nagyobbat alakítanak az ellenzéki főpolgármester-jelöltek.

Poszt-trauma

Jakab jókorát rúgott a Fidesz szavazóiba
A kör bezárult.

Poszt-trauma

A BRFK helyre tette a Népszavát
Nem is tehettek mást.

Poszt-trauma

A nemlétező alagutakba nem is kell beférniük a motorvonatoknak
És ennek még teret engednek a sajtóban. Szomorú!

Aktuális

Potenciális terroristák járkálhatnak szabadlábon Németországban
Annak ellenére, hogy a terrorelhárítás bizonyítékokkal rendelkezik arról, hogy Ugur S. nemzetbiztonsági veszélyt jelent az országra nézve, csak nehezen lehet ellene fellépni.

Fricz Tamás blogja

Kálmán Olga jelölése: ezt most elcseszte, Gyurcsány elvtárs/úr!
A magyar választók döntő többsége nem szeret komoly pozíciók esetében kísérletezni: a szakértelmet és a tapasztalatot várja el a miniszterektől, a képviselőktől, a polgármesterektől és a főpolgármestertől.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.