Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Vélemény
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/velemeny-archivum/megdobbento-a-magyarok-szeretnek-ha-a-ceu-betartana-a-torvenyeket-3891542/

Megdöbbentő: a magyarok szeretnék, ha a CEU betartaná a törvényeket

Sokkoló közvélemény-kutatással jelentkezett a Századvég. Nem hiszi el, tényleg.

A többség a kormánnyal ért egyet a felsőoktatási vitában – ezt közölte a közpénzzel bőkezűen kistafírozott, finoman szólva is kormányközeli Századvég Alapítvány friss közvélemény-kutatásának eredményeit bemutató kommünikéjében.

Az intézet ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőttet hívott fel április 7. és 11. között, hogy felmérje, hogyan is viszonyul a magyar lakosság a lex CEU-ként elhíresült jogszabályhoz és az a körüli óriási nemzetközi botrányhoz, diplomáciai perpatvarhoz, tiltakozáshullámhoz, és egyáltalán. A szerencsés kiválasztottaknak három kérdést tettek fel, s az ezekre adott válaszok eredőjeként jutottak arra a megállapításra, hogy

a magyarok több mint kétharmada egyetért a kormány átalakítási javaslatával, más szóval támogatja, hogy Magyarországon csak olyan külföldi egyetem adhasson ki diplomát, amely betartja a magyar jogszabályokat, és külföldön is folytat valós oktatási tevékenységet.

A konkrét kérdés (egyébként a második a sorban), amely leginkább érinti a fentieket azonban így hangzott:

Ön inkább egyetért vagy nem ért egyet azzal, hogy Magyarországon csak olyan külföldi egyetem adhasson ki diplomát, amely betartja a magyar jogszabályokat, és külföldön is folytat valós oktatási tevékenységet?

Minden tiszteletünk ellenére e megfogalmazást kénytelenek vagyunk minimum tendenciózusnak minősíteni. Két komoly probléma is van vele:

A Századvég azt is felmérte, hogy hányan hallottak egyáltalán az ügyről (86 százalék), és hogy hányan tartanák („inkább”) szükségesnek népszavazás kiírását a CEU és a többi külföldi egyetem kérdésében (24 százalék). A további részleteket is elolvashatja, ha ide kattint.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …