15 millió? Egyelőre csak szavakban segített az MSZP

Az MSZP nem hajlandó elárulni, hogy mi lett a sorsa annak a tizenöt millió forintnak, amit állítólag a koronavírus elleni védekezésre ajánlottak fel lassan három hete. A szocialisták korábban megemelt képviselői juttatásukról állították, hogy azt jótékony célra fordítják, ám ennek az összegnek a felhasználásról sem adtak tájékoztatást. Mindez azért is érdekes, mert a járvány elleni küzdelemre számos felajánlás érkezett, ám azok kedvezményezettjeit mind megnevezték, így az adományok sorsa ellenőrizhető.

Bákonyi Ádám
2020. 04. 13. 17:29
TTH Bertalan
Budapest, 2020. március 24. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke felszólal a koronavírus elleni védekezésrõl szóló törvénytervezet általános vitáján az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. március 24-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialisták nagy csinadrattával jelentették be március 26-án, hogy országgyűlési képviselőik úgy döntöttek: a koronavírus járvány miatt fizetésükből fejenként 1 millió forintot, összességében 15 millió forintot ajánlanak fel tisztítószerek, fertőtlenítőszerek és védőfelszerelések beszerzésére. „Ezt az összeget az MSZP Szolidaritási Alapján keresztül, a párt megyei elnökeinek koordinálásával juttatják el a frontvonalban, az egészségügyben, és a szociális ágazatban dolgozók számára, illetve azoknak a rászoruló családoknak, akiknek a védőfelszerelések, fertőtlenítőszerek beszerzése problémát okoz” – írta meglehetősen homályosan a párt. Hangoztatták ugyanakkor, hogy a „parlament falain kívül így tudunk konkrét segítséget nyújtani a járvány leküzdésében azok számára, akik mindannyiunkért dolgoznak a fronton és azok számára, akik segítségre szorulnak”.

Mivel a bejelentés óta lassan három hét telt el, a Magyar Nemzet szerette volna megtudni, hogy a tizenötmilliós keretből konkrétan hová, kiknek, milyen célra és mekkora összegben juttattak adományokat a szocialisták, ám a párt sajtóosztály többszöri megkeresésünkre sem reagált. Így lapunk hiába kérdezte azt is, hogy amennyiben ez jelenleg még nem tudható, úgy mikor és hol lesz elérhető az adományozottak köre, illetve a nekik juttatott összegek összesítése. Kérdéseinkre annak ellenére nem érkezett válasz, hogy az MSZP sajtóosztálya közben számos, a kormányt támadó közleményt adott ki.

Mindez azért is érdekes, mert a járvány elleni küzdelemre számos felajánlás érkezett, ám azok kedvezményezettjeit mind megnevezték, így az adományok sorsa ellenőrizhető. A teljesség igénye nélkül ezek közé tartozik, amikor a Tiborcz István többségi tulajdonában álló BDPST Group két ultramodern lélegeztetőgépet vásárolt az Uzsoki Utcai Kórháznak.

Míg a magyar futball válogatott tagjai a Magyar Labdarúgó-szövetséggel és a Játékidő Alapítvánnyal közösen összesen 30 millió forintos adománnyal segítette a Gyermekétkeztetési Alapítvány, az Országos Mentőszolgálat és a Szent László Kórház munkáját, a Veszprém férfi kézilabdacsapat játékosai a klub vezetőségével együtt egy mobilultrahanggépet vásároltak a Csolnoky Ferenc Veszprém megyei kórháznak. Több mint 120 millió forintot utal vissza a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Penyige önkormányzata az államnak, amit eredetileg a focipályájuk felújítására nyertek. Juhász Gyula, a megyei harmadosztályban játszó csapat edzője, aki egyben a falu polgármestere is, azt kérte, hogy a visszautalt pénzt fordítsák az egészségügyre.

A szocialisták egyébként nem először csinálják, hogy a közvélemény szemében szimpatikusnak tűnő jótékonysági bejelentést tesznek, arról viszont már nem hajlandók tájékoztatást adni, hogy eleget tettek-e ígéretüknek. Ilyen volt, amikor a 2018-as választás után a képviselők fizetésemeléséről döntött a parlament, és amit hangzatos ellenzéki tiltakozás ellenére számos MSZP-s honatya is megszavazott. A számukra kellemetlen helyzet feloldása érdekében a szocialisták ekkor jelentették be az ominózus szolidaritási alap létrehozását, amelybe állításuk szerint jövedelemtöbbletüket utalják jótékonysági célokra. Az MSZP azóta sem hajlandó elárulni, hogy ezt az összeget konkrétan mire költötték. Tóth Bertalan pártelnök a számtalan megkeresés ellenére is csak annyit árult el, hogy a szolidaritási alap számláján kezelik a pénzt, és állítása szerint eddig 33 millió forintot fordítottak jótékonykodásra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.