Több ezer eurós bírságra számíthatnak a szabálysértő autógyártók

Az új keretrendszer javítja a már a piacon lévő és az eladásra kínált járművek ellenőrzését.

Forrás: vg.hu2020. 08. 31. 20:17
null
Budapest, 2012. február 15. Egy rendõr helyszíni bírságot készül kiszabni a Jászberényi úton. A Belügyminisztérium (BM) meghatározta azokat a közlekedési szabálysértési tényállásokat, amelyek elkövetése esetén - a rendelettervezet szerint - április 15-tõl meghatározott összegû bírságot kell kiszabni, továbbá rendelkezett a büntetések mértékérõl is. MTI Fotó: Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tisztább és biztonságosabb közlekedés érdekében a keddtől érvénybe lépő új szabályok révén szigorodik a korábbi típusjóváhagyási és a teljes európai piacfelügyeleti rendszer, fokozódik a vizsgálatok minősége és függetlensége, valamint erősödik az uniós piacon már forgalomban lévő gépkocsik ellenőrzése – közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Thierry Breton belső piacért felelős biztos tájékoztatása szerint a szeptember elsejétől érvényes új szabályok a tisztább és biztonságosabb mobilitást, a fogyasztók bizalmának helyreállítását szolgálják, valamint az európai gépjárműipar hosszú távú életképességét és globális versenyképességét biztosítják.

Az új keretrendszer javítja a már a piacon lévő és az eladásra kínált járművek ellenőrzését.

Az új gépjármű-típusok tesztelését és vizsgálatát végző műszaki szolgálatokat szigorú kritériumok alapján végzett független ellenőrzéseknek fogják alávetni.

Ezentúl a tagállamoknak rendszeresen, bizonyos számú gépkocsit kell majd átvizsgálniuk, melynek során

a nem megfelelő járművek esetében intézkedéseket hozhatnak a típusjóváhagyást kiadó hatóság bevonása nélkül.

Mindezeken felül az Európai Bizottság mostantól megfelelőségi ellenőrzéseket végezhet, akár laboratóriumokban, akár a közutakon is.

Amennyiben egy gyártó megsérti a forgalomba hozatalhoz szükséges típusjóváhagyási jogszabályokat a járművek visszahívását rendelheti el az uniós piacról, és gépkocsinként akár 30 ezer eurós (mintegy 10 millió forint) bírságot szabhat ki a gyártóra.

Ilyen intézkedéseket eddig csak a gépjárműtípust eredetileg jóváhagyó nemzeti hatóságok hozhattak – közölte az uniós biztos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.