Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 20., vasárnap, Vendel napja
Archívum, Vezércikk
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/vezercikk/rogan-ebedje-3873491/

Rogán ebédje

Magyarország az a hely, ahol a politikus a papírok szerint koldusszegény, életvitele alapján pedig krőzus.

Először a hazai bulvárban, de most már a komolyabb sajtóorgánumokban is elszaporodtak az úgynevezett olvasóriporterek, akik a zsebükben lévő okostelefonokkal a legváratlanabb helyzetben fotóznak le közismert embereket. Nem örülök a jelenségnek – politikusnak, celebnek éppúgy joga van a privát élethez, mint bárki másnak, és az időnként pénzzel is honorált olvasói fotó a legrosszabb emlékű házmester-mentalitást hozza elő belőlünk, a feljelentés soha meg nem szűnt kultuszát. (Van a jelenségnek egy másik változata is, amikor vélhetőleg a hatalomhoz közeliek bérelnek fel profi paparazzókat, de az most mellékszál, nem erről akarok írni.)

A hét végén Rogán Antalt és feleségét kapta lencsevégre egy olvasóból lett fotós: a propagandaminiszter négyfős társaságban ebédelt egy olasz ötcsillagos szálloda teraszán. A cikkből azt is megtudtuk, hogy a római étteremben a báránysült zöldségkörettel 38 euróba, a homár cukkinival pedig 42-be kerül. Én a tízezer forint fölötti főételben sem látok komoly problémát, mert nem gondolom azt, hogy egy miniszternek kizárólag a menzán szabadna étkeznie, és a populizmus bűnébe sem esnék azzal, hogy felemlegetem: Magyarországon százezrek vannak, akik idejét sem tudják megmondani, mikor ettek étteremben utoljára. Ráadásul közös érdek, hogy a politikus is vakációzzon és feltöltődjön, mert pihenten minden bizonnyal jobban tudja végezni a szavazók által rá bízott feladatokat. Az már valóban jogos kérdés, hogy a pihenéshez feltétlenül szükség van-e az elegáns Hotel de Russie éjszakánként negyedmillió forint induló árú szobájára (a miniszter nettó havi béréből három éjszakára futja), de mivel nem tudjuk biztosan, hogy valóban ott aludtak-e, nem bolygatnám tovább ezt az ügyet.

Szóval nekem a fentiekkel semmi bajom nem lenne, ha nem élnénk olyan álságos és eltorzult világban, mint amilyenbe a politikusok belekényszerítettek. Először is: nálunk a politikusok szeretik eltitkolni azt, miből és hogyan élnek. Hosszan tudnék itt írni gumiként nyúló lakóparki lakásról, vagyonnyilatkozatból kifelejtett értékekről, rokonok nevére írt ingóságokról. Magyarország az a hely, ahol a politikus a papírok szerint koldusszegény, életvitele alapján pedig krőzus. Tényleg csak a példa kedvéért: Rogán Antalnak papíron 46 milliós tartozása van, miközben helikopterrel jár lakodalomba. Az egész vagyonnyilatkozatosdinak így nincs semmi értelme.

Másodszor: kormánypárti politikusaink létrehoztak egy olyan steril környezetet maguknak, ahol nem tudják megzavarni őket okvetetlenkedő újságírók. Az egy szem Lázár Jánoson kívül mást gyakorlatilag lehetetlen megtalálni épkézláb kérdésekkel – egész (sajtó)hadosztályokat hoztak létre az elhárításra és a ködösítésre. Ha pedig megtalálják őket, szemrebbenés nélkül hazudnak – megint csak a példa kedvéért hoznám fel Rogánt, aki egészen addig semmit sem tudott a helikopterről, amíg nem mutatták meg neki a fényképeket. Ha pedig megpróbálnak mindent eltitkolni, nem kell azon csodálkozni, hogy az átlagos magyar polgárból előbújik az oknyomozó, és a legváratlanabb helyzetben készülnek fényképek. Ott tartunk ma Magyarországon, hogy a „Na, kivel ebédelt ma Habony Árpád?” képaláírással közölt fotóból jó eséllyel többet tudunk meg a közeljövőről, mint egy miniszterelnöki interjúból a közrádióban. És hiába rak össze a sajtó napnál világosabb történeteket, azokat az utolsó utáni pillanatig tagadják. Mészáros Lőrincnek sem volt semmi köze hónapokig a Mediaworkshöz, hogy aztán kiderüljön, mégiscsak az övé az egész. (Ha már a felcsúti polgármesternél tartunk: hétfőn derült ki, hogy vállalkozása megszerezte a 193. újságot is, és még alig járunk az év felénél.)

A hazai közéletben Kósáné Kovács Magda egykori MSZP-s miniszter tette közismertté egy erdélyi költő, Horváth Imre mondását: nem elég tisztességesnek lenni, hanem annak is kell látszani. Nagyon úgy tűnik, ez egyre kevesebb politikusnak sikerül.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Kósa Lajos: A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható
Kósa Lajos azt mondta, hogy az őszi ülésszakban ez lesz a két fő irány. Ebben „semmi meglepő nincs, mert eddig is ezt csináltuk, és mindig is erről beszéltünk a kampányban” – jegyezte meg.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Klopp-pal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Apolló a szürke zónában
Walid al-Aqqad gázai kertjében korinthoszi oszlopmaradványokat látni. Az épületen belül a bronzkortól az iszlám kalifátusokon át az oszmán, majd a brit uralom idején készült műremekek láthatóak.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …